objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 16. december 2011 ob 06:56

Drama. Pahor iz bolniške postelje pisal vodstvu SD. Samo ne k Jankoviću!
Borut Pahor svari pred vlado Zorana Jankovića in njegovimi močnimi političnimi svetovalci in se boji tudi za medije
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Vodstvo Socialnih demokratov, ki je večinsko menda za vstop v bodočo vlado Zorana Jankovića, preživlja težko politično dramo. Pred včerajšnjo sejo predsedstva stranke so člani predsedstva prejeli pismo odhajajočega predsednika vlade in liderja Socialnih demokratov Boruta Pahorja, ki po operaciji srednjega ušesa še vedno leži v ljubljanskem Kliničnem centru.
Mimogrede, po najnovejših informacijah Borutu Pahorju ne primejo normalni antibiotiki, zato je začel dobivati močnejša antibiotična zdravila.
Tudi Pahorjevo pismo, ki ga objavljamo v celoti (glej faksimile), je precej dramatično. Borut Pahor svari pred bodočim predsednikom vlade Jankovićem, predvsem pa pred netransparentnim, a izjemno močnim vplivom Jankovićevih političnih svetovalcev. Pahor teh političnih svetovalcev ljubljanskega župana Jankovića eksplicitno resda ne omenja, iz njegovega pisanja pa izhaja, da gre predvsem za nekdanjega predsednika države Milana Kučana.
"Osebno nekaj vem o moči tega vpliva," piše Borut Pahor. Socialne demokrate pa slikovito opozarja, da je "misel o tem, da določeni pogoji v koalicijski pogodbi ali povečano število ministrskih sedežev za našo stranko zagotavljajo želen vpliv, velika naivnost in utvara."
Kot izhaja iz pisma, se lider Socialnih demokratov Borut Pahor boji, da bi se Jankovićeva vlada utegnila "samolegitimirati z demoniziranjem političnih nasprotnikov ali kritikov. Bili bi priča občutno okrepljenemu ideologiziranju politike," čas pred volitvami in po njih pa Pahorju "daje slutiti, da se bo zaradi kopičenja problemov in poskusa njihovega reševanja zanemarjalo prepotrebno strpnost in potrpežljivost do kritikov vlade, zlasti opozicijskih in medijskih."
Na koncu svojega pisma Borut Pahor zapiše domnevno, da se je "tehtnica nagnila v prid odločitve" za vstop v Jankovićevo koalicijo, kar bo "skoraj gotovo potrdila tudi konferenca stranke. To je demokratična odločitev, ki jo bo treba spoštovati in nadalje ravnati v skladu z njo," pri čemer naj bi Pahor, kot piše in napoveduje, "pomagal pri svojih najboljših močeh."
Predsedstvo stranke je na včerajšnji seji potrdilo mandat pogajalcem za vstop v Jankovićevo vlado, konferenca stranke, ki jo vodi nekdanji državni sekretar v Pahorjevem kabinetu Andrej Horvat, pa se bo sestala predvidoma januarja. Kar pa se tiče pisma Boruta Pahorja, le-tega člani vodstva Socialnih demokratov včeraj javno (še) niso komentirali.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zorana Jankovića Boruta Pahorja Milana Kučana Andrej Horvat

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Drama. Pahor iz bolniške postelje pisal vodstvu SD. Samo ne k Jankoviću!