objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 21. november 2011 ob 07:00

Virantov klan, primer Jambrek. Denarna nadomestila cuzajo do zadnjega centa
Peter Jambrek, znan kot politični boter Gregorja Viranta, je bil minister za notranje zadeve pičlih šest mesecev, denarno nadomestilo za brezposlenost pa je prejemal neverjetnih 22 mesecev
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Za boljše poznavalce slovenske politične scene ni nobenega dvoma. Peter Jambrek, pred leti ustavni sodnik, minister za notranje zadeve v vladi Andreja Bajuka in bivši predsednik Zbora za republiko velja za ključnega botra nove politične kariere Gregorja Viranta.
Ko je Peter Jambrek zapustil vodenje Zbora za republiko, je za svojega naslednika inštaliral Viranta. Jambrek je v odločilnih trenutkih poskrbel tudi za Virantovo akademsko kariero. Leta 2005, ko je Virant postal izredni profesor, je bil za njegovo imenovanje zaslužen prav Jambrek, Virant namreč za naziv izrednega profesorja ni imel ustreznih kvalifikacij. Manjkale so mu strokovne objave v ustreznih mednarodnih publikacijah, kar je novembra 2005 za časnik Finance potrdila tudi Ljuba Laharnar, tedanja samostojna svetovalka za habilitacijo na ljubljanski univerzi. Ker Virant ni (z)mogel postati izredni profesor na ljubljanski fakulteti za upravo (kjer je bil - ob službi ministra za javno upravo - v petinskem delovnem razmerju), mu je naziv izrednega profesorja podelil Svet za visoko šolstvo, ki ga je takrat vodil Peter Jambrek. Za pridobitev naziva pa ga je predlagala Fakulteta za podiplomske državne in evropske študije, katere prodekan je bil spet nihče drug kot - Jambrek.
Zanimivo, da Gregor Virant še danes nonšalantno trdi, kako se je za habilitacijo preko Jambrekovega sveta za visoko šolstvo odločil zaradi hitrejšega postopka habilitacije, kar je izjavil za Žurnal24. Ali pa, kot je Virant minuli petek sporočil za naš portal, da se je "za habilitacijo prek sveta za visoko šolstvo odločil, ker je bil to najvišji organ na tem področju, v njem pa so sodelovali rektorji vseh treh univerz. Kriteriji za habilitacijo so bili identični kot na univerzi."
No, oba bivša ministra, Gregorja Viranta in Petra Jambreka, povezuje tudi prejemanje famoznega ministrskega denarnega nadomestila za brezposelnost ob hkratnem služenju denarja. Primer Virant je znan, zato spomnimo še na primer Petra Jambreka. Poglejmo podrobnosti.
Leta 2000 je bil šest mesecev minister za notranje zadeve v vladi Andreja Bajuka. Novembra, ko je predsednik vlade spet postal Janez Drnovšek, se je doktor prava Peter Jambrek razglasil za brezposelnega. Nadomestilo je po vladnih podatkih prejemal od 30. novembra 2000 do 30. novembra 2001, torej polnih dvanajst mesecev. Potem je dal prošnjo za podaljšanje prejemanja nadomestila, kar mu je formalno omogočal zakon o poslancih, do izpolnitve pogojev za upokojitev. To se je zgodilo 28. septembra 2002. Kar pomeni, da je Peter Jambrek kot notranji minister služboval pičlih šest mesecev, denarno nadomestilo za brezposelnost pa je - zares neverjetno - cuzal rekordnih 22 (dvaindvajset!) mesecev!
Toda med uradno brezposelnostjo, ki smo jo seveda financirali davkoplačevalci, je Peter Jambrek leta 2001 ustanovil prvo zasebno fakulteto v samostojni Sloveniji. Leta 2005 se je Peter Jambrek pojavil med ustanovitelji še ene zasebne visoke pole, Evropske pravne fakultete v Novi Gorici. Svoj poslovni delež novogoriške fakultete je Jambrek pred kratkim prodal odvetniku Roku Čeferinu iz znane grosupeljske odvetniške pisarne Čeferin.
Gregorja Viranta in Petra Jambreka povezuje še nekdo - skoraj že razvpiti Roman Rep. Ko je bil Jambrek minister za notranje zadeve, je Rep postal šef njegovega kabineta. Ko je bil Virant minister za javno upravo, pa je Roman Rep postal njegov državni sekretar.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
peter jambrek Andreja Bajuka Gregorja Viranta Ljuba Laharnar Janez Drnovšek Roku Čeferinu Roman Rep

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Virantov klan, primer Jambrek. Denarna nadomestila cuzajo do zadnjega centa