objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 2. december 2011 ob 07:01

Ekskluzivno. Vsa imena in zneski. Od koga je Virant dobil denar za volitve!
Dokumenti. Med donatorji liste liste Gregorja Viranta najdemo tudi pidovskega tajkuna Igorja Laha, prijatelje Milana Kučana in proslulega Mateja Raščana ter ustanovne člane stranke Zares
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Uspelo nam je pridobiti dokumentacijo, povezano s financiranjem predvolilne kampanje Državljanske liste Gregorja Viranta, ki jo v celoti tudi ekskluzivno objavljamo. Gre za interne papirje Virantove stranke, ki natančno prikazujejo, kdo je koliko plačal, ali je (bil) denar že nakazan in kdo izmed članov vodstva Virantove stranke so tako imenovani "skrbniki" posameznih finančnih donatorjev. Ker gre za delovne papirje, dopuščamo možnost, da so se medtem zgodile tudi kakšne spremembe.
Lista donatorjev pravnih oseb razkriva nekaj izjemno zanimivih podjetij in seveda njihovih lastnikov. Tako je Gregor Virant vzel denar tudi od enega od največjih slovenskih tajkunov Igorja Laha, lastnika finančne družbe KS Naložbe. Spomnimo, Lah je pred kratkim neuspešno prevzemal Pivovarno Laško. Virantovi listi je denar dal Stanko Polanič, lastnik družbe Intering Holding, znan kot "poglavar Prekmurja," vedno na seznamu najbogatejših Slovencev in tesen prijatelj nekdanjega predsednika države Milana Kučana. Virantova lista je denar dobila tudi od medijsko razvpitega murskosoboškega podjetja 3Lan d.o.o., v lasti Denisa Čeha, to je podjetja, preko katerega je prosluli Matej Raščan, bivši lastnik propadlega založniškega podjetja Delo Revije kupoval mariborski časnik Večer (glej faksimile).
Gregor Virant načrtuje velike investicije v sektor informacijske tehnologije, največ v projekt e-zdravje in nadgradnjo e-uprave, zato verjetno ni naključje, da se je med Virantovimi kandidati za poslance znašel tudi dokaj razvpiti uradnik na ministrstvu za pravosodje Dušan Kričej, kar smo na našem portalu že poročali (glej članek Gregorji v propad?!). Prav Kričej naj bi bil po navedbah naših virov ključna zveza med Virantovo stranko in tako imenovanim IT lobijem, med finančne donatorje Virantove stranke pa je pripeljal znana slovenska podjetja, ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo. Denimo SRC.SI, ki ga je v starih dobrih časih LDS obvladoval nekdanji minister za notranje zadeve, zdaj odvetnik Mirko Bandelj, in podjetje Ipmit d.o.o., ki si prizadeva pridobiti posel elektronskega cestninjenja na državnem Darsu.
Najzanimivejše ime med posamezniki (fizičnimi osebami), ki so Virantovi stranki podarili denar, pa je nedvomno Aleksander Mervar, ustanovni član Golobičeve stranke Zares. Mervar je pomočnik uprave Elesa in velja za enega od najvplivnejših ljudi v slovenski energetiki (glej galerijo slik).

Popravek
"G. Bojan Požar v članku "Ekskluzivno. Vsa imena in zneski. Od koga je Virant dobil denar za volitve!" objavljenem v mediju Požareport.si na spletni strani pozareport.si dne 2.12.2011 navaja: "Prav Kričej naj bi bil po navedbah naših virov ključna zveza med Virantovo stranko in tako imenovanim IT lobijem, med finančne donatorje Virantove stranke pa je pripeljal znana slovenska podjetja, ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo. Denimo SRC.SI, ki ga je v starih dobrih časih LDS obvladoval nekdanji minister za notranje zadeve, zdaj odvetnik Mirko Bandelj, in podjetje IPMIT d.o.o., ki si prizadeva pridobiti posel elektronskega cestninjenja na državnem Darsu." V zvezi z navedenim pojasnjujemo, da podjetje IPMIT d.o.o. nima sklenjene donatorske pogodbe z "Virantovo stranko", da ji ni nakazalo donatorskih sredstev in da torej ni njen donator. Prav tako si podjetje IPMIT d.o.o. ne prizadeva pridobiti "posel elektronskega cestninjenja na državnem Darsu".
S spoštovanjem,
Odvetniška družba Fašun, Melihen, Milač, Strojan, o.p., d.o.o.
Peter Fašun, odvetnik

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregorja Viranta Igorja Laha Stanko Polanič Milana Kučana Denisa Čeha Matej Raščan Dušan Kričej Mirko Bandelj Aleksander Mervar Golobičeve popravek

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ekskluzivno. Vsa imena in zneski. Od koga je Virant dobil denar za volitve!