objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 6. december 2011 ob 07:02

Težka bo. Pahor je mandatarja Jankovića poslal nazaj na Magistrat
Prvi hladen tuš za zmagovalca Jankovića. Odhajajoči in prihajajoči premier sta se včeraj dopoldne razšla brez dogovora
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Večina tujih medijev je presenetljivo zmago ljubljanskega župana Zorana Jankovića in Pozitivne Slovenije na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah pospremila z ugotovitvijo, da Jankovića čakajo dolga in zapletena pogajanja o sestavi vladne koalicije. Mimogrede, tudi mediji Jankovića imenujejo "Srb, robati milijonar" ali pa nekdanji "menedžer supermarketa."
Janković je v skladu s svojim značajem pohitel in takoj začel preliminarne pogovore z morebitnimi bodočimi koalicijskimi partnerji. Včeraj dopoldne je že romal v stekleno vladno palačo na Gregorčičevi ulici, kjer sta se dobila z odhajajočim predsednikom vlade Borutom Pahorjem. Njun pogovor je trajal 45 minut, Janković pa naj bi doživel prvi postvolilni hladen tuš.
Vendar pojdimo po vrsti.
Sestanek je predlagal Zoran Janković, njegovi ljudje pa naj bi o nameravanem sestanku že prej obvestili novinarje Pop TV in časnika Delo. Novinarska vprašanja, povezana s prihodom Jankovića, so v Pahorjev kabinet priletela skoraj istočasno z Jankovićevo pobudo, da se Pahor in Janković sestaneta.
Janković je na Gregorčičevo prišel peš, v družbi direktorja mestne uprave Vasje Butine, ki je županu držal dežnik. Jankovića naj bi Butina spremljal zato, ker je hkrati član Pozitivne Slovenije in Socialnih demokratov, kar naj bi olajšalo pogovore. Po drugi strani pa je rahlo nenavadno, da direktor mestne uprave, ki bi moral skrbeti za učinkovito poslovanje mestne birokracije, v dopoldanskem času po nepotrebnem spremlja župana na pogovoru s Pahorjem.
Toda Zoran Janković, ki je po mnenju nekaterih poznavalcev politične scene k Pahorju prišel nekoliko prehitro, vidno neučakano (pokojni Janez Drnovšek bi taktično počakal vsaj kakšen teden dni in bodoče koalicijske partnerje spravljal ob živce, ko bi ob telefonih čakali na njegov klic; Drnovšek tudi ne bi obveščal novinarjev, ampak bi se diskretno dobil v kakšni restavraciji, denimo v Brezovici Pri Poku) in menda s konkretnimi predlogi koalicijskega sodelovanja, je po naših informacijah iz tabora Socialnih demokratov pri Pahorju doživel hladen tuš. Borut Pahor naj bi mu ponudil podporo pri imenovanju za mandatarja, tudi podporo Jankovićeve ministrske ekipe, podporo pri glasovanju za predsednika državnega zbora in podporo pri reformah, toda Socialni demokrati z Jankovićem ne bi šli v vladno koalicijo, ampak naravnost v opozicijo.
Tako je Pahor kolega Jankovića praktično poslal nazaj na Magistrat.
Naši viri v SD pravijo, da je Pahor absolutno računal na zmago Janeza Janše in SDS, zato se je vodstvo Socialnih demokratov "psihično" že pripravilo na odhod v opozicijo. Tudi dan potem, torej 24 ur po zaprtju volišč, se "opozicijsko" razpoloženje med vodstvom SD menda ni spremenilo. Res pa je, da že prihaja do pritiskov dizajnerjev levice (Pahor jim vljudno pravi strici), češ, Socialni demokrati "morajo" v koalicijo z Jankovićem. Tako je v nedeljo zvečer, na sedežu SD na Levstikovi 15, lobist Drago Isajlović z elegantnim šalom govoril, da "mi, Janković, SD in DeSUS, že imamo 44 glasov." Po drugi strani Pahor tem stricem levice, predvsem nekdanjemu predsedniku države Milanu Kučanu, ki so pred volitvami eksplicitno podprli Jankovića, s Pahorjem in Socialnimi demokrati pa celo javno verbalno obračunavali, ni ničesar več dolžan. Hkrati si je Pahor z najnovejšim volilnim rezultatom v Novi Gorici (dobil je skoraj 29 odstotkov glasov) utrdil pozicijo v stranki, še več, Borut Pahor si je praktično zagotovil nedotakljivost znotraj stranke, predvsem vizavi morebitnih konkurentov za prevzem vodenja stranke, denimo podpredsedniku SD Patricku Vlačiču, ki se mu v domačem Piranu ni uspelo prebiti v parlament. Namigovanja, da bo Pahor na vsak način prisiljen popustiti Jankoviću, sicer naj bi ga v stranki zamenjali, ne zdržijo (več) niti slučajno. Zlasti potem, ko so Kučan in zakulisni dizajnerji levice Socialne demokrate pred volitvami pustili na cedilu. Spomnimo, teden dni pred volilno nedeljo je Kučan šel na lastno pobudo podpreti celo LDS in Katarino Kresal! Sicer pa naj bi si Zoran Janković vse skupaj predstavljal preveč po domače in "houdrasto", očitno se ne zaveda, da to ni več ljubljanski mestni svet, kjer ima njegova lista absolutno večino, pravijo naši viri v SD.
No, Milan Kučan in drugi dizajnerji levice bodo na Pahorja, naj sklene koalicijo z Jankovićem, pritisnili tudi z mediji. Prek medijev bodo Pahorju očitali, da je kot premier izgubil volitve, zato naj odstopi z mesta predsednika stranke, ali pa, da spet "izdaja" levico. Tako naj bi Boruta Pahorja poskušali destabilizirati, da bi bil med koalicijskimi pogajanji z Jankovićem bolj mehak. Pomembno vlogo pri "rahljanju" Socialnih demokratov in servisiranju posameznih novinarjev o "pravi" situaciji znotraj SD naj bi za Jankovićev krog igral lobist Mile Šetinc.
Po drugi strani je to vse skupaj morda samo Pahorjeva taktika. Na koncu bo Pahor šel v koalicijo, toda z najboljšimi možnimi pogoji. Da bi Pahor postal minister za zunanje zadeve, pa ne ustreza predsedniku države Danilu Türku, ker si je z Jankovićev volilno zmago obetal tako želeni nesporni primat nad slovensko zunanjo politiko. Glede na zapletene odnose med Pahorjem in Türkom je slišati, da če bo Pahor minister za zunanje zadeve, lahko predsednik Türk o vodenju zunanje politike samo še pobožno sanja.
O morebitnem vstopu Socialnih demokratov v koalicijske povezave formalno odloča konferenca stranke, ki jo še vedno vodi Andrej Horvat, nekdanji državni sekretar v kabinetu premiera Pahorja, ki je pred časom odstopil zaradi afere z državnim denarjem za pomoč Pomurju, preiskuje pa ga tudi Nacionalni preiskovalni urad.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zorana Jankovića Borutom Pahorjem Vasje Butine Janez Drnovšek Janeza Janše Drago Isajlović Milanu Kučanu Patricku Vlačiču Katarino Kresal Mile Šetinc Danilu Türku Andrej Horvat

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Težka bo. Pahor je mandatarja Jankovića poslal nazaj na Magistrat