objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 25. november 2011 ob 07:03

Kdo je včeraj zmagal na soočenju?! Janša, Janković, Virant ali Pahor?
Do parlamentarnih volitev je le še devet dni. Petra Kerčmar vodila eno od kjučnih predvolilnih soočenj na slovenskih televizijah
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Verjetno se boste strinjali, da je bilo včerajšnje televizijsko soočenje štirih predsednikov vodilnih političnih strank in resnih pretentendov za položaj predsednika vlade (Janeza Janše, Zorana Jankovića, Gregorja Viranta in Boruta Pahorja) na komercialni televiziji Pop TV eno od najboljših doslej. Dinamično, ravno dovolj prepirljivo in dramaturško odlično pripravljeno ter stopnjevano s pričakovanim nastopom življenjskih sopotnic, Urške Bačovnik, Mije Janković, Nane Brejc Virant in Tanje Pečar.
Janez Janša na televizijah nastopa skoraj preveč umirjeno, celo previdno, čeprav je včeraj debato nekajkrat začinil z duhovitimi verbalnimi vložki. Denimo s primerjavo bizarne volilne podpore propadlega pivovarniškega tajkuna Boška Šrota in Dnevnikovega kolumnista Vlada Miheljaka.
Zoran Janković se je po katastrofalnem začetku (pojasnjevanju lastništva hiše v Grosupljem) pobral in njegov včerajšnji televizijski nastop ni bil več tako resnično slab, kot tisti, ki smo jih videvali doslej. V izjavah je postal nekoliko skromnejši, čeprav na trenutke daje vtis, da ne ve točno, za kakšno funkcijo kandidira. Na koncu, vendar šele ob ženi, se mu je na obraz vrnil celo tisti njegov izgubljeni nasmeh.
Gregorju Virantu preprosto ne gre in ne gre več, ne levo, ne desno. Po veliki aferi z denarnim nadomestilom - vzporedno z enormnim padanjem podpore na javnomnenjskih anketah - izgublja tisti primarni žar, ki ga je pokazal ob začetku predvolilne kampanje. Marko Crnkovič je med soočenjem napisal tvit, da Virant dviguje roko kot šolarček-štreber. Ali je izgubil kondicijo ali pa se je vdal v usodo? Glede na to, da je včeraj tako eksplicitno ponudil imena svojih ministrov, se vsaj ve, kaj je (bil) njegov prvi in edini cilj. Zdaj se tudi lepo vidi razlika, superuradnik Virant definitivno ni politični kaliber Janše, Jankovića ali Pahorja, bo pa najverjetneje sedel v vsaki vladi.
Borut Pahor je sinoči najverjetneje dosegel enega izmed "viškov" svoje predvolilne kampanje. Televizijska soočenja so njegov drugi dom. Če bi zadnja tri leta čepel v opoziciji, namesto sedel na vladi, bi te volitve skoraj zanesljivo zmagal. Še vedno pa je slab takrat, ko mora opravičevati svojo premiersko podporo "ultralaži" Gregorja Golobiča (včeraj v studiu) ali aferam Katarine Kresal (pred dvema tednoma na Pogledih Slovenija).
Zapišimo še, da je Petra Kerčmar soočenje odlično vodila. Tedni televizijske kampanje na Pop TV dokazujejo, da sta Kerčmarjeva in Katja Šeruga razred zase, precej boljši, predvsem pa voditeljsko odločnejši ter novinarsko pogumnejši od kolegice Darje Zgonc in kolega Edija Pucerja.
Mimogrede, soočenja na TV Slovenija so obupno dolgočasna in najmanj deset let za televizijskim časom. No, kaj drugega od ekipe pod vodstvom Ksenije Horvat Petrovčič in Janeza Lombergerja itak ne moremo pričakovati.
Po najnovejši raziskavi javnega mnenja agencije Ninamedia še vedno vodi Janševa SDS (29 odstotkov), na drugem mestu je Lista Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija (23,9), na tretjem mestu Državljanska lista Gregorja Viranta (10,9) na četrtem mestu so Pahorjevi Socialni demokrati, v parlament pa bi se po tej anketi uvrstili še DeSUS (6,4) in Slovenska ljudska stranka (5,2). Malo pod parlamentanim pragom se je znašla Nova Slovenija (3,8 odstotka). Po raziskavi Ninamedie, ki je bila opravljena med 18. in 22. novembrom, je največ pridobila stranka Zorana Jankovića (kar 4 odstotke), medtem ko je SDS izgubila slaba dva odstotka podpore.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janeza Janše Zorana Jankovića Gregorja Viranta Boruta Pahorja Urške Bačovnik Mije Janković Nane Brejc Virant Tanje Pečar Boška Šrota Vlada Miheljaka marko crnkovič Gregorja Golobiča Katarine Kresal Petra Kerčmar Katja Šeruga Darje Zgonc Edija Pucerja Ksenije Horvat Petrovčič Janeza Lombergerja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kdo je včeraj zmagal na soočenju?! Janša, Janković, Virant ali Pahor?