objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 29. november 2011 ob 06:58

Dokumenti Dursa. Janković dobi od Electe tudi po 100 tisoč evrov na dan!
Sumljivi prihodki največjega levičarja. Družina ljubljanskega župana in kandidata za premiera Zorana Jankovića podjetje KLM Naložbe uporablja za finančni servis, da lahko izigrava upnike blokirane Electe
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Točno pred šestimi dnevi smo objavili članek z naslovom Janković naj bi živel od posojil Electe in KLM Naložb, kjer smo začeli razkrivati sporne prilive na transakcijske račune ljubljanskega župana in predsednika stranke Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića iz podjetij Electa in KLM Naložbe, ki jih obvladuje družina Janković. Dokumenti Dursa, označeni kot davčna tajnost in naslovljeni na vrhovno državno tožilstvo oziroma posebno skupino državnih tožilcev organiziranega kriminala, ki smo jih pridobili pred dvema dnevoma, pa naše navedbe dokazujejo. Le da gre za precej višje zneske.
Tako je "največji levičar" Zoran Janković samo od septembra 2010 do avgusta letos od KLM Naložbe, torej podjetja, kjer je večinski, 62-odstotni lastnik, na svoj transakcijski račun pri banki Koper prejel natančno 264,950 evrov. Denar je prihajal preko asigancijskih pogodb iz Electe do KLM Naložbe, od tam pa na Jankovićev osebni račun. Največ denarja v enem dnevu si je Zoran Janković dal nakazati 26. avgusta, ko je dobil kar 100 tisoč evrov (glej faksimile).
Formalno naj bi šlo za "vračanje posojil" Jankoviću, ki naj bi jih Zoran Janković posodil Electi med letoma 2001 in 2004.
Spomnimo, direktor Electe in KLM Naložbe je Damijan Janković, starejši sin Zorana Jankovića, med lastniki KLM Naložbe pa sta še ljubljanska podžupanja Jadranka Dakić in ljubljanski podžupan ter vodja Jankovićevega volilnega štaba Aleš Čerin (glej članek Živel naj bi od posojil Electe in KLM Naložb).
Davčna preiskava transakcijskih računov Zorana Jankovića in njegovega poslovanja še razkriva, da je Jankovićevo stanje na transakcijskem računu v globokem negativnem limitu, ki sega do 300 tisoč evrov, njegova županska plača, okoli tri tisoč evro mesečno, po ocenah Dursa zadošča "zgolj za vsakomesečno pokrivanje obresti negativnega stanja."
Opomba. Gre za davčno preiskavo, ki se je na Zorana Jankovića razširila na podlagi davčne preiskave njegovega mlajšega sina Jureta Jankovića. Davčni inšpektorji govorijo tudi o sumu zlorabe položaja in pooblastil, zatajitve finančnih obveznosti in davčne zatajitve, vendar davčna preiskava še ni končana (glej faksimile).
Dokumenti Dursa pa Zorana Jankovića ne postavljajo na laž samo zaradi njegovih besed, da nima ničesar z družbo Electa, ker jo je prodal sinovoma, dokazujejo tudi, kako družina Janković s poslovanjem Electe in KLM Naložbe skoraj zanesljivo krši kazenski zakon v določbah oškodovanja upnikov.
Zakaj? Poslovanje Electe (Inženiringa) d.o.o. preko transakcijskega računa KLM Naložbe poteka zato, ker so transakcijski računi Electe že skoraj leto dni blokirani, zato podjetje, kot ugotavljajo inšpektorji Dursa, praktično ne more poslovati. Dokumenti Dursa tudi zelo jasno kažejo, kako je podjetje KLM Naložbe postalo tako rekoč finančni servis Electe, preko katerega denar pobirajo Zoran Janković, Damijan in Jure Janković, plačujejo se tudi bančni obroki leasingov za njihove luksuzne avtomobile. Ali drugače, plačilni promet Electe, ki jo je Zoran Janković uradno prodal sinovoma, poteka preko podjetja KLM Naložbe, ki je v večinski lasti Zorana Jankovića!
Gre torej za "klasični obvod in skrivanje keša," kar je sinoči za Pop TV ugotovil in potrdil poslovni svetovalec Branko Greganovič. Čeprav pozneje, ko so mu povedali, da gre za Electo in družino Janković, zadeve ni hotel več komentirati in je tako rekoč pobegnil pred kamero.
Toda slovenska zakonodaja tovrstno izigravanje drugih upnikov seveda sankcionira. Kazenski zakon namreč določa, da "kdor pri opravljanju gospodarske dejavnosti ve, da je sam ali kdo drug kot dolžnik postal nezmožen plačila, pa iz zadolženega premoženja izplača dolg ali kako drugače namenoma spravi kakšnega upnika v ugodnejši položaj in tako povzroči veliko premoženjsko škodo drugim upnikom, se kaznuje z zaporom do petih let." Ve pa se tudi, da Electa, vsaj po pisanju nekaterih medijev, samo davčni upravi dolguje že okoli devet in pol milijonov evrov.
Odgovore na vprašanja, povezana s denarnimi tokovi Electe, KLM Naložbe in Zorana Jankovića, ki smo jih na Zorana in Damijana Jankovića naslovili že pred osmimi dnevi, če vedno čakamo.
Okoli petih popoldne bomo objavili del dokumentacije Dursa, ki dokazuje denarne transakcije med podjetjema Electo, KLM Naložbami ter Damijanom in Juretom Jankovićem, pa tudi davčno dokumentacijo, povezano z nakupi dveh luksuznih avtomobilov, ki jih je Damijan Janković prevzel od podjetja, znanega kot missing trader ali davčnega utajevalca.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zorana Jankovića Damijan Janković Jadranka Dakić aleš čerin Živel naj bi od posojil Electe in KLM Naložb Jureta Jankovića Branko Greganovič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Dokumenti Dursa. Janković dobi od Electe tudi po 100 tisoč evrov na dan!