objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 21. december 2011 ob 18:15

Razplet, kot ga še ni bilo. Gregor Virant nov predsednik državnega zbora!
Poraz Maše Kociper in Pozitivne Slovenije. Neka nova koalicija za predsednika državnega zbora izvolila prvaka Virantove liste
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Po dveh glasovanjih, ko Maši Kociper in Borutu Pahorju ni uspelo dobiti potrebnih 46 glasov za izvolitev na funkcijo predsednice oziroma predsednika državnega zbora, je postalo jasno, da je prišlo do "mrtvega teka" ali popolne blokade konstituiranja parlamenta.
Maša Kociper je obakrat dobila 28 glasov, Borut Pahor pa 31. Medtem ko so za Kociprovo glasovali zgolj poslanke in poslanci Pozitivne Slovenije, so za Pahorja glasovali tudi poslanke in poslanci Virantove liste, SLS, Nove Slovenije in predvidoma še trije poslanci stranke DeSUS. Na našem portalu smo že danes zjutraj povsem pravilno napovedali, da bodo odločilni glasovi poslanske skupine SDS, kar se je potem tudi zgodilo. Janševa stranka se je glasovanja za Mašo Kociper ali Boruta Pahorja preprosto vzdržala.
Po prekinitvi glasovanja so prvi "državotvorno" popustili Borut Pahor in Socialni demokrati. Tako je Pahor kljub drugačnim napovedim pred tretjim krogom umaknil svojo kandidaturo in Socialni demokrati so večinsko odgovornost za izvolitev prvega človeka državnega zbora prevalili na Pozitivno Slovenijo, kjer je Zoran Janković trmasto vztrajal na kandidaturi Maše Kociper.
Toda popoldne, med volilno blokado, se je nenadoma oblikovala neka nova koalicija (pravijo ji koalicija za konstituiranje državnega zbora), sestavljena iz Janševe SDS, Žerjavove Slovenske ljudske stranke, Karla Erjavca in stranke DeSUS, Nove Slovenije pod vodstvom Ljudmile Novak, Državljanske liste Gregorja Viranta in dveh predstavnikov manjšin, ki je po krajšem sestanku vložila kandidaturo Gregorja Viranta.
Na tajnem glasovanju je Gregor Virant dobil 52 glasov in postal nov predsednik državnega zbora. Maša Kociper je prejela 38 glasov.
In še prvi komentar velikega poraženca glasovanja Zorana Jankovića. Pravi, da si bo "vzel čas za razmislek, ali bo še nadaljeval s sestavljanjem vladne koalicije."
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Maši Kociper Borutu Pahorju Zoran Jankovič Janševe Žerjavove Karla Erjavca Ljudmile Novak

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Razplet, kot ga še ni bilo. Gregor Virant nov predsednik državnega zbora!