objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 5. december 2011 ob 07:10

Prvi vtisi po zmagi Zorana Jankovića. Njegove vlade ne bo, če Pahor reče ne
Uganka. Kakšno politiko bo po Jankovićevi volilni zmagi ubral stari-novi lider opozicije Janez Janša. Bo vodil rušilno ali konstruktivno opozicijo ali pa se bo posvetil družini in golfu?
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Da je bila zmaga Zorana Jankovića in njegove stranke Pozitivna Slovenija na včerajšnjih predčasnih volitvah enormno presenečenje, ni nobenega dvoma. Nenazadnje, to so dokazali tudi vidno presenečeni obrazi novinarjev v medijskem središču sredi Cankarjevega doma, tradicionalni postvolilni družabni točki, ki se je sinoči, dobre tri ure po razglasitvi rezultatov vzporednih volitev, hitro spraznila. Tudi "nov mandatar" Janković je nenavadno hitro odšel, nekaj vodilnih političnih obrazov, denimo Janez Janša ali Katarina Kresal, pa se v Cankarjevem domu niti niso pojavili.
Volilni rezultati so na glavo postavili čisto vse raziskave in ankete javnega mnenja. Te so, spomnimo, še dva dni nazaj v en glas napovedovale prepričljivo zmago Janše in njegove SDS. Poslej bo tem anketam in tem agencijam (Valicon, Ninamedia, Mediana ...) le še malokdo verjel.
Možno je sicer, da anketiranci enostavno ne odgovarjajo po resnici. Da si, recimo, anketarjem po telefonu ne upajo (ali nočejo) povedati, koga bodo dejansko volili. Ja, okej, ampak potemtakem so te hude raziskave javnega mnenja še toliko bolj neverodostojne.
Če pa raziskave javnega mnenja (ob)veljajo kot točne, v tem primeru se je totalni preobrat zgodil v zadnjih treh dneh, v samem fotofinišu predvolilne kampanje. Eni so prepričani, da se je preobrat začel na sredinem televizijskem soočenju Janše in Jankovića na Info TV in Pink.S!. Se je Janez Janša zlomil med afero spornih nakupov nepremičnin, kjer je sam predlagal pregled vseh pogodb in dokumentov, na koncu pa je ostal vtis, da je nekaj narobe prav s pogodbami Janeza Janše? Morda pa slovenski volivci res jemljejo v zakup skrajno "mutne posle" družine Janković, češ, vsi (politiki) kradejo, medtem ko Zoran Janković spotoma vsaj še nekaj naredi. No, lahko pa idealiziramo vselej pametno odločitev volilnega telesa, ki si je po neskorumpiranem, vendar neodločnem Borutu Pahorju, za predsednika vlade racionalno zahotelo kriznega menedžerja, ki prihaja iz gospodarstva.
Kakorkoli, Zoran Janković je veliki zmagovalec nedeljskih volitev, novo vladno koalicijo pa lahko sestavi na dva načina.
Prvič, k sodelovanju povabi Janeza Janšo in sestavi veliko koalicijo. Vendar tega ne bo storil; da z Janšo ne kani sodelovati, je Janković napovedal že med samo predvolilno kampanjo. Zdi se tudi, da Janković nima mandata tako imenovanih stricev levice (Milan Kučan, Janez Stanovnik), da bi vladal "skupaj" z Janšo. Pravzaprav so Jankovića lansirali na volitve zato, da bi preprečil(i) zmago Janeza Janše. Ali drugače, Janković ne bi zmagal brez Milana Kučana.
Mimogrede, tudi Borut Pahor leta 2008 "ni smel" v koalicijo z Janezom Janšo, moral je pristati na levi trojček, pozneje popularno imenovan KGB.
In drugič, Janković lahko sestavi vladno koalicijo štirih strank, matematično namreč za večino v državnem zboru potrebuje vsaj še tri koalicijske partnerice. Edini logični kandidati za Jankovićevo vlado so Borut Pahor (SD), Karl Erjavec (DeSUS), Gregor Virant (Državljanska lista Gregorja Viranta) in Radovan Žerjav (Slovenska ljudska stranka).
Zoran Janković veliko govori o najboljši ekipi, vendar te ekipe v resnici - nima. Obstaja Zoran Janković, vsi ostali, razni Čerini in Dakićeve, so daleč pod njim podrejeni sodelavci. Sicer pa, ste kdaj slišali kakšno javno besedo, stališče ali zamisel Jadranke Dakić, nekdanje članice uprave Mercatorja in aktualne ljubljanske podžupanje?! Ne, nikoli, ker gospa nikoli ne govori. Zato bo Janković za svoje ministre pripeljal čisto druge ljudi. Eno ime že kroži, to je Dušan Mramor, dekan ljubljanske ekonomske fakultete, bivši minister za finance v vladi Toneta Ropa in Jankovićev osebni prijatelj. Na ekonomskem faksu se ob tej zamisli menda hihitajo in upajo, da bo Mramor zares šel v vlado, ker naj bi kot dekan fakulteto uničeval od znotraj, po drugi strani pa se držijo za glavo, češ, o bog le kaj bo z javnimi financami.
Tudi sestava poslanske skupine Pozitivne Slovenije vzbuja čudne občutke. Sestavljajo jo namreč predvsem politiki druge ali tretje lige nekdanje LDS, razvpite prebežnice iz SD in nekaj bizarnih političnih likov, od bivše Jelinčič-Pečetove nacionalistke Barbare Žgajner Tavš, piranskega nepremičninskega "kšeftarja" Gašperja Gašperja Mišiča do Boruta Ambrožiča, ki se mu smeji pol Maribora. Nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik temu duhovito pravi, da "firma na čelu ostaja ista, zamenjal se je le direktor."
Janković, ki je že napovedal, da se bo kot premier ukvarjal predvsem z gospodarsko politiko, bo "sam" hotel obvladovati naslednje tri resorje: ministrstvo za gospodarstvo, ministrstvo za finance in ministrstvo za promet. Janković ne skriva, da ne bo prodajal državnih podjetij, vključno z bankami, ampak z njimi aktivno upravljal. Tukaj bo trčil na kadrovsko politiko Boruta Pahorja, ki naj bi bila neodvisna od politike in vlade, in liberalno ekonomijo Državljanske liste Gregorja Viranta, ki zagovarja popoln umik politike iz gospodarstva in prodajo državnih podjetij. Janez Šušteršič, ki ga Virant predlaga za finančnega ministra, je včeraj dejal, da je ekonomski program Virantove stranke bližje SDS kot Pozitivni Sloveniji. Jani Soršak, ki ga Virant predlaga za ministra za notranje zadeve, pa dopušča "pregon" Jankovićevih sinov. Pri Karlu Erjavcu bo Janković trčil na upor "upokojencev" pokojninski reformi, pravzaprav je po liniji gospodarskega programa še najbližje Pozitivni Sloveniji - Slovenska ljudska stranka.
Zoran Janković se bo tako prvič v karieri soočil z napornim sestavljanjem koalicije, kjer bo prisiljen popuščati in sklepati kompromise. Čeprav je menda navajen poslušati, potem pa narediti po svoje. Eni tudi pravijo, da je dober pogajalec. Sestavo nove vlade Janković napoveduje že kmalu po novem letu.
Toda najprej se mora za vstop v Jankovićevo vlado odločiti Pahorjeva stranka. Brez Socialnih demokratov Janković ostane brez vlade. Vsaj nekaj vidnih politikov SD pravi, da jim volilni rezultat nedvoumno sporoča, naj gredo v opozicijo. Po drugi strani priznavajo, da bodo kmalu tarče hudega pritiska, češ, morajo v vlado. Ta pritisk bodo zganjali strici levice in mediji, naklonjeni Jankoviću. Celo novinarji tednika Mladina, ki so doslej Pahorja predvsem dajali v nič in žalili, ga zdaj kujejo v zvezde kot novega zunanjega ministra. Po drugi strani je znotraj SD slišati zelo resna opozorila, češ, vi še ne veste, kdo in kaj je Zoran Janković. To opozarjajo predvsem tisti politiki SD, ki Jankovića in "pajdaški" kapitalizem (pre)dobro poznajo iz delovanja prestolnice.
Od skorajšnje odločitve, bo SD šla v vlado ali ne, je odvisna tudi nadaljnja politična usoda Boruta Pahorja. Sinoči je bil videti zamišljen, ko je govoril o novem političnem zemljevidu. Vse scenarije je Pahor očitno imel pripravljene na zmago Janeza Janše, ki jo je v petek popoldne napovedal tudi sam.
Nenazadnje, ostaja še vprašanje politike, ki jo bo po Jankovićevi zmagi ubral novi-stari lider opozicije Janez Janša. Bo vodil rušilno ali konstrukitvno opozicijo, ali pa bo kar zapustil politiko in se posvestil družini ter golfu? To slednje, poznavajoč Janšo, je malo verjetno. Včeraj tudi še ni bilo zaznati, kako se ga je dotaknil volilni poraz. Na videz je Janša deloval manj razočarano kot leta 2008, ko ga je na parlamentarnih volitvah porazil Borut Pahor (in spet Matej Lahovnik: "Janša je v bistvu rešen in se tega tudi sam zaveda, saj ve, kakšna je situacija v Sloveniji"). Po eni strani so sinoči v štabu SDS na Gospodarskem razstavišču celo zaplesali (igrala je skupina Viktorji), po drugi strani je Janša napovedal vnovične predčasne volitve. Vsekakor pa bo moral Janša najprej zelo resno analizirati, kam je, v zadnjih treh dneh, izpuhtelo 3 do 5 odstotkov volivcev SDS, kljub temu, da so imeli odlično, po ameriškem modelu organizirano predvolilno kampanjo ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zorana Jankovića Janez Janša Katarina Kresal Milan Kučan janez stanovnik Karl Erjavec Gregor Virant Radovan Žerjav Čerini Jadranke Dakić dušan mramor Toneta Ropa Jelinčič Pečetove Barbare Žgajner Tavš Gašperja Gašperja Mišiča Boruta Ambrožiča matej lahovnik Gregorja Viranta janez šušteršič Jani Soršak

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Prvi vtisi po zmagi Zorana Jankovića. Njegove vlade ne bo, če Pahor reče ne