objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Sreda, 21. december 2011 ob 07:05

Iz bolnice z ljubeznijo. Pahorjeva lekcija političnemu diletantu Jankoviću
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Štiri dni potem, ko je novinar Jože Poglajen v časopisu Dnevnik nekako ihtavo zapisal, kako Borut Pahor pred našimi očmi postaja politični mrtvak, in dan potem, ko je novinarka Mojca Pašek na osrednjem Dnevniku (TV Slovenija) nepoznavalsko ponovila misli "najverjetnejšega mandatarja" Zorana Jankovića, da Pahor na teritoriju pozitivne Slovenije ne more biti niti minister, kaj šele predsednik državnega zbora, se je zgodil totalni preobrat. Pahor je direktno iz postelje ljubljanskega kliničnega centra napovedal kandidaturo za šefa parlamenta, ponižani Janković pa je očitno popolnoma izgubil živce.
Namesto Pahorja za predsednico državnega zbora Janković predlaga "neznano pravnico" Mašo Kociper, poslanko njegove stranke Pozitivna Slovenija in ljubljansko mestno svetnico, sam pa je znašel tik pred tem, da se mu sesuje vladna koalicija, še preden jo je sploh sestavil.
Je velik problem, če novinarji poročajo, kot jim naročajo njim ljubi politiki. Ampak še večje težave nastopijo takrat, ko politiki resnično verjamejo poročanju novinarjev, ki so ga prej sami naročili. Zato se Jankoviću na predvečer konstitutivne seje državnega zbora, ko bi logično morali biti znani vsi ključni parametri njegove bodoče vladne koalicije, dogaja popoln kaos. Pa ne samo v pogajanjih okoli vladne koalicije, saj Janković, mimogrede, že dela velike napake tudi pri pogajanjih s sindikati okoli interventnega zakona. Njegovih medijsko tako opevanih pogajalskih sposobnosti ni čutiti, kaj šele videti, tudi njegove opevane učinkovitosti ni od nikoder.
In močno dvomim, da Jankovića, ki se je včeraj izkazal za velikega političnega diletanta, konec tega tedna lahko (spet) reši kakšna afera trenirka.
Zoran Janković, ki se danes poslavlja od funkcije župana Ljubljane, se po eni strani noče ali ne more sprijazniti z dejstvom, da na predčasnih parlamentarnih volitvah 4. decembra ni dobil absolutne večine, ampak samo dobrih 28 odstotkov. Prejel je torej manj glasov kot Borut Pahor leta 2008, manj glasov kot Janez Janša leta 2004 in bistveno manj glasov kot Janez Drnovšek leta 2000. Prej kot bo uvidel zakonitosti proporcionalnega volilnega sistema (ne vem, zakaj mu tega dovolj razločno ne pove vsaj Milan Kučan, če mu že njegovi mediji nočejo), tem bolje bo zanj.
Po drugi strani si Janković (zaradi znanega Pahorjevega pisma tovarišem mu je menda počil film) trmasto noče priznati, da država ni Mercator, niti ljubljanska občina, da so tukaj igralci, ki so boljši od njega, vsaj v obrti, ki mu pravijo politika. Odhajajoči premier Pahor, denimo, mu je včeraj dopoldne prebral prvovrstno politično lekcijo.
In kaj lahko danes, v spopadu s Pahorjem, še stori Janković?
Glasovanje za predsednika državnega zbora je tajno, toda Maša Kociper (na spletnih forumih ji duhovito pravijo "naša ko Ciper"), tudi če Pahor slučajno ne bi kandidiral, za izvolitev nima prav nobenih možnosti. Pobere lahko kvečjemu vse poslanske glasove Pozitivne Slovenije, nič več in nič manj. Janković pozablja, da v parlamentu nima svojega večinskega glasovalnega stroja, ki ga poznamo iz ljubljanskega mestnega sveta. Tam je Janković slabe volje, če drugi ne glasujejo za njegove predloge, toda izglasujejo jih vsaj njegovi svetniki. Tukaj v državnem zboru pa brez pomoči poslancev drugih političnih strank Zoran Janković ne more ničesar izglasovati.
V kakšni strašni frki se je znašel Zoran Janković, dokazuje njegova sinočnja lažna športna napoved, da Mašo Kociper podpira Slovenska ljudska stranka. Zadnji pogovor med Jankovićem in vodstvom SLS se je namreč zgodil včeraj dopoldne, ob deseti uri, ko se za Pahorjevo kandidaturo sploh še ni vedelo ...
Če bodo "Jankovićevi" danes glasovali proti Pahorju, je največ, če ne celo vse, odvisno od  poslancev Janševe SDS. Bodo "Janševi" glasovali za Pahorja, ali pa politično legitimno pustili, naj se "Kučanova opcija" požre med seboj?! Eden izmed liderjev Virantove liste mi je sicer že v ponedeljek zvečer, ko se za kandidaturo Boruta Pahorja še zdaleč ni vedelo, dejal, da je Pahor pravzaprav edini, ki je v sredo lahko izvoljen za predsednika državnega zbora.
Toda stvari so še globje. Če Jankovićevi danes glasujejo proti Pahorju, za katerim zdaj stoji kopletno vodstvo Socialnih demokratov, Janković nespretno pošilja sporočilo politični levici, da si Socialnih demokratov ne želi v svoji vladi. Povedano drugače, Zoran Janković sestavlja vlado brez SD.
Okej, ampak s kom?! Radovan Žerjav mi je sinoči ponovno potrdil (kar itak ponavlja že cel teden), da Slovenska ljudska stranka ne bo šla v Jankovićevo vlado. Brez Socialnih demokratov pa Janković lahko sestavo vlado samo z Gregorjem Virantom (ki se, kot sam pravi, vse manj vidi v Jankovićevi koaliciji), Žerjavom in Karlom Erjavcem. Ali pač veliko koalicijo z Janezom Janšo. Toda Janković je že med predvolilno kampanjo več kot trmasto ponavljal, da on z Janšo že ne bo sodeloval ...
Ko se je Borut Pahor vrnil iz kliničnega centra, se je tudi situacija znotraj vodstva SD povrnila v prejšnje (beri: realno) stanje. Vajeti koalicijskih pogajanj je v roke spet prevzel Pahor, moč odločanja so predsedniku stranke Pahorju morali predati na predčasnih volitvah "propadli" politiki (Patrick Vlačič in Dušan Kumer) ali politični upokojenci (Miran Potrč). Vsi ti našteti so med Pahorjevim vnetjem srednjega ušesa na pogajanja k Zoranu Jankoviću v ljubljansko mestno hišo romali kot kekci, ne kot dedci. Pa čeprav so bile vse pogajalske karte takorekoč v njihovih rokah.

Sicer pa se Pahorjev comeback dogaja v velikem slogu. Na zadnji lestvici najbolj popularnih politikov v časniku Delo se je Pahor iz 16. mesta prebil na 4. mesto. Po letu in pol je Pahor spet tam, kjer je bil nekoč - med "top five". Na isti Delovi anketi se je vrednost delnic močno dvignila tudi Socialnim demokratom.
Zato pisanje Delove novinarke Tanje Starič, češ, Pahor z nepričakovano kandidaturo za predsednika državnega zbora "mandatarju" Jankoviću ne ponuja roko (gesto) sprave, zveni prejkone bizarno.

P.S: Hecno. Če bo Pahor danes izvoljen za predsednika državnega zbora, bo hkrati šef parlamenta in (odhajajoči) šef vlade. Kar precej za Poglajnovega "političnega mrtvaka." Zoran Jankovića pa od danes naprej ni več niti župan Ljubljane. In če bo se Janković še naprej pogajal tako degutantno (kot pravijo), je pot do njegovega mandatarstva vedno bolj strma ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Jože Poglajen Borut Paho Mojca Pašek Zorana Jankovića Mašo Kociper anez Janša Janez Drnovšek Milan Kučan Janševe Radovan Žerjav Gregorjem Virantom Karlom Erjavcem patrick vlačič Dušan Kumer miran potrč Tanje Starič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Iz bolnice z ljubeznijo. Pahorjeva lekcija političnemu diletantu Jankoviću