objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Ponedeljek, 21. november 2011 ob 07:06

Virant zgrmel navzdol, zdaj se čaka, ali se bo to zgodilo tudi Jankoviću
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Najnovejši dve predvolilni raziskavi javnega mnenja (Ninamedia in Mediana) sta pokazali zelo podobne rezultate. Po obeh anketah dokaj močno vodi Janševa SDS (30,8 in 27 odstotkov), na drugem mestu je Lista Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija (19,7 in 19), na tretje mesto je padla Državljanska lista Gregorja Viranta (13,6 in 14), četrti so Pahorjevi Socialni demokrati (12,6 in 8), v parlament pa naj bi se uvrstile še tri stranke, DeSUS (6,4 in 6), Nova Slovenija (4,9 in 5) ter Slovenska ljudska stranka (4,8 in 4 odstotke).
Prosti pad Gregorja Viranta (denarna afera) se očitno nadaljuje, njegovi glasovi najbolj množično prehajajo v Novo Slovenijo (na koncu bo "Gregorjev padec" Novo Slovenijo še katapultiral v parlament), SLS Radovana Žerjava, malo tudi k Janezu Janši (ki predvolilno kampanjo zaenkrat preživlja brez afer, razen tradicionalne afere Patria), nekaj Virantovih levih volivcev pa je prestopilo k Zoranu Jankoviću; približno tako, kot smo na našem portalu že napovedali. Kljub temu se Janković ni dvignil, ker se je zaustavilo njegovo pridobivanje volivcev znotraj leve opcije, predvsem tradicionalnih volivcev SD. Še največ so k temu pripomogli samozavestni televizijski nastopi Boruta Pahorja (Pahorjeva taktika so verbalni napadi na Janšo, kar godi levim volivcem), prišlo pa je tudi do razkola znotraj Zveze združenj borcev za vrednote NOB, kjer se je dobršen del "borcev" uprl zasebnim navodilom Janeza Stanovnika, naj volijo Jankovića, ne Pahorja. Je pa Janković v zadnjih dneh do konca postrgal volilno bazo LDS in Zares, zdaj ti dve stranki v parlament lahko spravi le še čudež. Liberalni demokrati v finišu predvolilne kampanje ponekod celo fizično razpadajo, nazadnje se je to zgodilo prejšnji teden v Mariboru.

P.S. Nove javnomnenjske ankete, ki bodo končane konec prihodnjega tedna, naj bi odgovorile na tri trenutno ključna vprašanja.
Prvič, koliko bo padla podpora Zoranu Jankoviću po razkritju dejstva, da je javnosti zamolčal lastništvo hiše v Grosupljem, kjer živi njegov mlajši sin Jure Janković? Drugič, ali lahko Borut Pahor in Socialni demokrati morda celo prehitijo Jankovića in njegovo listo? In tretjič, ali se bo dramatično padanje podpore listi Gregorja Viranta še nadaljevalo ali ustavilo?
(Bojan Požar)

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janševa Zorana Jankovića Gregorja Viranta Pahorjevi Radovana Žerjava Janeza Stanovnika Jure Janković (Bojan Požar)

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Virant zgrmel navzdol, zdaj se čaka, ali se bo to zgodilo tudi Jankoviću