objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Ponedeljek, 19. december 2011 ob 07:00

Teorija zarote. Je Pahorja podkupil Vatikan ali pa so ga celo zastrupili?!
2011 Pozareport

Odpri galerijo

V časniku Dnevnik, ki je precej navijaško naklonjen najverjetnejšemu mandatarju Zoranu Jankoviću, so zapisali, kako "ni popolnoma izključeno, da je nekdo, recimo Vatikan ali znotraj Evropske unije prevladujoča desnica, naročil Borutu Pahorju, naj za dobro plačano službo zminira Jankovića."
Šlo naj bi za govorico ob Pahorjevem "trmastem" prizadevanju, da njegovi Socialni demokrati ne bi postali sestavni del Jankovićeve vladne koalicije. Kar naj bi, pišejo v Dnevniku, "marsikoga šokiralo."
Toda če smo že pri govoricah in teorijah zarote, je vsaj toliko verjetna še ena. Namreč ta, da so Pahorja, ki je še vedno na zdravljenju srednjega ušesa v ljubljanskem kliničnem centru, zastrupili.
Poglejmo politično dinamiko hospitalizacije Boruta Pahorja.
Dan po volitvah Zoran Janković kot relativni zmagovalec vehementno prihrumi k Pahorju v vladne prostore na Gregorčičevo in začne "sestavljati" vladno koalicijo. Janković se med pogovorom s Pahorjem obnaša "degutantno" in Pahor zavrne povabilo, češ, Socialni demokrati gremo v opozicijo, bo pa stranka podprla izvolitev mandatarja, predsednika državnega zbora, vlado in vse pomembnejše vladne reforme. Temu javno prvi oporeka minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, vidni član SD, ki pa kasneje ne pristane v pogajalski skupini SD za pogovore z Jankovićem. Naslednji dan Borut Pahor na posebni tiskovni konferenci še dodatno zaostri svoj pogled na mandatarja Zorana Jankovića, češ, ljubljanski župan v teh časih ni (najbolj) primeren za predsednika vlade.
Znotraj SD se glede vstopa v Jankovićevo vlado oblikujejo tri struje (glej članek Pahor: Ne bom delal za človeka, ki je rušil to vlado!).

Afera trenirka potolče Janšo in vrne Jankovića
Do konca tistega tedna praktično vse politične stranke, povabljene v koalicijo, Jankoviću javno rečejo ne, razen pogojno stranke DeSUS in Virantove liste, s prvakom SDS Janezom Janšo pa se po ob banalnem lokacijskem zapletu ne uspeta srečati. Janković je skoraj na tleh, izjav ne daje, mediji že dvomijo o njegovi učinkovitosti. Toda čez vikend silovito izbruhne afera trenirka, ki potolče Janšo in prenovi Jankovića ter ga močno vrne v igro. Še prej, v četrtek zjutraj, pred Pahorjevim poletom v Bruselj na odločilno srečanje evropskega sveta o reševanju evra, pri Pahorju v pisarni sestavijo skupino za pogajanja z Jankovićem. Ni dvoma, vodil jo bo predsednik stranke Pahor.

Mi smo ena stranka
Minuli ponedeljek pa Boruta Pahorja med sestankom vodstva SD nenadoma odpeljejo v klinični center, kjer mu opravijo majhen nedolžni kirurški poseg in zadržijo na opazovanju. V sredo dopoldne se pogajalska skupine SD, brez Pahorja, ki spet presenetljivo še vedno leži v bolnišnici, odpravi na Magistrat, kjer Zoran Janković v pogovoru nonšalantno reče: "Mi smo ena stranka."
Nato pogajalci (Patrick Vlačič, Miran Potrč, Dušan Kumer ...) dobesedno stečejo v državni zbor, kjer se začne sestanek s poslanci SD. Razširijo se izjave in govorice, da naj bi že jutri (minuli četrtek) na seji predsedstva stranke sprejeli odločitev, da Socialni demokrati gredo v Jankovićevo vlado. Iz treh struj nastaneta dve, ena je za vstop, druga proti, ampak na koncu prevlada vsaj korektno stališče, da stranka brez Pahorja (dokler je predsednik v bolnišnici) ne bo sprejela dokončne odločitve.
Ob tem je vsem kristalno in popolnoma jasno: brez Socialnih demokratov Zoran Janković ne more sestaviti vlade.

Pahorjevo pismo tovarišem
Tik pred četrtkovo sejo predsedstva nekateri novinarji dobijo pismo Pahorja "tovarišem", ki ga je Borut Pahor članom predsedstva stranke poslal naravnost iz postelje v kliničnem centru. Pahor je še vedno odločno proti vstopu v Jankovićevo vlado in svari pred velikim vplivom Jankovićevih političnih svetovalcev iz ozadja. Na seji predsedstva pismo preberejo, generalni tajnik stranke SD Uroš Jauševec pa predlaga glasovanje o podelitvi mandata pogajalcem. Vsi so za podelitev mandata, razen Uroša Jauševca. Toda Pahorjevo pismo hkrati zajadra tudi v nekatere medije in vihar je tukaj.
Vstop v Jankovićevo vladno koalicijo v petek dopoldne na posebni tiskovni konferenci podpre tudi Mladi forum SD, ki za stranko zahteva ministrstvo za delo, kmetijstvo, šolstvo in šport, kulturo ter mesto predsednika državnega zbora, kar naj bi zasedel Borut Pahor.
Mimogrede, konstitutivna seja državnega zbora bo v sredo.
V četrtek in petek se je govorilo, da naj bi Pahor iz kliničnega centra prišel v ponedeljek, torej danes, toda v soboto zvečer se mu je stanje poslabšalo in do nadaljnjega ostaja na zdravljenju.

P.S. Kolegi pri časniku Dnevnik pa imajo nekaj zagotovo prav. Res je težko predvideti, kje se "takšne zarotniške konstrukcije" končajo ...
(Bojan Požar)

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zoranu Jankoviću Borutu Pahorju Igor Lukšič Afera trenirka potolče Janšo in vrne Jankovića Janezom Janšo Mi smo ena stranka patrick vlačič Miran Potrč,  Dušan Kumer Pahorjevo pismo tovarišem Uroš Jauševec (Bojan Požar)

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Teorija zarote. Je Pahorja podkupil Vatikan ali pa so ga celo zastrupili?!