objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Sreda, 7. december 2011 ob 06:59

Trpi Jankovićev ego. Nastopil degutantno, in že dva dni ni nič po njegovem!
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Janković je "nastopil degutantno" in se "sploh ne zna pogajati." To je opis torkovega srečanja med Borutoma Pahorjem in Zoranom Jankovićem, ki je zaokrožil med Socialnimi demokrati in pripeljal do spoznanja, da vladne koalicije med Jankovićevo Pozitivno Slovenijo in Socialnimi demokrati najverjetneje ne bo, čeprav se pogajanja šele začenjajo. Vsekakor pa že samo težke in ne preveč diplomatske besede Boruta Pahorja, izrečene na včerajšnji tiskovni konferenci po seji kolegija stranke o tem, kdo in kaj je Zoran Janković, povedo dovolj.
Brez veliko filozofije, stvar je dokaj enostavna. Borut Pahor (SD) noče nase avtomatično prevzeti tveganja, da bi značajsko spornemu Jankoviću asistiral v novi vladi, medtem ko bi Janković ter nekaj njegovih ministrov "mešetarilo z državnim premoženjem," in to na Jankovićev znan robati ter avtokratski način. Tiste, ki Zorana Jankovića že preveč dobro poznajo iz lokalne ljubljanske politike, to ne preseneča, jih pa menda veseli, da Jankovića še pravočasno spoznavajo tudi drugi.
Janković pa ima še eno veliko težavo. Njegova politika se zdaj dogaja pred očmi nacionalnih medijev, medtem ko je prej ostajala skrita v medijsko nezanimivem in novinarsko slabo "pokritem" ljubljanskem mestnem svetu.
Menda je edini argument, ki ga Janković ponuja, zakaj bi morali levaki (tako Socialnim demokratom pravi novopečeni poslanec Pozitivne Slovenije Roman Jakič) brez pardona zaviti v njegovo vladno koalicijo, grožnja z Janezom Janšo. Češ, če ne bom vladal jaz, Janković, potem bo vladal Janša. Misleč da bodo zaradi tega vsi popadali v nezavest. Toda zaradi grožnje z Janšo lahko v nezavest padeta samo še Milan Kučan in Janez Stanovnik.
Socialni demokrati se Zoranu Jankoviću celo že cinično nasmihajo, saj nas ne potrebuje. Itak se kar naprej hvali, da ima najboljšo vizijo, najboljši program in najboljšo, odlično ekipo, zagotavlja pa 4-odstotno gospodarsko rast. Potem pa naj dela. In še bolj cinično dodajajo, kako je čudno, da teh njegovih veleatributov še nista spoznala Angela Merkel in Nicholas Sarkozy, da bi ljubljanskemu županu prepustila reševanje evra in Evrope.
In zanimivo, kako je Zoran Janković, potem ko je od Pahorja dobil košarico, nemudoma (užaljeno?!) stekel do predsednika države Danila Türka.
No, s predsednikom naj bi se uradno pogovarjala o postopkih imenovanja nove vlade. Hm, še preden je Janković sploh postal mandatar?!
Zoran Janković naj bi Borutu Pahorju sicer ponudil/ponujal naslednje:
Po eni varianti naj bi Pahor postal minister za zunanje zadeve, Socialni demokrati pa naj bi dobili še ministra za (visoko) šolstvo in šport Igorja Lukšiča ter ministra za kmetijstvo Gregorja Židana.
Po drugi varianti naj bi predsednik Türk pri Jankoviću dosegel, da Pahor ne bo dobil zunanjega ministrstva (ker bi predsedniku Türku tako ostalo vodenje slovenske zunanje politike, kar naj bi se Türk, Janković in Milan Kučan dogovorili takoj po razpisu predčasnih parlamentarnih volitev), zato naj bi mu Janković ponujal mesto predsednika državnega zbora. Po tej varianti bodoči mandatar Zoran Janković med ministri tudi ne želi (več) videti Lukšiča, ker od ljubljanske mestne občine sodno zahteva vrnitev evropskega denarja za Stožice, prav tako ne Židana, ker je na zadnji konvenciji Socialnih demokratov kritiziral kmetijsko politiko Pozitivne Slovenije.
Pri najnovejšemu duelu Janković-Pahor pa ne gre samo za sestavo vladne koalicije, gre predvsem za strateški politični spopad, kdo se bo - na povolilnem slovenskem političnem zemljevidu - uveljavil kot novi lider levice.

P.S. Ljubljanska podžupanja Jadranka Dakić, članica Jankovićeve najboljše ekipe, se menda že pritožuje, da po nedeljskih volitvah sploh ne vedo, kaj naj počnejo. Si pa tudi lahko mislimo, kako hudo trpi ego Zorana Jankovića, saj že dva dni ni nič po njegovem?! Obratno, po komaj dveh dneh se pojavlja realna možnost, da "učinkoviti" župan Janković sploh ne bo uspel sestaviti koalicijske vlade, kvečjemu manjšinsko. Janković medtem molči, novinarjem ne daje izjav, kaže pa vedno bolj zaskrbljeni obraz.
(Bojan Požar) 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borutoma Pahorjem Zoranom Jankovićem roman jakič Janezom Janšo Milan Kučan janez stanovnik Angela Merkel Nicholas Sarkozy Danila Türka Igorja Lukšiča Gregorja Židana Jadranka Dakić (Bojan Požar) 

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Trpi Jankovićev ego. Nastopil degutantno, in že dva dni ni nič po njegovem!