objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 30. november 2011 ob 06:59

Dokumenti. Peter Jambrek, politični boter Gregorja Viranta, sodelavec Udbe!
Ekskluzivno. Arhiv nekdanje državne varnosti. Objavljamo dokaze, da je bil ustavni sodnik, Bajukov minister za notranje zadeve in bivši predsednik Zbora za republiko registrirani sodelavec politične policije
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Gregor Virant, lider Državljanske liste Gregorja Viranta, je minuli četrtek med televizijskim soočenjem na Pop TV nenadoma dejal, da je eden od treh njegovih pogojev za sodelovanje v novi vladni koaliciji prepoved brskanja po zgodovinskih arhivih, češ, ni pomembno, kaj je kdo počel "pred štiridesetimi leti." Čeprav gre za skrajno nenavadno pogojevanje (če bi Virantova bizarna ideja delovala v drugih državah, ne bi nikoli, denimo, izvedeli, da je bil nekdanji avstrijski predsednik in generalni sekretar Združenih narodov Kurt Waldheim med drugo svetovno vojno pripadnik Hitlerjeve vojske Wermacht na tleh nekdanje Jugoslavije, in še na tisoče in tisoče drugih pomembnih zgodovinskih dejstev), ki pa je - po vsem sodeč - zelo konkretno in politično motivirano.
Iz dokumentov nekdanje državne varnosti, popularno imenovane Udbe, ki so po novem javno dostopni v Arhivu republike Slovenije, je namreč razvidno, da je bil Peter Jambrek, Virantov ključni politični mentor in boter, registriran sodelavec politične policije bivšega režima.
Spomnimo, Jambrek je bil ustavni sodnik, potem celo minister za notranje zadeve v desnosredinski vladi Andreja Bajuka, dolgoletni predsednik Zbora za republiko ter ustanovitelj dveh zasebnih univerz, pred nekaj tedni pa se je eksponiral kot ideolog in promotor novopečene Virantove politične stranke. Jambrek je tudi sicer vseskozi skrbel za Virantovo kariero. Leta 2000 ga je imenoval za državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve, po padcu Bajukove vlade je pri Janezu Drnovšku uspešno zlobiral, da je Virant ostal v Drnovškovi vladi, leta 2005 pa je kot predsednik sveta za visoko šolstvo poskrbel, da je Gregor Virant dobil naziv izrednega profesorja, čeprav za to menda ni izpolnjeval vseh predpisanih pogojev.
Peter Jambrek na slovenski politični sceni sicer že vrsto let figurira kot eden izmed najvplivnejših mož desne politične opcije.
Nikakor ne trdimo, da je Gregor Virant kdajkoli ali kakorkoli vedel za Jambrekovo kariero registriranega tajnega sodelavca Udbe, lahko pa logično sklepamo, da je Peter Jambrek zelo verjetno sugegiral Virantu, naj se zavzame za prepoved brskanja po zgodovinskih arhivih. Jambrek je namreč, kot zdaj vidimo, osebno izjemno, celo "življenjsko" zainteresiran, da se arhivov nekdanje državne varnosti ne bi več odpiralo.
Zakaj? Pričujoči avtentični dokumenti Arhiva republike Slovenije, katerih del danes prvič ekskluzivno objavljamo, nesporno dokazujejo, da je bil Peter Jambrek registriran sodelavec Udbe, s tajnim psevdonimom "Vito".
Čeprav je bilo po ocenah nekaterih poznavalcev okoli 80 odstotkov občutljivih arhivov nekdanje politične policije ob spremembi režima pravočasno uničenih, dokumenti z navedeno oznako "AS 1931, RSNZ SRS, 1360" razkrivajo Jambrekovo vlogo v špijoniranju znanega slovenskega pisatelja Leva Detele, živečega na Dunaju. Tedanja slovenska državna varnost je pisatelja Detelo obravnavala kot političnega emigranta. Iz pričujočih dokumentov je še razvidno, da je Jambrek med "pokrivanjem" Detele sodeloval v širši akciji "Dinara" ter napredoval iz "registriranega vira" Udbe v "registriranega sodelavca" Udbe. Peter Jambrek alias Vito je delal tudi na podlagi lastne iniciative, ne samo po naročilu zanj pristojnih šefov Udbe, ki so ga imeli na konspirativni zvezi, in za podvige v vlogi tajnega sodelavca tajne politične policije je bil tudi plačan (glej faksimile dokumentov).
Spomnimo, pisatelj in prevajalec Lev Detela, ki še vedno živi na Dunaju, je lani junija prejel avstrijsko državno odlikovanje, častni naziv (listino) za "zasluge na literarnem in kulturnem področju in za dolgoletno povezovalno in posredniško delovanje med Avstrijo in Slovenijo." Priznanje za Detelo je podpisal avstrijski predsednik Heinz Fischer.
Zapišimo še, da se v Nemčiji, kjer upoštevajo demokratične standarde zahodnoevropske parlamentarne demokracije, osebe, ki jih mediji razkrijejo kot sodelavce nekdanjih tajnih političnih policij (Stasi, Udba ...), prostovoljno nemudoma umaknejo iz javnega življenja.

Opomba. Jutri bomo objavili nove dokumente, ki dokazujejo, da je bil registriran sodelavec nekdanje Udbe tudi eden od aktualnih kandidatov za poslanca v Ljubljani, na listi stranke Pozitivna Slovenija, sicer znan kot sodelavec ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregor Virant Kurt Waldheim Hitlerjeve peter jambrek Andreja Bajuka Janezu Drnovšku Leva Detele Heinz Fischer Zorana Jankovića

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Dokumenti. Peter Jambrek, politični boter Gregorja Viranta, sodelavec Udbe!