objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Četrtek, 15. december 2011 ob 06:58

Bil je skoraj puč. Malo je manjkalo, pa bi obolelemu Pahorju vzeli stranko
2011 Pozareport

Odpri galerijo

"Mi smo ena stranka." To je bil zagotovo daleč najpomembnejši stavek, ki ga je Zoran Janković izrekel med včerajšnjimi "pogajanji" z delom vodstva Socialnih demokratov o morebitnem vstopu v novo vladno koalicijo.
Slika pogajalcev, ki so prihajali na Magistrat, je bila sicer videti precej depresivna. Deževalo je, skupinico redkobesednih pogajalcev pa je vodil Patrick Vlačič, podpredsednik SD in odhajajoči minister za promet, ki je na nedavnih parlamentarnih volitvah v Piranu dosegel enega slabših volilnih rezultatov v zgodovini Socialnih demokratov.
Edini "konkretni" odgovori, ki naj bi jih pogajalci dobili od Jankovića, zadevajo število ministrov v bodoči Jankovićevi vladi, usklajevanje koalicijske pogodbe pa je prevzel bivši vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer.
Toda Zoran Janković, ljubljanski župan in predsednik Pozitivne Slovenije, je od esdejevcev zahteval še nekaj. Takoj na začetku sestanka je vprašal, ali gredo v njegovo koalicijo ali ne. Sledil je odgovor, da o tem odločajo organi stranke. Nato jim je Janković dejal, da se on ne bo pogajal z nobeno drugo stranko, preden se ne odločijo Socialni demokrati. Češ, saj mi smo ena stranka ...
Po sestanku z Jankovićem so pogajalci prihrumeli v državni zbor, kjer se je začel skupni sestanek s poslansko skupino SD. Manjkala je Metka Tekavčič, ki naj bi imela druge službene obveznosti, in minister za šolstvo ter šport Igor Lukšič, ki je v Planici zvito ugotovil, da ima privilegij, ker je le viden član stranke, ne pa tudi pogajalec.
Ker je predsednik stranke Borut Pahor še vedno v Kliničnem centru, je nadaljevanje dogajanja znotraj SD v prostorih državnega zbora nevarno peljalo v smeri klasičnega znotrajstrankarskega puča, kjer je obstajala nevarnost, da bi obolelemu Pahorju "odvzeli" stranko.
No, poskus puča je predvsem nesporno dokazal, da obstajata dva scenarija nadaljnje politične usode Socialnih demokratov.
Scenarij številka ena. Stranka se bo pripojila Jankovićevi Pozitivni Sloveniji. Milan Kučan, glavni dizajner levice, namreč zelo dobro ve, da kako težko je ustanoviti novo politično stranko. Če je propadel Zares z Gregorjem Golobičem, ki je imel vso podporo Milana Kučana, poleg tega je Golobič veliko spretnejši politik od Jankovića, je logično, da Kučan s Pozitivno Slovenijo na dolgi rok ne bo preveč tvegal. Po tem scenariju bi Milan Kučan in Zoran Janković akvizirala SD, pohopsala njeno infrastrukturo in mednarodne povezave, Kučan pa bi tej novi stranki podelil koncesijo za socialdemokracijo.
Scenarij številka dva. Socialni demokrati bodo igrali vlogo manjše, brezpogojno vdane in poslušne (koalicijske) stranke veliki Pozitivni Sloveniji. Torej podobno vlogo, kot jo je Kučan Pahorjevi stranki namenjal v času velike LDS.
Eden izmed poslancev SD mi je pred dvema dnevoma priznal približno takole: "Smo v zajebani situaciji. Če gremo noter v vlado, ali pa ostanemo v opoziciji, v obeh primerih smo lahko na koncu politično mrtvi. Za nas bi bilo najbolje, da bi na volitvah zmagal Janez Janša, mi pa bi lepo šli v opozicijo."
Sestanek v ljubljanski mestni hiši (kjer so, mimogrede, Jankoviću ušle Kučanove besede) je tako potrdil, da ne gre samo za sestavo aktualne Jankovićeve vlade (to itak), ampak za strateško "pregrupiranje" političnega prostora na levici, kjer Kučan vizavi Pahorja poravnava račun, ki so ga izstavile nedavne predčasne volitve. Pa tudi njune stare račune.
Ne pozabimo. Do predčasnih volitev je prišlo zato, ker Borut Pahor na Kučanov poziv ni hotel odstopiti z mesta predsednika vlade ter vlado in brez volitev prepustiti Zoranu Jankoviću.
Eni pravijo, da je Pahor že politični "dead duck". Kljub temu so se znotraj SD včeraj odločili, da vsaj ne bodo sprejeli nobene odločitve, dokler predsednik stranke Borut Pahor leži v bolnišnici. Seja predsedstva stranke danes sicer bo, formalne odločitve o koaliciji pa še ne. Sicer pa ni več nobenega dvoma, da bo SD v Jankovićevo koalicijo šla ...

P.S. Po mojih informacijah, ki prihajajo iz ožjega Kučanovega kroga, je ocena dizajnerjev levice, da (tudi) nova politična stranka Gregorja Viranta na dolgi rok niti slučajno ne bo politično zdržala, beri: preživela. Se jo pa splača super izkoristiti za ta mandat.
(Bojan Požar)

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
zoran janković patrick vlačič Dušan Kumer metka tekavčič Igor Lukšič Borut Pahor Milan Kučan Gregorjem Golobičem Janez Janša Gregorja Viranta (Bojan Požar)

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Bil je skoraj puč. Malo je manjkalo, pa bi obolelemu Pahorju vzeli stranko