objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 13. december 2011 ob 07:09

Kontekst afere trenirka. Katastrofa za Janšo, balzam za Jankovića
Vsi lovijo neznanega avtorja zapisa Tomaža Majerja. Politično in medijsko zakulisje blizu Jankovićevega tabora pa komentira takole: če ne bi bilo afere trenirka, bi si jo bilo potrebno izmisliti
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Včerajšnjih "demonstracij" ob "aferi trenirka" na ljubljanskem Prešernovem trgu se je udeležilo nekje med 50 in 300 ljudi. Navedeno število zbranih je nenavadno različno, od medija do medija. Med znanimi obrazi je bilo videti predsednika stranke TRS Matjaža Hanžka, radijskega voditelja Andreja Karolija, sindikalista Branimirja Štruklja, novopečenega poslanca Pozitivne Slovenije Romana Jakiča, pisatelja Gorana Vojnovića, gejevskega aktivista Mitjo Blažiča, igralko Tanjo Ribič, kolumnista Vlada Miheljaka, seveda je prišel tudi ljubljanski župan in najverjetnejši mandatar Zoran Janković. No, Zoran Janković ni bil oblečen v trenirko.
Spomnimo, afera trenirka je izbruhnila konec minulega tedna, potem ko je neznani avtor Tomaž Majer na spletni strani SDS objavil tekst, kjer trdi, da je Zoran Janković na nedavnih parlamentarnih volitvah zmagal zaradi glasov tako imenovanih "novih državljanov, ki so jih prepričevali, naj volijo Jankovića, saj bodo v primeru, da zmaga Janša, izgubili državljanstvo."
Zaradi famoznega teksta se je na liderja SDS Janeza Janšo dobesedno vsul plaz hudih obtožb. Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je fantastično pohitela s kazensko ovadbo zaradi domnevnega sovražnega govora, na sankcije zoper odgovorne je pozval predsednik države Danilo Türk, o kazenski ovadbi zaradi žalitve države in elementov rasizma ter fašizma razmišlja tudi Janković. Buren odziv se je že prej zgodil na družabnih omrežjih, predvsem na Twiterju in Facebooku, vodstvo SDS pa zapisa še ni umaknilo, češ, branimo svobodo mišljenja in svobodo govora. Milan Zver, evropski poslanec Janševe stranke, med drugim pravi, da se mu zapis ne zdi tako nestrpen in žaljiv, kot so bili nekateri zapisi in zadnji pogrom nad SDS. Takšnega pritiska medijev in nekaterih institucij, ki ga je trenutno deležna SDS, po mnenju Milana Zvera še ni bilo.
Išče in lovi se tudi Tomaž Majer, neznani avtor razvpitega zapisa. Bloger Mitja Kunstelj, nekdanji vojaški specialec, zapornik in menda ozdravljeni narkoman, na svojem blogu (http://mikstone.wordpress.com) dokazuje, da je avtor teksta Janez Janša, ker naj bi bili njegovi psevdonimi vedno povezani s pomladnim mesecem majem. Jože Maj ... Majer, Majnik, Koštomaj in preostali priimki z besedo "maj" so njegov prstni odtis, zatrjuje bloger Kunstelj.
Novinarji časnika Dnevnik pa so že - hitreje od policije - izbrskali štiri v Sloveniji živeče Tomaže Majerje. 50-letnega Tomaža Majerja iz Trebnjega, teniškega sodnika in bivšega policista, 75-letnega Tomaža Majerja iz Radovljice, upokojenca, njegovega sina Tomaža Majerja, vaditelja v atletskem klubu Jesenice, in 20-letnega Tomaža Majerja iz Slovenskih Goric. Prvi trije absolutno zanikajo avtorstvo teksta, četrtega Majerja pa novinarjem Dnevnika nekako ni uspelo dobiti.
Nekateri politiki, denimo predsednik Slovenske ljudske stranke Radovan Žerjav, menijo, da bi se morala SDS zaradi objave zapisa javno opravičiti. V zakulisju politike pa velja prva ocena, da gre za veliko  in amatersko povolilno napako Janeza Janše. Ne toliko zaradi same vsebine zapisa (sovražni govor je precej fluidna in politična kategorija, brali smo že dosti hujše reči, pa nič, poleg tega se bomo enkrat res morali navaditi na "zahodnoevropsko" svobodo mišljenja in govora), bolj zaradi občutljivega konteksta in politične dinamike objave zapisa.
Janez Janša bi se moral po volilnem porazu obnašati bistveno bolj spravljivo in gosposko, tudi zato, ker je Zoran Janković začel (ne)učinkovito lomastiti po sceni in ustvarjati odpor med potencialnimi koalicijskimi partnerji. Tako rekoč vsi, od Boruta Pahorja, Gregorja Viranta, Žerjava in Ljudmile Novak, so Jankoviću rekli ne. Po evidentni napaki, ki jo je prejšnji četrtek storil Janković, ko ni hotel priti na sestanek z Janšo v neko nevtralno pisarno sredi državnega zbora, so Jankovićeve delnice začele padati celo pri njemu naklonjenih medijih. Janša bi moral samo mirno čakati ...
Prav zaradi situacije, kjer se je (napovedano in pričakovano) znašel politično nevešči Janković, ki menda še vedno ne razume, da na parlamentarnih volitvah ni dobil absolutne večine in se temu primerno tudi vede, bi Janez Janša, po toliko letih politične kilometrine, moral vedeti in predvideti, kako silovito reakcijo bo sprožil sporni zapis. Ali vsaj utegne sprožiti. Včeraj zvečer mi je eden od sogovornikov smeje dejal, ta Janša pa je res "smotan".
Zato je "afera trenirka" katastrofa za Janeza Janšo in balzam za Zorana Jankovića. Sredi živčnega zapleta koalicijskih pogajanj je "mandatarju" Jankoviću, ki očitno bolje funkcionira takrat, ko se ga napada, in dokaj slabo, ko se ga pusti na miru, na pladnju prinesla nekaj dragocenega časa in servirala novo kredibilnost. Politično-medijsko zakulisje blizu Jankovićevega tabora komentira takole: če ne bi bilo afere trenirka, bi si jo bilo potrebno izmisliti ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Matjaža Hanžka Andreja Karolija Branimirja Štruklja Romana Jakiča Gorana Vojnovića Mitjo Blažiča Tanjo Ribič Vlada Miheljaka zoran janković Janeza Janšo nataša pirc musar Danilo Türk milan zver Mitja Kunstelj Tomaža Majerja Tomaža Majerja Tomaža Majerja Tomaža Majerja Radovan Žerjav Boruta Pahorja Gregorja Viranta Ljudmile Novak

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kontekst afere trenirka. Katastrofa za Janšo, balzam za Jankovića