objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 26. november 2011 ob 07:35

Fakti bruti. Janković je lastništvo hiše javnosti zamolčal, Janša pa ne
Če bi Janša tisto stanovanje na Mesarski ulici Jankovićevi rokometašici slučajno plačal z gotovino, bi storil politični samomor. Avtomatično
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Janez Janša je na četrtkovem "mandatarskem" soočenju na Pop TV storil dve napaki. Prvič, bil je nekoliko preveč pasiven (menda zato, ker je fasal visoko vročino, 38,5), in drugič, ko se je dokaj neprecizno odzval na drugi del vprašanja Zorana Jankovića, naj Janša pove, kako je kupil stanovanje na Mesarski ulici in ali ga je vpisal v zemljiško knjigo.
Ljubljanski župan in predsednik stranke Pozitivna Slovenija namreč nakup Janševega stanovanja na Mesarski ulici brez dvoma zelo dobro pozna, iz rokometnih krogov. Paru Janez Janša - Urška Bačovnik je stanovanje pred dvema letoma prodala nekdanja rokometašica rokometnega kluba Krim Deja Doler Ivanović, skupaj z možem Urošem, rokometni klub Krim (Electa, Mercator) pa slovi kot dolgoletni hišni športni klub družine Janković.
Mimogrede, nekaj let je bil direktor tega kluba tudi Jernej Virant, oče Gregorja Viranta, liderja Državljanske liste Gregorja Viranta, kar bi lahko pomenilo, da tudi v Virantovem štabu poznajo "podrobnosti" nakupa.
Janković je pri vprašanju Janši namigoval na govorice, da naj bi Janša stanovanje nabavil z gotovino. Janša je odgovoril, da ga je kupil s kreditom (hipotekarnim, najetim pri banki Sparkasse), kar so mediji poročali že pred dvema letoma, takrat ko je stanovanje prevzel. Kupil ga je s hipotekarnim kreditom, hipoteka pa je bila vpisana na Janševo stanovanje na Komenskega, in pozneje, ko sta Janša in Bačovnikova kupila hišo v Šentilju nad Velenjem, prenesena na to hišo. Tudi govorice o plačilu z gotovino so se pojavljale že ob Janševem nakupu stanovanja, včeraj pa so jih "Jankovićevi ljudje" spet pospešeno širili med novinarje. Sicer pa bi Janša avtomatično storil politični samomor, če bi za plačilo stanovanja (na Mesarski ulici ali kje drugje) katerikoli igralki rokometnega kluba Krim kdajkoli prinesel gotovino. Jankoviću bi se dal tako rekoč na pladnju, in samo vprašanje časa bi bilo, kdaj bi Janković prineseno izkoristil! Da Janša stanovanja na Mesarski res ni plačal z gotovino, je za časnik Dnevnik potrdil tudi prodajalec stanovanja Uroš Ivanović, mož Deje Doler, češ "takšne navedbe so popolna izmišljotina."
Medklic. Kar zadeva prej omenjeno stanovanje na Komenskega, v Trubarjevem kvartu, ki sta ga Janša in Bačovnikova zamenjala za hišo v Šentilju: Janša ga kupil s prodajo prejšnjega enosobnega stanovanja in parcele v Trenti, so sporočili iz SDS.
Na drugi del vprašanja, ali je stanovanje na Mesarski tudi prepisal v zemljiški knjigi, pa je Janša z odgovorom, kot že rečeno, zamočil. Namesto odgovora, da je stanovanje prepisal, bi moral odgovoriti natančneje, da je stanovanje v fazi prepisa. Kar je preko tiskovne službe SDS pojasnjeval pozneje. Novinarji časnika Finance so včeraj hitro ugotovili, da je stanovanje še vedno vpisano na prodajalca (zakonca Doler-Ivanović), ki sta stanovanje kupila leta 2006 od Stanovanjskega sklada republike Slovenije (po poročanju Žurnala24 je to razvidno iz zemljiške knjige), čeprav sta stanovanje tudi onadva v zemljiško knjigo vpisala šele leto dni pozneje. Lani je bil sicer vložen predlog zaznambe pridobitve lastninske pravice, vendar je bil zavrnjen.
Zakaj? Po vsej verjetnosti zato, ker kupci stanovanj stanovanjskega sklada le-teh ne smejo prodati prej kot v petih letih brez pisnega soglasja sklada, ki ima predkupno pravico.
Kupoprodajna pogodba med prodajalcema (Doler-Ivanović) in Janezom Janšo ter Urško Bačovnik je bila overovljena pri notarju, na Dursu je bil plačan davek (tako vsaj pravijo v SDS), nakup nepremičnine je Janša prijavil tudi komisiji za preprečevanje korupcije. Za vpis v zemljiško knjigo sta Janša in Bačovnikova pooblastila nepremičninsko agencijo Mreža nepremičnin d.o.o., postopek pa je po navedbah SDS "v fazi izvedbe."
Menda zato, kot zatrjujejo v SDS, Janša "zaradi pomanjkanja časa agenciji še ni uspel dostaviti vseh potrebnih podatkov." Drugih ovir za vpis v zemljiško knjigo naj ne bi bilo. Dotično stanovanje na Mesarski ulici sicer obsega 86 kvadratnih metrov uporabne površine, 45 kvadratnih metrov odprte terase in 12 kvadratnih metrov veliki dve loži. Stanovanju pripadata še klet in garaža, par Janša-Bačovnik pa je za stanovanje odštel 325 tisoč evrov.
Razlika med "stanovanjsko afero" Janeza Janše in zemljiškoknjižno neprepisano hišo v Grosupljem, ki jo mediji očitajo Zoranu Jankoviću, pa je aferaško očitna predvsem v odnosu do javnosti. Janša je stanovanje prijavil komisiji za preprečevanje korupcije in solastništvo stanovanja priznal tudi medijem (glej faksimile objave v Delu). Janković pa ne. Hišo je res tudi on prijavil komisiji za preprečevanje korupcije (no, tako vsaj trdi on), toda medijem je lastništvo hiše gladko zamolčal (glej faksimile objave v Delu). Češ, hišo je "vsebinsko" podaril svojemu mlajšemu sinu Juretu Jankoviću (hm, kako je sploh možno nepremičnino podariti vsebinsko?), prepisal je ni in je tudi ne bo, ker je tak dogovor v družini. Verjetno na podlagi logike, da so zakoni družine Janković nad zakoni države Slovenije.
Pa še ni videti konca. Novinarji časnika Delo so včeraj razkrili, da Zoran Janković medijem ni zamolčal samo hiše v Grosupljem, ampak tudi lastništvo gozda na Golovcu, kjer stanuje. Pri Zoranu Jankoviću gre torej za simptomatično skrivanje nepremičnin pred javnostjo. Spomnimo, Edi Pucer, voditelj oddaje 24ur na Pop TV, je Zorana Jankovića ob medijskem razkritju dejanskega lastništva hiše v Grosupljem eksplicitno vprašal, ali ima še kakšno nepremičnino, ki jo je javnosti morda zamolčal, Janković pa je odgovoril, da ne. To je bilo prejšnjo soboto, toda včeraj je časnik Delo, glej ga zlomka, razkril še lastniško prikriti Jankovićev gozd!?
Zdaj samo čakamo, kako se bo razpletlo z najnovejšimi govoricami, da ima ljubljanski župan tudi "skriti" vikend na Braču ...
Zoran Janković odgovora Janeza Janše na soočenju na Pop TV ni komentiral.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Janša Zorana Jankovića Urška Bačovnik Deja Doler Ivanović Urošem Jernej Virant Gregorja Viranta Juretu Jankoviću Edi Pucer

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Fakti bruti. Janković je lastništvo hiše javnosti zamolčal, Janša pa ne