objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 8. december 2011 ob 06:59

Od volitev minilo štiri dni, Janković ostal brez čestitk šefov tujih držav
Po naših informacijah so županu Jankoviću čestitali zgolj trije srbski politiki, Boris Tadić, Dragan Đilas in Milorad Dodik
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Od nedeljskih parlamentarnih volitev je minilo že več kot štiri dni, "presenetljivi" zmagovalec, ljubljanski župan Zoran Janković, pa je ostal brez čestitk predsednikov tujih vlad ali držav, celo evropskih, kar je sicer precej običajno za svetovno diplomacijo.
Po naših informacijah naj bi Jankoviću čestitali zgolj trije "srbski" politiki z območja nekdanje Jugoslavije. Predsednik Srbije Boris Tadić naj bi Jankoviću poslal pismo, beograjski župan Dragan Đilas naj bi mu čestital prek medijev, razvpiti premier Republike Srbske Milorad Dodik pa naj Jankovića poklical po telefonu. Dopuščamo tudi možnost, da so županu Jankoviću vljudnostne čestitke poslala vsaj nekatera tuja veleposlaništva, akreditirana v Sloveniji.
Na konkretna vprašanja, povezana z morebitnimi čestitkami ali drugimi odzivi tujih državnikov in politikov, ki smo jih naslovili na sedež Jankovićeve stranke Pozitivna Slovenija, odgovorov še nismo prejeli. Pri Jankoviću so se zavili v molk, verjamemo pa, da bi Jankovićev štab kakšno čestitko ameriškega predsednika Baracka Obame z velikim veseljem pokazal medijem.
Po drugi strani so slovenski mediji vselej na veliko poročali, kdo od tujih državnikov ali politikov je ob podobnih volilnih zmagah čestital Janezu Drnovšku, Andreju Bajuku, Janezu Janši ali Borutu Pahorju, tokrat pa iz neznanih razlogov skrivnostno molčijo.
Tudi sicer je Jankovićeva zunanja politika popolna neznanka. Med predvolilno kampanjo je na vprašanja, ki so se nanašala na slovensko zunanjo politiko, Zoran Janković lakonično odgovarjal, da imamo odličnega predsednika države Danila Türka. Kar pomeni, da naj bi - po Jankovićevo - slovensko zunanjo politiko poslej vodil predsednik države, ne pa premier ali zunanje ministrstvo. No, to se utegne močno zaplesti, če bo minister za zunanje zadeve postal Borut Pahor.
Odhajajoči premier Pahor bo danes v Bruslju, kamor leti na sejo evropskega sveta, zanesljivo tudi tarča vprašanj evropskih politikov, kdo je to Zoran Janković in kaj namerava storiti, ko bo premier. Po naših informacijah iz tujih diplomatskih krogov v Sloveniji pa Jankovićevo premierstvo precej skrbi tudi ameriško zunanjo politiko, saj pravijo, da je "popolnoma nepredvidljiv" in lahko že jutri odpotuje v Moskvo na objemanje z Vladimirjem Putinom ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
zoran janković Boris Tadić Dragan Đilas milorad dodik Baracka Obame Janezu Drnovšku Andreju Bajuku Janezu Janši Borutu Pahorju Danila Türka Vladimirjem Putinom

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Od volitev minilo štiri dni, Janković ostal brez čestitk šefov tujih držav