objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 21. november 2011 ob 06:58

Sodni proces Patria. Glavna obravnava sredi finiša predvolilne kampanje!
Naši viri. Gregor Strojin, tiskovni predstavnik vrhovnega sodišča, je menda ključni operativec sodstva v procesu Patria
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Danes se na ljubljanskem okrajnem sodišču nadaljuje proces v primeru Patria, toda napovedi so dokaj zlovešče. Vodstvo SDS je včeraj pozno popoldne sporočilo, da so pridobili informacije, da naj bi "organizatorji velikega poka" skušali zrežirati incidente pred stavbo sodišča na Miklošičevi ulici, da bi "odvrnili pozornost od političnega procesa." Morebitni fizični incidenti bi lahko nastali med ljudmi, ki naj bi predvidoma ostali pred vrati premajhne sodne dvorane, zato vodstvo SDS poziva vse tiste, ki želijo spremljati proces, ne bodo pa mogli priti v sodno dvorano, naj to počnejo preko medijev in spleta, ne pa pred sodno palačo sredi Ljubljane.
Da je današnja glavna obravnava padla točno v predvolilno kampanjo za decembrske predčasne parlamentarne volitve, je po mnenju nekaterih pravnikov kriva predvsem okrajna sodnica Barbara Klajnšek, ki vodi proces. Višje sodišče, ki je 14. novembra zavrnilo pritožbe zagovornikov obdolženih Jožeta Zagožna, Walterja Wolfa in Ivana Crnkoviča (zahtevali so izločitev tako imenovanih nedovoljenih dokazov, pridobljenih na Finskem), je v obrazložitvi ugotovilo, da je izpodbijani sklep okrajna sodnica izdala že potem, ko je določila glavno obravnavo, zato pritožba zoper ta sklep ne velja (tako določa četrti odstavek 340. člena zakona o kazenskem postopku) in se lahko izpodbija le s pritožbo zoper sodbo (glej faksimile). Čudno, da sodnica Barbara Klajnšek tega ne ve, sodi pa tako pomemben primer. Če bi omenjeni člen zakona o kazenskem postopku "bolje" poznala, potem ne bi izdala napačnega pravnega pouka, da je pritožba zoper takšen sklep mogoča. Posledično ne bi bilo pritožbe posameznih obdolžencev in štart obravnave (spomnimo, glavna obravnava se je začela 5. in 12. septembra) se ne bi nerodno zavlekel v finiš predvolilne kampanje.
V tem kontekstu je zanimivo, da sredi predvolilne kampanje in ljubljanskega procesa v primeru Patria predsednik finske vlade Jyrki Katainen "osebno" podpira Janeza Janšo, politično in medijsko glavnega obdolženca v primeru Patria. Češ, tako vsaj pravi finski premier Jyrki Katainen, "zelo dobro poznam Janeza in je zame najbolj zaupanja vredna oseba, kar jih poznam." Podjetje Patria je sicer v lasti finske države.
Medtem pa v zakulisju sodnega procesa Patria naši viri iz pravosodja vedno bolj omenjajo Gregorja Strojina, predstavnika za za odnose z javnostmi na vrhovnem sodišču. Zanj pravijo, da naj bi bil celo "ključni operativec sodstva" v procesu Patria, sicer pa desna roka predsednice ljubljanskega okrajnega sodišča Vesne Pavlič Pivk in sodnice Barbare Klajnšek. Strojinu naj bi službo na sodišču "zrihtala" vrhovna sodnica Alenka Jelenc-Puklavec, vplivna siva eminenca vrhovnega sodišča, ki naj bi bdela nad njegovo kariero. Predsednik sodišča Branko Masleša jo menda samo uboga, Alenka Jelenc-Puklavec pa iz ozadja dejansko vodi sodišče, pravijo naši viri.
Gregor Strojin med kolegicami in kolegi velja za "nadutega, arogantnega in oholega." Po še nepreverjenih informacijah naj bi že dvakrat razbil službeni avto, ne da bi moral kaj plačati. V enem dnevu naj bi uničil tudi službeni mobitel, vendar je takoj dobil novega. Strojin pa je predvsem velik nasprotnik večje liberalizacije medijskega poročanja in spremljanja glavnih obravnav. Kar zadeva proces Patria, naši viri trdijo, da je Gregor Strojin "osebno nastrojen" proti Janezu Janši, menda si želi in prizadeva, da bi bil Janša obsojen. Po facebooku tudi ves čas napada Janševega odvetnika Francija Matoza.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Barbara Klajnšek Jožeta Zagožna Walterja Wolfa Ivana Črnkoviča Jyrki Katainen Janeza Janšo Gregorja Strojina Vesne Pavlič Pivk Barbare Klajnšek Alenka Jelenc-Puklavec, branko masleša Francija Matoza

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Sodni proces Patria. Glavna obravnava sredi finiša predvolilne kampanje!