objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 19. november 2011 ob 07:19

Družina Janković. Jure porabil tri milijone evrov, dajal mu jih je tudi oče
Durs razkriva. Zoran Janković medijem zamolčal lastništvo vile z bazenom v Grosupljem, kjer stanujeta Jure in Vesna D. Janković. Na sinočnji konvenciji Pozitivne Slovenije tudi Milan Kučan
2011 Pozareport

Odpri galerijo

"Ne razumem, kaj je tu narobe, če oče sinu nakaže denar?" Tako je ljubljanski župan, lider stranke Pozitivna Slovenija in kandidat za predsednika vlade Zoran Janković komentiral najnovejša medijska razkritja davčne preiskave njegovega mlajšega sina Jureta Jankovića.
Bistvene ugotovitve davčne preiskave, napisane na 11 tipkanih straneh in označene kot davčna tajnost, med drugim razkrivajo, da je Jure Janković v zadnjih štirih letih fascinantno porabil več kot tri milijone evrov, od tega 400 tisoč evrov neznanega izvora, 129 tisoč evrov pa mu je dal tudi njegov oče Zoran Janković (glej faksimile).
Pri čemer je Durs (lahko) pregledal samo en transakcijski račun Jureta Jankovića, odprt pri Novi ljubljanski banki, ne pa tudi njegovih šest računov, ki jih je junija letos nenadoma odprl v dveh švicarskih bankah, in enega v Liechtensteinu (Vaduz), odprtega že januarja lani (glej faksimile).
Za osvežitev spomina, Jure Janković je davčni upravi v istem obdobju (2006 do 2010) uradno prijavil le dobrih 53 tisoč evrov prihodkov, kar smo na našem portalu že poročali. Toda pozor, Jure Janković je v tem istem obdobju samo s kreditno kartico Eurocard Mastercard (resda zlato kartico) sfrčkal 210.747 evrov. Od tega je samo lani, leta 2010, denimo, v času hude ekonomske krize, preko kreditnih kartic porabil natančno 84.517 evrov.
Največ gotovine pa je Jure Janković dvignil leta 2009. Iz bankomatov je potegnil neverjetnih 493.337 evro!  
No, narobe je vsaj to, da je Zoran Janković medijem (časniku Delo, kjer so poročali o premoženju predsednikov političnih strank) pred nekaj tedni sporočil in zagotovil, da nima nobenih prihrankov, kar zadeva nepremičnine pa je navedel samo polovico družinske hiše na Golovcu in nek travnik v Bovcu. Davčna preiskava je namreč tudi pokazala, da je vila z bazenom v Grosupljem (naselje Brvace), kjer stanujeta Jure in Vesna D. Janković z otrokoma, še vedno v lasti Zorana Jankovića. Poleg tega, kako lahko nekdo, ki nima "nobenih prihrankov," kar zase trdi župan Zoran Janković, sinu da 129 tisoč evrov.
Zoran Janković je omenjeni znesek Juretu Jankoviću nakazal v treh tranžah, preko cesijske pogodbe z Electo, ki mu, po njegovih besedah dolguje denar iz naslova kupoprodajne pogodbe (spomnimo, lastnika Electe, krovnega podjetja družine Janković, sta od leta 2004 njegova sinova Damijan in Jure Janković), denar pa naj bi bil po Jankovićevih besedah namenjen urejanju okolice domače hiše Jureta Jankovića (glej cesijsko pogodbo). Mimogrede, transakcijski račun Electe, odprt pri Factor banki, preko katerega je Zoran Janković dajal denar Juretu Jankoviću, je po javno dostopnih podatkih zdaj že nekaj časa blokiran.
Oboje, dejansko lastništvo hiše v Grosupljem in cesijska pogodba, hkrati demantirata tudi večkrat javno ponovljene trditve Zorana Jankovića, da s poslovanjem njunih sinov nima ničesar skupnega.
Zoran Janković je za razkritje davčnih dokumentov posredno obtožil Alenko Jeraj, poslanko SDS in predsednico parlamentarne komisije, ki je preiskovala domnevno sporne nepremičninske posle družine Janković, in vodstvo Dursa, ki naj bi bilo povezano z vodstvom SDS. Pri tem je ljubljanski župan verjetno ciljal na dejstvo, da je generalna direktorica Dursa Mojca Centa že nekaj časa zasebna partnerica Andreja Širclja, vidnega člana SDS in predsednika strankarskega odbora za finance. Zoran Janković je novinarjem še povedal, da razmišlja o kazenski ovadbo zoper neznanega storilca, zaradi razkrivanja davčne tajnosti, družinskih diskreditacij pa, kot napoveduje, ne bo več dovolil.
Včeraj zvečer je na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču potekala konvencija stranke Pozitivna Slovenija, ki se ga je udeležil tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
zoran janković Jureta Jankovića Vesna D. Janković Damijan Alenko Jeraj Mojca Centa Andreja Širclja Milan Kučan

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Družina Janković. Jure porabil tri milijone evrov, dajal mu jih je tudi oče