objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Četrtek, 24. november 2011 ob 07:11

Najverjetnejši scenarij. Kovačič bo moral kmalu oditi, namesto njega Hauc
Govorice. Sumljiva prodaja in nakup stanovanja predsednika uprave Nove kreditne banke Maribor zgolj krinka za izplačilo provizij?!
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednik uprave Nove kreditne banke Maribor Matjaž Kovačič je zdaj res tik pred padcem, je (spet) slišati v Mariboru, odnesla naj bi ga sumljiva prodaja njegovega stanovanja v mariborski četrti Koroška vrata in kopica drugih spornih poslov mariborske banke, pravijo zelo različni viri. Namesto njega naj bi vodstvo banke prevzel Aleš Hauc, generalni direktor Pošte Slovenije, nov direktor pošte pa naj bi postal Anton Guzej, zdaj svetovalec Aleša Hauca in bivši generalni direktor RTV Slovenija. Guzej je tudi član nadzornega sveta NKBM. No, po navedbah drugih virov naj bi vodenje pošte, če bo Hauc zares odšel za šefa banke, prevzel sedanji član poslovodstva Vinko Filipič. Aleš Hauc in Anton Guzej sta bila že prej sodelavca v Raiffeisen Krekovi banki, toda takrat je bil Guzej kot direktor nadrejen Haucu.
Proces skorajšnje zamenjave prvega človeka mariborske banke Matjaža Kovačiča naj bi pospešila predvsem morebitna volilna zmaga Janeza Janše in SDS na decembrskih parlamentarnih volitvah, kandidatura Aleša Hauca pa naj bi odplavila "pomislek" predsednika nadzornega sveta NKBM Dušana Jovanovića, češ, ni problem zamenjati Kovačiča, malo težje je najti boljšo zamenjavo (glej članek Ladja norcev).
Po naših informacijah naj bi Jovanović prav zaradi tega sejo nadzornega sveta, napovedano za prihodnji teden, prestavil na čas po volitvah, da se "zbistri" politična situacija. Uradno naj bi Jovanović to sicer storil zato, ker bo revizijska komisija nadzornega sveta še pred sejo pregledovala rezultate revizij nekaterih poslov banke. Čeprav je Dušan Jovanović še na prejšnji seji nadzornega sveta eksplicitno branil Kovačiča, podobno kot vedno doslej, s priložnostnim izgovorom, da je pri prodaji stanovanja šlo le "za zasebni posel Matjaža Kovačiča," se lahko situacija po volitvah 4. decembra popolnoma obrne. Skoraj izključno od Dušana Jovanovića je namreč odvisno, ali bo prvi mariborski bankir Kovačič še užival večinsko podporo članov nadzornega sveta ali ne. Hkrati so v medije prišli dokazi, da sta predsednik nadzornega sveta NKBM Jovanović in član revizijske komisije NKBM Borut Bratina posredna solastnika družbe Pom Invest (Bratina je tudi član nadzornega sveta Pom Investa), ki jo bremenijo milijonski krediti pri NKBM, katerih najverjetneje ne bodo nikoli vrnili. 
Spomnimo, bankir Kovačič je svoje stanovanje prodal podjetju Prava pot, precej preplačani nakup stanovanja (kupil ga je za približno 84 tisoč evrov, prodal pa za 300 tisoč evrov!) pa je znotraj skrajno sumljivih okoliščin financiral propadli mariborski gradbeni gigant Konstruktor, še en velik kreditojemalec pri NKMB, ki se je medtem znašel v stečaju. Na koncu je Kovačičevo stanovanje pristalo v rokah podjetja Pronet d.o.o., katerega direktor in lastnik je Miha Mahorič, znan kot dober prijatelj Matjaža Kovačiča. Še bolj problematično je dejstvo, da je Pronet ključni dobavitelj strojne računalniške opreme (IBM) za Novo kreditno banko Maribor, kar posledično gladko demantira Jovanovićeve argumente, da naj bi šlo za nekakšne zasebne posle Matjaža Kovačiča.
Kljub temu, da je podjetje Pronet kupilo to stanovanje, se v zemljiško knjigo ni vpisalo kot nov lastnik stanovanja, tega ni storilo niti podjetje Prava pot; po vsem sodeč zato, ker so želeli prikriti spremembo lastništva. Nič čudnega torej, da mariborska čaršija govori, da sta prodaja in nakup Kovačičevega stanovanja zgolj za krinka za izplačilo provizij, povezanih s posli banke, Konstruktorja in Proneta, stanovanje pa naj bi na koncu itak ostalo v lasti Matjaža Kovačiča.
In to očitno še ni vse. Po nekaterih, čeprav še nepreverjenih informacijah, ki jih dobivamo iz Maribora, naj bi Kovačič na podoben način speljal "prodajo" še enega stanovanja, menda v lasti njegove mame.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
matjaž kovačič Aleš Hauc Anton Guzej Vinko Filipič Janeza Janše Dušana Jovanoviča Borut Bratina Miha Mahorič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Najverjetnejši scenarij. Kovačič bo moral kmalu oditi, namesto njega Hauc