objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 17. december 2011 ob 07:48

Jankovićeva diplomacija. Kdo bo klical Hillary Clinton? Jakič, Klasinčeva?
Glavna pretendenta za zunanjega ministra ali zunanjo ministrico in novega vodjo slovenske diplomacije sta Roman Jakič in Janja Klasinc
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Potem ko je postalo jasno, da odhajajoči predsednik vlade in lider Socialnih demokratov Borut Pahor ne bo minister za zunanje zadeve v bodoči vladi Zorana Jankovića, se kot glavna pretendenta za vodjo slovenske diplomacije omenjata Roman Jakič in Janja Klasinc. Prvi je poslanec Pozitivne Slovenije in direktor javnega zavoda Šport Ljubljana (Stožice, Tivoli), druga, nekdanja poslanka SD, se je v parlament vrnila na listi Pozitivne Slovenije, v prejšnjem mandatu pa je, po odhodu Iva Vajgla v evropski parlament, vodila parlamentarni odbor za mednarodne odnose in zunanjo politiko.
Roman Jakič ima tudi precej političnih izkušenj. V času vladavine Toneta Ropa je bil generalni sekretar LDS, nato je prestopil v Zares, je dolgoletni ljubljanski mestni svetnik, junija 2009 je neuspešno kandidiral za poslanca v evropskem parlamentu, ves čas pa je veljal za človeka zelo blizu Gregorja Golobiča. Janja Klasinc je bivša novinarka, Pahor pa naj bi ji ob začetku mandata 2008 "obljubil" mesto veleposlanice v Beogradu.
O kandidaturi Romana Jakiča in Janje Klasinc govorijo tudi na ministrstvu za zunanje zadeve, kjer se seveda logično sprašujejo, kdo bo slovenski sogovornik ameriške državne sekretarke Hillary Clinton. Naši viri na zunanjem ministrstvu so nas opozorili tudi na velike ambicije nekdanje direktorice vladnega urada za informiranje Veronike Stabej, trenutno slovenske veleposlanice v Parizu, ki naj bi tik pred parlamentarnimi volitvami s posebnim pismom svoje usluge ponudila štabom vseh štirih vodilnih političnih strank, Jankovićevi Pozitivni Sloveniji, Janševi SDS, Virantovi listi in Socialnim demokratom.
Mimogrede, na ministrstvu za zunanje zadeve se tudi govori, da se je Veronika Stabej že sprla s prvim veleposlanikom Slovenije v OECD Andrejem Rantom, čigar rezidenca je prav tako v Parizu.
Ne glede na to, kdo bo minister za zunanje zadeve, pa naj bi slovensko zunanjo politiko v prihodnje vodil predvsem predsednik države Danilo Türk. Tak je, vsaj po naših informacijah, dogovor med Türkom, Jankovićem in Milanom Kučanom.
Šlo naj bi se tudi v spremembo ustave, ki naj bi predsedniku države v prihodnje zagotovila več formalnih pooblastil na področju zunanje politike, vendar je to mogoče le v primeru, če bo Jankovićevi vladni koaliciji uspelo zbrati ustavno (dvotretjinsko) večino. Hkrati je slišati, da nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude pripravlja pravno mnenje za bodoče odločitve državnega zbora, na podlagi katerih bi lahko na seje evropskega sveta v Bruselj potoval tudi predsednik države, torej Danilo Türk, in ne nujno predsednik vlade Zoran Janković. Te odločitve naj bi državni zbor sprejel z navadno večino.

Odmev
Popolnoma in z velikim ogorčenjem zavračam insinuacije, objavljenem v članku, in se sprašujem, kdo na ministrstvu za zunanje zadeve potrebuje take nizke udarce in insinuacije. Morda tisti, ki take stvari počnejo.
Nikoli in nikdar nisem pisala nikakršnega pisma nobeni politični stranki, še manj pa jim ponujala svoje usluge. Moja ambicija je, da bi kar nabolje predstavljala republiko Slovenijo v državi, kjer sem akreditirana. Pozivam pa vse, ki naj bi tako pismo videli (pisec članka ga ni), da mi ga posredujejo. Tako bom lahko sprožila ustrezne postopke, če nekdo zlorablja moje ime.
Veronika Stabej, veleposlanica
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor Zorana Jankovića roman jakič Janja Klasinc Iva Vajgla Toneta Ropa Gregorja Golobiča Hillary Clinton Veronike Stabej Janševi Virantovi Andrejem Rantom Danilo Türk Milanom Kučanom lojze ude Odmev Veronika Stabej veleposlanica

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Jankovićeva diplomacija. Kdo bo klical Hillary Clinton? Jakič, Klasinčeva?