objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Nedelja, 27. november 2011 ob 08:06

Lombergar že išče way out. Storno Tanje Ribič zaradi Đurića in Jankovića?!
Anonimka. Mojster političnega preživetja Janez Lombergar se z novoletnim programom TV Slovenija že poskuša dobrikati zelo verjetni desnosredinski koaliciji
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Pred nekaj dnevi se je izvedelo, da je vodstvo TV Slovenija storniralo osrednjo silvestrsko oddajo, ki sta jo pripravljala nekdanji kralj nedeljskih televizijskih večerov Mario Galunič in igralka Tanja Ribič. Slednja je za oddajo pripravila tudi posebno novoletno skladbo ter imitacijo pevke Shakire. Oddajo so uradno ukinili zaradi pomanjkanja denarja, tako naj bi se kobajagi strokovno odločila odgovorni urednik razvedrilnega programa Vanja Vardjan in direktor TV Slovenija Janez Lombergar.
Toda je bil denar res edini razlog tik pred zdajci odpovedane oddaje?! Po navedbah anonimke, ki smo jo prejeli v petek, naj bi Janez Lombergar načrtovano novoletno oddajo spravil s sporeda tudi zato, ker jo je pripravljala Tanja Ribič, žena režiserja in igralca Branka Đurića Đura (anonimka tej oddaji pravi kar Đurova oddaja), ki v predvolilni kampanji podpira ljubljanskega župana in predsednika stranke Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića. No, Đurić nastopa tudi v predvolilnem spotu predsednice LDS Katarine Kresal. Jankovićevi kampanji se je v zadnjih dveh tednih aktivno priključila še Tanja Ribič, na nedavni konvenciji Jankovićeve stranke na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču je imela celo govor. Lombergar, znan kot spretni lobist in mojster političnega preživetja, pa naj bi z ukinitvijo tako imenovane "Đurove oddaje" poskušal vnaprej ustreči ali se dobrikati - po decembrskih parlamentarnih volitvah - zelo verjetni desnosredinski vladni koaliciji. Po navedbah anonimke Lombergarjevo novo komponirano "prilizovanje desnici" nesporno dokazuje še ena njegova programska odločitev. Namesto Đurove oddaje je za osrednjo novoletno oddajo zdaj predvidena oddaja Na zdravje!
Ampak spomnimo, prav petkovo zabavno-glasbeno oddajo Na zdravje! je Janez Lombergar hotel ukiniti kmalu potem, ko je postal direktor TVS. Tako so mu narekovali "liberalni krogi" znotraj RTV, liberalni mnenjski voditelji in nekateri novinarji, češ da gre za "govejo muziko." Obstoj oddaje Na Zdravje! in njene ustvarjalce je po vsej verjetnosti rešilo pravočasno medijsko razkrinkanje politično ter ideološko motiviranega zakulisja načrtovane ukinitve oddaje (kar smo pisali predvsem na našem portalu), pa tudi zelo velika gledanost oddaje.
Če sta Lombergar in Vardjan že skoraj pripravljeno novoletno oddajo Galuniča in Ribičeve ukinila zaradi pomanjkanja denarja, pa denarja nikoli ne zmanjka za Braneta Rončela, osebnega prijatelja Janeza Lombergarja, in Rončelovo minimalno gledano oddajo Izza odra. Po navedbah anonimke RTV Slovenija drago plačuje Rončelove jazziste, ki prihajajo iz Združenih države Amerike in prenočujejo v najdražjih ljubljanskih hotelih, Rončel pa naj bi imel pravico svojo oddajo (po ciničnih ugotovitvah anonimke to oddajo gledajo "Rončel in še trije gledalci") tudi sam komercialno tržiti. Čeprav jo predvaja nacionalna RTV, ki jo plačujemo davkoplačevalci.
Janez Lombergar se bo v zgodovino zapisal očitno tudi kot tisti direktor TVS, pod katerim je paradna informativna oddaja Odmevi postala manj gledana od programa, ki ga hkrati predvaja komercialna televizija Pop TV. Avtor ali avtorji anonimke namreč navajajo, da nova informativna oddaja 24ur zvečer (Pop TV) po gledanosti večkrat prehiteva ("povozi", piše v anonimki) Odmeve. Preostali del informativnega programa, razen oddaj TV Tednika in Pogledov Slovenije, po gledanosti že zdavnaj močno zaostaja za Pop TV.
Mimogrede, Janez Lombergar naj bi sicer zelo veliko časa tičal skupaj z odgovorno urednico informativnega programa Ksenijo Horvat Petrovčič.
Janezu Lombergarju anonimka še očita, da je uspel "uničiti dva stebra RTV-ja," informativni in razvedrilni program (glej tudi članek Nov fiasko gledanosti Lombergar TV), preveč denarja pa naj bi dajal za "neke tematske kanale," kjer naj bi si po mnenju avtorjev anonimke delal prostor za novo službo znotraj sistema RTV.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Mario Galunič Tanja Ribič Shakire Vanja Vardjan Janez Lombergar Branka Đurića Đura Zorana Jankovića Katarine Kresal Braneta Rončela Ksenijo Horvat Petrovčič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Lombergar že išče way out. Storno Tanje Ribič zaradi Đurića in Jankovića?!