objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 27. december 2011 ob 07:03

Kučan jezno proti sredinskemu trojčku. Češ, šef vlade je lahko le Janković!
Ne Janković, niti Janša, ampak vlada nekega tretjega mandatarja?! Gregor Virant premier, Karl Erjavec pa predsednik državnega zbora?!
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Tako imenovani "sredinski trojček", ki ga sestavljajo Gregor Virant, Karl Erjavec in Radovan Žerjav, bo predsedniku države Danilu Türku na prihajajočih posvetovanjih s političnimi strankami predvidoma predlagal, naj za mandatarja ne imenuje ne Zorana Jankovića, niti Janeza Janše. To naj bi bil dogovor med temi tremi politiki, po zadnjih neformalnih debatah, ki tečejo ves čas, čeprav formalnih usklajevanj včeraj kljub drugačnemu poročanjem nekaterih medijev menda ni bilo. Imena morebitnega mandatarja ali bodočega premiera sredinski trojček po naših informacijah še nima, ni pa izključeno, da bi takšno vlado (vlado narodne enotnosti ali tehnično vlado) vodil zdajšnji predsednik državnega zbora Gregor Virant. Kar pripovedujejo celo nekateri vidni politiki Socialnih demokratov. Če bi Virant na koncu res postal premier, bi funkcijo predsednika državnega zbora najverjetneje prevzel Karl Erjavec, kar naj bi mu med prvimi pogajanji "obljubil" tudi Zoran Janković.
Spomnimo, Virant je že ob izvolitvi za predsednika državnega zbora dejal, da je pripravljen nemudoma odstopiti v dobro trdne vladne koalicije.
Sredinski trojček ima skupaj 20 poslanskih glasov, če se jim pridružijo še Pahorjevi Socialni demokrati, bi sredinski trojček zbral celo več poslancev kot Jankovićeva Pozitivna Slovenija ali Janševa SDS. Kar pomeni, da bi trojček Virant-Erjavec-Žerjav (plus Borut Pahor) za oblikovanje vladne koalicije potreboval le še "soglasje" Zorana Jankovića ali Janeza Janše. Takšna koalicija bi v državnem zboru imela tudi ustavno večino.
In slišati je, da bi v tem primeru Pozitivna Slovenija užaljena odšla v opozicijo, Janša pa bi sredinskemu trojčku poslance "posodil", saj bi dobil veliko tolažilno nagrado - dejstvo, da Zoran Janković ni premier. Po naših informacijah za nekega "tretjega mandatarja" sicer bolj navijata Gregor Virant in Karl Erjavec, manj verjetno pa se to zaenkrat zdi Radovanu Žerjavu. Menda je Žerjavu nekoliko bližje že znana koalicija za deblokado državnega zbora.
Da postaja sredinski trojček prekleto resna opcija, nevarna predvsem za Jankovićevo mandatarstvo, je zaslutil tudi nekdanji predsednik države in Jankovićev politični boter Milan Kučan. Zato je sinoči, tik pred začetkom posvetovanj pri Danilu Türku, nastopil na prvem programu TV Slovenija in se - pod krinko velikega intervjuja ob 21. obletnici razglasitve plebiscita za samostojno državo - ponovno drastično vmešal v dnevno-politično dogajanje in oblikovanje bodoče vladne koalicije.
Tako je Kučan v intervjuju z novinarko Vlasto Jeseničnik med drugim dejal, da je "gospod Janković (Kučan ga v tem nedeljskem intervjuju pomenljivo imenuje gospod) nekoliko naivno pričakoval, da so voditelji političnih strank razumeli sporočilo volivcev, ki zahtevajo korenite spremembe tudi v obnašanju in razumevanju vloge političnih strank in ne marajo strankokracije ..."

Še posebej pa je Kučan svoj glas povzdignil čez morebitno "tehnično vlado in podobne rešitve," ki po "njegovi sodbi nimajo opore v tem, kar se je dogajalo na volitvah. In spet strašna Kučanova skrb za njegovega varovanca Jankovića, ki je po njegovem mnenju edini lahko predsednik vlade: "Koalicije, katerih namen bi bil samo dokazati, da Janković ni pravi človek, da vodi vlado, pa seveda ne morejo trajati, ne bodo dovolj močne ..."
Na koncu nedeljskega intervjuja pa Kučan pove, da je "ta politika bistveno drugačna kot tista, v kateri sem jaz preživel večino življenja."
Je pa zelo malo verjetno, ali praktično nemogoče, da predsednik države Danilo Türk "prvega" mandatarstva ne bi podelil relativnemu zmagovalcu predčasnih parlamentarnih volitev Zoranu Jankoviću. Scenarije posvetovanj z vodji poslanskih skupin posameznih političnih strank sta Kučan in Türk menda do potankosti izpilila minuli petek med potjo na pogreb legendarnega češkega predsednika Vaclava Havla.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregor Virant Karl Erjavec Radovan Žerjav Türku" class="tag"> Danilu Türku Zorana Jankovića Janeza Janše Pahorjevi Milan Kučan u " class="tag"> Danilu Türk" class="tag"> Türk u Vlasto Jeseničnik Vaclava Havla

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kučan jezno proti sredinskemu trojčku. Češ, šef vlade je lahko le Janković!