objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Četrtek, 22. december 2011 ob 07:21

Janković dokazal, da je politični diletant. So eni včeraj vedeli nekaj več?
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Gregor Virant je predsednik državnega zbora, Zoran Janković ima kot morebitni mandatar zagotovljenih le svojih 28 glasov in morda še "milostnih" 10 od Socialnih demokratov, znotraj parlamenta pa je vzniknila neka nova koalicija, ki je, vsaj zaenkrat, prevzela državni zbor in dobesedno povozila Pozitivno Slovenijo. Vse to se je včeraj zgodilo v slovenskem parlamentu.
Če bi Borut Pahor postal predsednik državnega zbora, bi Janković skoraj zanesljivo postal mandatar. In če sem včeraj zjutraj zapisal, da je zdaj že bivši ljubljanski župan Zoran Janković politični diletant, je Zoran Janković nekaj ur pozneje to absolutno tudi dokazal.

Kdaj in zakaj so se sfižila pogajanja
Po vsej verjetnosti se je Janković kot najverjetnejši mandatar sfižil že 5. decembra dopoldne, ko je dan po volitvah na vrat na nos prihrumel k Pahorju na Gregorčičevo in začel svoj nepogajalski pohod. Potem je učinkovito sfižil še pogajanja z DeSUS-som (eden od članov najožjega vodstva Erjavčeve stranke mi je včeraj povedal, da se z Jankovićem v dveh tednih preprosto niso mogli ničesar dogovoriti) in Virantovo listo.
Minule dni se je Janković spustil tako nizko, da je prišel k Pahorju celo v klinični center, kjer mu je dopovedoval, da ne more biti v "njegovi" vladi, niti predsednik državnega zbora. Pa ni problem v tem, ker Janković Pahorja ne vidi na nobeni funkciji, težava je v bontonu, etiki in dostojanstvu. Če že prideš v bolnišnico, prinesi vsaj dobre želje ali dobre novice, sicer pa ne hodi.
Vsekakor pa je imel Zoran Janković približno prav, ko nam je "vizionarsko" dopovedoval, da ni politik, ampak odličen menedžer.
"Pa ta Janković sploh ni govoril v prispodobi, on res misli, da je država isto kot Mercator. Obnaša se kot da bi bil predsednik uprave Mercatorja, potencialni koalicijski partnerji pa so samo njegovi dobavitelji živil, ki jih mora že v štartu čimbolj stisniti," ugotavlja nekdanji minister Matej Lahovnik.
Toda zdaj moramo Jankovića vprašati: če je res tako dober menedžer (on trdi, da je celo najboljši). zakaj ni potemtakem vsaj zmenedžeriral koalicije?!

Danilo Türk je govoril preroško
Glede na nenadni obris neke nove koalicije z različnimi imeni (ad hoc koalicija, koalicija za deblokado državnega zbora, koalicija 50+) bo moral predsednik države Danilo Türk res temeljito razmisliti, komu naj podeli mandat za sestavo vlade. Še posebej zato, ker je nujno, da Slovenija čim prej dobi spodobno vlado z dovolj široko parlamentarno podporo.
Predsednik Türk je včeraj, med nastopnim govorom v državnem zboru, poudaril, da potrebujemo spremembe, prelom. Z malce cinizma lahko rečemo, da je predsednik tokrat govoril kot pravcati prerok.
Pozneje se namreč res zgodil - prelom.

Neka nova koalicija

Včeraj sem tudi pravilno prognoziral, da Maša Kociper ne more biti izvoljena, ključni vzvodi morebitne izvolitve Boruta Pahorja po so (bili) v rokah poslank in poslancev Janševe SDS. Potem ko je Pahor kandidaturo umaknil in se je zgodil sestanek Janša-Virant-Žerjav-Erjavec-Novakova, se postavlja vprašanje, ali je Pahor (z)vedel, da bo nova koalicija kandidirala in pozneje dramatično izglasovala Viranta.
Moji viri iz vrst Socialnih demokratov pravijo, da Pahor ni vedel za Viranta. Podobno mi govorijo tudi ljudje, ki so blizu Viranta. No, morda je Pahor vsaj kaj (za)slutil. Kandidaturo je namreč umaknil še pravočasno, saj bi tudi njega Virant premagal z 52-timi glasovi nove koalicije. Tako se je Pahor častno izvlekel kot dvakratni zmagovalec nad Mašo Kociper, poleg tega so njegovo kandidaturo prej podprle štiri poslanske skupine.
Sicer pa takole. Včerajšnja nova koalicija je zelo blizu "koalicije razuma," ki jo je med predvolilno kampanjo omenjal Janez Janša. Je zraven tudi Borut Pahor, so zraven tudi Socialni demokrati?
Kmalu po Virantovi zmagi sem od nekega vplivnega člana SDS dobil SMS-sporočilo, češ, si videl tole mojstrovino? Potem je po elektronski pošti zaokrožila še naslovnica današnje(!) Demokracije, ki velja za tednik SDS. Poglejmo naslovnico in se logično vprašajmo: je včeraj nekdo vedel nekaj več?!

Pozitivci negativno izgubili živce
Ko so poslanci Jankovićeve Pozitivne Slovenije uvideli, da bo nova koalicija gladko povozila njihovo pravnico Mašo Kociper in za predsednika državnega zbora izglasovala Gregorja Viranta, so izgubili živce in začeli vse druge histerično obtoževati za prevaro volivcev.
Toda pri tem grobem početju je absurdno vsaj dvoje.
Prvič, o "prevari volivcev" so največ nakladali prebežniki iz drugih strank, ki so tik pred volitvami iz drugi strank popihali v Jankovićevo priložnostno naročje. Denimo Melita Župevc, Janja Klasinc, Renata Brunskole in Matjaž Zanoškar, pa tudi Roman Jakič, ki je doslej zamenjal kar tri politične stranke; dve od njih, LDS in Zares, sta skoraj že propadli. Gre torej za prekucniške politike z dokaj nizkimi moralnimi in etičnimi standardi.
In drugič, za Pozitivno Slovenijo je 4. decembra glasovalo nekaj več kot 28 odstotkov volivcev, več kot 71 odstotkov je glasovalo za druge politične stranke, torej proti Pozitivni Sloveniji. To je politično in matematično razmerje, na katerega se bo pač treba slejkoprej navaditi.
Kot je Jankoviću povedala Ljudmila Novak. Naučite se pogajati in seštevati!

P.S. Zoran Janković je po fiasku v državnem zboru dejal, da si bo vzel čas za razmislek, ali bo še nadaljeval pogajanja o sestavi vladne koalicije. No, eni pravijo, da ni uporabil pravega izraza, to je "nadaljevanje pogajanj." Glede na to, kar je počel doslej, bi namreč moral reči, da si bo vzel čas za razmislek, ali se bo sploh "začel pogajati" o sestavi vladne koalicije.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregor Virant zoran janković Borut Pahor Kdaj in zakaj so se sfižila pogajanja Erjavčeve matej lahovnik
Danilo Türk je govoril preroško Danilo Türk
Neka nova koalicija
Maša Kociper Janševe Žerjav Novakova Pozitivci negativno izgubili živce Melita Župevc Janja Klasinc Renata Brunskole Matjaž Zanoškar roman jakič Ljudmila Novak

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Janković dokazal, da je politični diletant. So eni včeraj vedeli nekaj več?