objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 24. december 2011 ob 08:04

Zdaj vladno koalicijo sestavljata kar dva. Janković svojo, Janša pa svojo
Janez Janša je Gregorju Virantu, Karlu Erjavcu, Radovanu Žerjavu in Ljudmili Novak poslal osnutek koalicijske pogodbe. Zoran Janković pravi: Janša ima vso pravico poskusiti sestaviti koalicijo
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Prvak "opozicijske" SDS Janez Janša je očitno začel delati svojo koalicijo. Na sedeže Državljanske liste Gregorja Viranta, stranke DeSUS, Slovenske ljudske stranke in Nove Slovenije, torej političnih strank, ki so v sredo formirale ad hoc koalicijo za deblokado državnega zbora in za predsednika parlamenta izvolile Gregorja Viranta, je včeraj poslal osnutek "koalicijske pogodbe".
Sinoči, na osrednji državni slovesnosti ob dnevu samostojnosti v Cankarjevem domu, je Janez Janša povedal, da gre "za rezervni načrt v primeru, da predsedniku Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću ne bi uspelo sestaviti koalicije." Janša možnemu mandatarju sicer želi vso srečo, cilj prvaka SDS pa je sestaviti tako imenovano "koalicijo razuma", ki bi imela dvotretjinsko večino. Kar pomeni, da bi se tej koaliciji lahko pridružili tudi Socialni demokrati.
Pismo Janeza Janše objavljamo v celoti.

Prvi odziv na pismo je prišel od vodje poslanske skupine SLS Franca Bogoviča, ki je za Svet na Kanalu A dejal, da gre za "zelo grob dokument, ki je bil očitno pripravljen zelo na hitro." Predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak je za Slovensko tiskovno agencijo izjavila, da o tej pogodbi ne ve ničesar, saj je še ni prejela, na to temo se tudi ni z nikomer pogovarjala. Odzval se je tudi Zoran Janković, ki pravi, da ima Janša vso pravico sestaviti koalicijo.
Spomnimo, včeraj se je Zoran Janković med sestavljanjem njegove koalicije dobil s pogajalci Virantove stranke, sestankoval pa je tudi novokomponirani "sredinski trojček" Virant-Erjavec-Žerjav. Popoldne pa smo na našem portalu razkrili tudi ločena pogovora med Jankovićem in evropskim komisarjem za okolje Janezom Potočnikom ter Potočnikom in Gregorjem Virantom.

Prva anketa po volitvah: Janković izgublja podporo
Prva raziskavi javnega mnenja, ki jo je po volitvah za časnik Dnevnik in Pop TV pripravila agencija Ninamedia, pa kaže, da stranka Zorana Jankovića Pozitivna Slovenija izgublja podporo volivcev, na trenutni upad pa najverjetneje vpliva Jankovićevo neuspešno sestavljanje vladne koalicije. Pozitivna Slovenija se je tako izenačila z Janševo SDS (obe imata 18,4 odstotka), na tretjem mestu ostajajo Pahorjevi Socialni demokrati, četrto mesto pa drži Virantova stranka, ki je hkrati tudi najbolj napredovala. Zdaj bi dobila 10.6 odstotka glasov. Sledijo DeSUS, SLS in Nova Slovenija, anketni graf pa si lahko ogledate spodaj.

Kar zadeva priljubljenost posameznih politikov, po raziskavi agencije Ninamedia na vrhu lestvice priljubljenosti ostaja predsednik republike Danilo Türk, na drugem mestu je evropski komisar Janez Potočnik, na tretjem Radovan Žerjav, na četrto mesto pa se je povzpel Gregor Virant. Janković je sedmi, Borut Pahor deseti, Janša pa je s šestega padel na 18. mesto.
Mimogrede, Ninamedia je svojo tradicionalno novoletno zabavo priredila minuli četrtek v novem prizidku pravoslavne cerkev v Ljubljani.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Janša Gregorja Viranta Franca Bogoviča ljudmila novak zoran janković Janezom Potočnikom Danilo Türk Borut Pahor

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zdaj vladno koalicijo sestavljata kar dva. Janković svojo, Janša pa svojo