objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 14. december 2011 ob 07:54

Pahor, malo pred operacijo. Ne bom delal za človeka, ki je rušil to vlado!
Če bi Socialni demokrati šli v Jankovićevo vlado, Borut Pahor pa bi postal predsednik državnega zbora, bi to pomenilo tudi začasno spravo med Milanom Kučanom in Pahorjem
2011 Pozareport

Odpri galerijo

"Ne bom delal za človeka, ki je rušil to vlado." S temi besedami je odhajajoči premier in predsednik Socialnih demokratov Borut Pahor na ponedeljkovem skupnem sestanku kolegija predsednika stranke in novopečenih poslancev SD podkrepil stališče, zakaj bi Socialni demokrati morali zavrniti povabilo Zorana Jankovića v njegovo vlado in oditi v opozicijo. Pahor, ki je pri tem seveda mislil na Zorana Jankovića, naj bi sicer korektno navedel razloge za in proti vstopu v Jankovićevo vlado, debata je bila živahna, sestanek pa so predčasno prekinili zaradi Pahorjevega odhoda v Klinični center.
Danes ob enajstih dopoldne se pogajanja med Jankovićem in Socialnimi demokrati nadaljujejo, toda brez Pahorja, ki po operaciji srednjega ušesa še vedno leži na bolniški postelji. Zato bosta pogajalsko skupino po vsej verjetnosti vodila podpredsednik SD Miran Potrč in generalni sekretar stranke Uroš Jauševec. Slednji, ki je pred volitvami Jankovića na Facebooku obtožil, da prihaja na volitve uničit levico, bo v pogajanjih menda zelo užival ...
Pritiski, da Socialni demokrati enostavno pač morajo v Jankovićevo vlado, so enormni, pripovedujejo naši viri iz SD. Poleg nekdanjega predsednika države Milana Kučana, ki vodstvo SD neusmiljeno stiska prek medijev in svojih ljudi znotraj stranke, na sedež SD klasično prihajajo pisma in zvonijo telefoni "iz baze". Pri tem menda prihaja do absurdne situacije, ker vstop v Jankovićevo vlado zahtevajo prevsem tisti člani ali volivci SD, ki so itak volili za Jankovića, tisti drugi, ki so tudi tokrat oddali glas za SD, pa zahtevajo odhod v opozicijo. Ocene, kolikšen odstotek članstva stranke je za ali proti Jankoviću, so različne, odvisno od sogovornika znotraj SD; krožijo pa med 90 in 50 odstotki. Približno tako naj bi bilo razdeljeno tudi vodstvo stranke, vključno s poslanci.
Mimogrede, na ponedeljkovem sestanku kolegija in poslancev je nekatere očitno zmotilo, da sta bila zraven tudi odhajoči minister za Slovence po svetu Boštjan Žekš in odhajajoča ministrica za obrambo Ljubica Jelušič. Ker nista člana SD, niti izvoljena poslanca, po mnenju enega izmed naših sogovornikov "tam nista imela kaj iskati. To je tipično za Pahorja, da jih je povabil. Žekš je bil vsaj vljudno tiho, Jelušičeva pa je razpravljala, kako pomembna je obramba in tako odkrito agitirala za svojo ministrsko kandidaturo.
Po naših informacijah so se znotraj vodstva SD, kar zadeva morebitno vladno koalicijo z Jankovićem, vzpostavile tri struje.
Prva preferira odhod v opozicijo, stranka pa naj bi iz opozicije konstruktivno podpirala tiste zakone in ukrepe Jankovićeve vlade, ki so pomembni za reševenje ekonomske krize in državo. To "frakcijo" predstavljajo Pahor, Jauševec, podpredsednik stranke in odhajajoči minister za promet Patrick Vlačič ter mariborski poslanec Matevž Frangež.
Tukaj je zanimiva pozicija Patricka Vlačiča. Ko se je prejšnji teden ločeno, brez vednosti vodstva stranke, sestal z Jankovićem, so se razširile govorice, da mu Janković ponuja ministrski resor, SD pa tega ne bo mogla zavrniti, saj je Vlačič podpredsednik stranke. Pojavile so se špekulacije, kako je Vlačič idealen za Jankovića; ni bil izvoljen za poslanca in če želi nadaljevati politično kariero, mora nujno postati minister. In če bo minister, bo poslušen ter vdan Jankoviću. Zdaj pa naj bi se stvari nekako obrnile na glavo. Menda tudi zato, ker je poslanec Pozitivne Slovenije v Piranu postal nepremičninski in gradbeni podjetnik ter piranski podžupan Gašpar Gašpar Mišič, velik nasprotnik znanega lobista in svetovalca za politični marketing Sebastjana Jeretiča, ki je hkrati glavni svetovalec in osebni prijatelj Patricka Vlačiča. Prav Jeretič naj bi Vlačiču po volitvah ponovno svetoval, da je prišel čas za umik iz aktivne politike.
Druga struja, ki jo predstavljata Pahorjeva ministra za kmetijstvo in šolstvo ter šport Dejan Židan ter Igor Lukšič, pridružila pa se jima je šefinja ljubljanskega odbora SD Metka Tekavčič, se zavzema za podpis koalicijske pogodbe, toda z jasnimi zahtevami, ki zadevajo vsebino in ministrske resorje. Po naših informacijah bi Židan in Lukšič rada ostala ministra, ministrske ambicije naj bi imela tudi Tekavčičeva, ki je minuli četrtek, na jutranjem sestanku pri Pahorju, postala članica pogajalske skupine.
Sicer pa se za Metko Tekavčič, nekdanji prodekanko ljubljanske Ekonomske fakultete, govori, da je dvakrat doktorirala; na ekonomski fakulteti "iz kalkulacij", v lokalni ljubljanski politiki pa "iz Jankovića".
Tretjo strujo predstavlja dolgoletni poslanec Miran Potrč, gre pa za tako imenovano Kučanovo frakcijo, ki zagovarja brezpogojni vstop Socialnih demokratov v Jankovićevo vlado. Pri tem zanimivo, da Potrč, ki je pred tremi tedni uradno romal v politični pokoj, po novem "prihaja delat" na sedež stranke na Levstikovo 15. Kar zadeva Pahorja kot predsednika stranke, je Potrč zadevo hudo zaostril z nedavno javno izjavo, češ, Pahor lahko ostane šef stranke, če ne bo šel proti večinskemu mnenju SD, ki je za vstop v Jankovićevo vladno koalicijo. Tako jasno in glasno Miran Potrč, največji gospod med tovariši in največji tovariš med gospodi še nikoli ni nasprotoval Borutu Pahorju.
Strujama številka dva in tri naj bi bilo skupno (tudi) to, da Pahor prevzame mesto predsednika državnega zbora, Igor Lukšič pa ostane minister za šolstvo, čeprav je najverjetnejši mandatar Zoran Janković menda proti temu, da Lukšič preide v njegovo vlado. Če bi Socialni demokrati šli v Jankovićevo vlado, Pahor pa bi postal predsednik državnega zbora, bi to pomenilo tudi nekakšno - vsaj začasno ali navidezno - spravo med Kučanom in Pahorjem, so prepričani naši viri. Še naprej, če bi Igor Lukšič (p)ostal minister v Jankovićevi vladi, bi to umirilo njegove apetite, da (z)ruši Pahorja kot predsednika stranke. Lukšičev ključni svetovalec Aljuš Pertinač sicer dokaj samozavestno napoveduje, da bo Lukšič na spomladanskem kongresu SD, predvidoma maja, zanesljivo kandidiral za predsednika, če ne bo izvoljen, pa naj bi stranko celo zapustil.
Morebitna "predsedniška" kandidatura Patricka Vlačiča je zaradi njegove neizvolitve za poslanca praktično že padla v vodo, ocenjujejo naši viri.
Po nekaterih informacijah naj bi odhajal tudi generalni sekretar stranke Uroš Jauševec, ki ga utegne zamenjati kar njegov predhodnik na mestu sekretarja in dosedanji vodja poslanske skupine Dušan Kumer. Ta je ostal brez poslanskega mandata, mesto sekretarja pa bi naj bi prehodno opravljal dve leti, do "stabilizacije razmer" znotraj stranke, pravijo naši viri.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor Zorana Jankovića miran potrč Uroš Jauševec Milana Kučana Boštjan Žekš Ljubica Jelušič patrick vlačič Matevž Frangež Gašpar Gašpar Mišič Sebastjana Jeretiča Dejan Židan Igor Lukšič metka tekavčič aljuš pertinač Dušan Kumer

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pahor, malo pred operacijo. Ne bom delal za človeka, ki je rušil to vlado!