objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Sreda, 16. november 2011 ob 07:18

Milan Kučan in nevarni dnevi Foruma 21. Prihaja pismo Janeza Stanovnika!
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Bilanca prve tretjine predvolilne kampanje je znana. Prvo mesto in skoraj trideset odstotkov volivcev trdno drži Janševa SDS, stranka Zorana Jankovića se je ustavila nekje med 15 do 18 odstotki, strm padec Gregorja Viranta in nepričakovani vzpon Socialnih demokratov.
Slednje ne gre pripisati denarni aferi, ki je minuli konec tedna usodno spodnesla Viranta, ampak zadnjim televizijskim nastopom Boruta Pahorja ter prvim razočaranjem volivcev nad tako imenovanimi "novimi obrazi." Zato je Zoran Janković začel razlagati, da on sploh ni nov obraz.
Najnovejše stanje na političnem zemljevidu posledično odpira tudi številne nove povolilne koalicijske kombinacije. Če je še nekaj dni nazaj veljalo, da bo stranka Gregorja Viranta absolutno v vsaki vladi, to zdaj ni več tako samoumevno. Čisto mogoče je namreč, da bodo novi obrazi nazadnje pristali v opoziciji. Mariborski župan Franc Kangler, denimo, po novem presenetljivo "navija" za koalicijo Janša-Pahor-Žerjav.
Tako poleg padlega Viranta vedno večji luzer postaja tudi Zoran Janković. Ne pozabimo, Zoran Janković je sam povedal, da ga zanima zgolj stolček predsednika vlade. Povedano drugače, Jankovića ne zanima reševanje države Slovenije, kar mu pripisuje njegov politični boter Milan Kučan, njega zanima ena in edina funkcija. Če je ne dobi, in vse kaže, da je tudi res ne bo, je luzer.
Pri tem puščamo ob strani že malce odrinjeno in pozabljeno dejstvo, da prihodnji mesec ob tem času Zoran Janković skoraj zanesljivo ne bo več župan prestolnice, ampak "čisto navaden" poslanec v državnem zboru, eden od mnogih. Počakajmo, to bo tudi še ena zmeda!
Kaj se pravzaprav dogaja. Zoran Janković med dosedanjim potekom predvolilne kampanje dela velike napake, če se ustavimo samo pri njegovih javnih nastopih. Ker je verbalno slab, mu televizijska soočenja ne koristijo. Na vsako vprašanje najprej odgovarja s tistim nerodnim mašilom "zelo preprosto," večkrat pa daje vtis, da novinarskih vprašanj sploh ne razume. Ko ga vprašajo o Cipru in davščinah, Janković razlaga o tem, kako je vodil Mercator.
Tudi v intervjujih za časopise prevečkrat izreče prave neumnosti. Za Dnevnikov objektov je med drugim dejal, da bi ukinil parlamentarne preiskovalne komisije, ker so po njegovem mnenju potrata denarja. Pozablja pa, da so preiskovalne komisije eden od postulatov parlamentarizma. Njegova druga famozna napoved, kako se bo "vtikal" v državna podjetja, dramatično napoveduje celo prekoračitev pooblastil predsednika vlade.
S takšnimi odgovori Jankoviću razumljivo pada tudi splošna kredibilnost. Na petkovem televizijskem soočenju na Info TV in Pink S! je protestiral, češ zakaj se kar naprej postavljajo vprašanja o zarotah in kdo stoji za njim, včeraj pa smo na našem portalu razkrili, kako se ponoči na sedežu Foruma 21 na skrivaj dobiva s Kučanom in njegovimi (bivšimi) svetovalci. Nič čudnega torej, da so Jankovića v eni od anket za časnik Finance državljani definirali kot najmanj demokratičnega in najmanj poštenega kandidata za predsednika vlade!
Toda razkritje nočnega sestanka na Nazorjevi 6 nesporno dokazuje, da Kučan ni samo podpornik Jankovićeve kandidature, ampak tudi močno strateško in organizacijsko vpet v predvolilno kampanjo Jankovićeve Pozitivne Slovenije. Naši viri so že prej poročali, da naj bi Kučan osebno klical in prepričeval nekatere ljudi, naj kandidirajo na Jankovićevi listi.
Igra je izjemna, stave so ogromne. Če Janković ne postane premier, se bo sesul zadnji veliki Kučanov projekt; na to je zelo jasno opozoril tudi Borut Pahor. Na prej omenjenem televizijskem soočenju je dejal, da je Kučan tokrat Jankovića podprl zato, ker naj bi Janković kot šef vlade uresničil nekatera pričakovanja Kučanovega kroga, ki jih Pahor v preteklem mandatu ni hotel.
Zdaj, ko se na anketah javnega mnenja Socialni demokrati nevarno približujejo dosegu Jankovićeve stranke, se po vsem sodeč bliža nova etapa obračuna med Kučanom in Pahorjevo stranko.
Da Milan Kučan reagira vedno bolj živčno, dokazuje tudi njegova reakcija ob našem razkritju ponedeljkovega sestanka z Jankovićem. Hitel je javno sporočati, da se z Jankovićem ni sestalo "ožje vodstvo" njegovega Foruma 21, ampak samo "njegovi bivši svetovalci". Forum 21 do posameznih kandidatov in političnih strank menda ostaja nevtralen, kar zadeva Jankovića, to je, tako Kučan, njegova osebna opredelitev.
Kučanovo pismo v celoti objavljamo na koncu članka.
No, dejstva so nekoliko drugačna, kar Milan Kučan zelo dobro ve. Člani Foruma 21 namreč niso (vsi) za Jankovića. Sandi Češko, denimo, lastnik Studia Moderna, letos najbogatejši Slovenec in trenutno najprepoznavnejši "nekučanov" obraz Foruma 21, je javno že podprl Boruta Pahorja.
Lom na relaciji koga voliti, Jankovića ali Pahorja, se dogaja tudi med borci, kar smo nekaj že poročali. "Na vprašanje, koga bodo na koncu volili, še ciganka ne zna odgovoriti, eni so za nas, eni za Jankovića, katerih je več, pa ne vem," nam je včeraj dejal eden izmed članov ožjega vodstva SD.
Po naših informacijah zdaj prihaja tudi posebno pismo predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB Janeza Stanovnika, ki naj bi ga naslovil na članstvo. Menda naj bi ga poslal že danes, se pa govori, da naj bi se celo Stanovnik distanciral od Kučana …

P.S: Medtem si nekateri kandidati na listi Pozitivne Slovenije, ki jim Janković pravi najboljša ekipa, že delijo stolčke v parlamentu. Roman Jakič, direktor Javnega zavoda šport Ljubljana (Stožice), naj bi želel postati vodja poslanske skupine (pri tem menda računa, da Jani Moederndorfer, ljubljanski podžupan in v.d. generalnega sekretarja stranke Pozitivna Slovenija, ne bo izvoljen), Mitja Meršol in Jožef Kunič pa se že vidita na funkciji predsednika parlamentarnega odbora za mednarodne odnose in zunanjo politiko ...

Odmev
Spoštovani člani Foruma 21,
Požareport namiguje, da se je včeraj, 14.novembra ožji del Foruma 21 sestal s kandidatom Zoranom Jankovićem. Želim Vam pojasniti, da sem se res pogovarjal v pisarni Foruma 21 z nekaterimi mojimi bivšimi svetovalci, pridružil pa se nam je tudi Zoran Janković. Najbrž Vam je znano, da sem podprl kandidaturo Zorana Jankovića, saj sem za medije večkrat pojasnil razloge, zakaj sem v sedanjih razmerah resne gospodarske krize presodil, da Slovenija potrebuje pragmatično programsko koalicijo z ljudmi z izkušnjami v gospodarstvu in s preverljivimi uspehi pri vodenju večjih družbenih sistemov (objavljeno tudi na moji facebook strani). To je moja osebna opredelitev. Forum 21 pa se o podpori strankam in posameznikom, ki sodelujejo na letošnjih predčasnih volitvah, ni in se tako kot doslej ne bo opredeljeval, saj načela našega društva temeljijo na spoštovanju svobodnega premisleka in odločanja vsakega člana posebej.
Tovariški pozdrav,
Milan Kučan
Ljubljana, 15. november 2011

Odmev
Pismo Janeza Stanovnika si lahko preberete
tukaj
Bojan Požar, Požareport

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janševa Zorana Jankovića Gregorja Viranta Boruta Pahorja Franc Kangler Žerjav Milan Kučan Sandi Češko Janeza Stanovnika roman jakič Jani Moederndorfer Mitja Meršol Jožef Kunič Odmev Spoštovani člani Foruma 21 Milan Kučan Odmev tukaj bojan požar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Milan Kučan in nevarni dnevi Foruma 21. Prihaja pismo Janeza Stanovnika!