objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 15. november 2011 ob 07:07

Prosti pad diletanta Viranta. Vrnil malo denarja, izgubil veliko glasov!
Trenutna situacija. Janez Janša in Borut Pahor imata skupaj bistveno več podpore kot Stanovnikov koalicijski paket Janković-Virant. Tudi zato naj bi se včeraj zvečer sestal del Foruma 21
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Gregor Virant je državi "vrnil" denar. Nazadnje se je odločil za številko 18.777 evrov. S tem naj bi njegovem zadnjem mnenju "poravnal vse stroške, do zadnjega centa, ki jih je leta 2009 z njim imela država." Zato pričakuje, da je "zgodba iz leta 2009 zaključena." Na včerajšnji hitro sklicani posebni tiskovni konferenci je Virant tudi podrobno predstavil svoj najnovejši izračun.
Leta 2009 je prejel nadomestilo v neto višini 36.483 evrov, država pa je za njegove prispevke za socialno zavarovanje plačala še 25.279 evrov. Skupen strošek države je bil 61.762 evrov. Iz naslova pogodbenega dela je v državno blagajno plačal 21.431 evrov akontacije dohodnine in nato še poračun v višini 21.553 evrov. Skupaj 42.985 evrov dohodnine. Razliko med prejetim nadomestilom in plačano dohodnino ter znesek prispevkov pa je sklenil vrniti v proračun. Še pred tiskovno konferenco je na splošni konto proračuna kot donacijo vrnil 18.777 evrov.
Kaj pa famoznih 1.285 evrov, ki jih je ponujal v petek? Virant trdi, da se je takrat "zmotil", zato je številko "malo povečal."
Potem je vrgel rokavico drugim političnim strankam, vsem, ki sodelujejo na volitvah, češ naj sprejmejo zavezo, da bodo "skrajšali in znižali" funkcionarska nadomestila za brezposelnost. Po Virantovem predlogu bi moral biti zakon o prejemanju nadomestila tak, da bi funkcionar nadomestilo prejemal, če ne bi dobil zaposlitve, če pa opravlja pogodbeno delo, ''naj se to odračuna od denarja, ki ga zanj namenja država."
Toda spomnimo, to je že avgusta leta 2009, ravno takrat, ko je Virant užival v kasiranju nadomestila, predlagal odvetnik Franci Matoz, ki na volitvah kandidira na listi SDS. Matoz je vsem poslanskim skupinam predlagal spremembe zakona o poslancih, ki naj se spremenijo tako, da bi poslancem nadomestilo pripadlo le v primeru, če bi se prijavili na zavod za zaposlovanje kot iskalci zaposlitve, nadomestilo pa bi se jim znižalo za znesek vseh drugih prejemkov, ki niso plača in pokojnina.
Sicer pa je Virantova tiskovna konferenca v ljubljanskem hotelu Mons potekala v nenavadnem piarovskem slogu. Poleg Viranta so disciplinirano sedeli vsi "težkokategorniki" njegove stranke (Janez Šušteršič, Marko Pavliha, Jani Soršak in Tina Zajec), med novinarje pa so se posedli nekateri drugi člani stranke in navijaško ploskali Virantovim stavkom.
Že včeraj smo pravilno napovedali, da bo podpora Gregorju Virantu zaradi denarne afere padla za najmanj tretjino. Prva javnomnenjska anketa, ki jo je agencija Ninamedia (za spletni portal Planet Siol.net) izvedla po televizijskih soočenjih minuli četrtek, je naše zapisane napovedi tudi potrdila. Podpora Državljanski listi Gregorja Viranta je v primerjavi z anketo Ninamedie, objavljeno prejšnjo soboto, upadla za približno 7 odstotnih točk, od 23,2 na 15,6. Virant je tako pristal šele na tretjem mestu, za Pozitivno Slovenijo, stranko Zorana Jankovića (18,9), medtem ko prvo mesto premočno drži Janševa SDS (29,9). Hkrati se je neverjetno povečala podpora Socialnim demokratom, kar je posledica zadnjih televizijskih nastopov "prenovljenega" Boruta Pahorja.
Pozor. Glej primerjavo med raziskavo Ninamedie, narejeno med 10. in 12. novembrom, ter raziskavo Parsifala, narejeno med 7. in 8. novembrom, torej pred razkritjem afere Virant in pred prvimi televizijskimi soočenji (slika).
Mimogrede, Gregor Virant je močno padel tudi kot kandidat za mandatarja. Po isti anketi Ninamedie vodi Janez Janša z 22,5 odstotka glasov, sledijo Janković (15,6 odstotka), Virant (11,2 odstotka) in Pahor (6,7 odstotka).
Ker pričujoča raziskava Ninamedie še ni pokrila Virantove nesrečne licitacije z vračanjem denarja (od petka do ponedeljka), ampak samo televizijska soočenja in razkritje afere, je pričakovati, da bo podpora njegovi stranki zdrsnila še nekoliko nižje. Predvidoma do 12 odstotkov, kar naj bi bil tudi sicer realni politični domet bivšega ministra za javno upravo Gregorja Viranta. Toda odprto ostaja vprašanje, kam se bodo preselili vsi ti (njegovi) glasovi.
Hkrati je že videti, da se Zoran Janković, kljub Virantovemu padcu, ne krepi in stopica na mestu. Televizijska soočenja Jankoviću ne ležijo, na njih ne pridobiva, zato je v soboto že javno pojamral, da jih je preveč. Nekatera je celo raje preventivno izpustil, denimo Svet na Kanalu A.
Edini pravi vzpon po Virantovem padcu je zaenkrat uspel Socialnim demokratom, vendar še ni nujno, da je to kakorkoli povezano z razočaranjem nad "diletantskim" Virantom, verjetno gre bolj na račun zadnjih nastopov Boruta Pahorja. Socialni demokrati zdaj optimistično računajo, da utegnejo tudi oni priti tja do 18 ali 20 odstotkov, kar naj bi jih izenačilo z Jankovićem, vsekakor pa naj bi prehiteli Virantovo listo.
(Edino) Janezu Janši in SDS je doslej uspelo zadržati svoje volivce, Janša v dosedanji predvolilni kampanji tudi ne dela napak. Ob Janši in Pahorju ter Jankoviću in Virantu bi  Matej Lahovnik duhovito pripomnil, da "rutina premaguje svežino," toda Virantov strmi padec je (spet) dramatično premešal kombinacije in možnosti povolilnih koalicij.
Samo za okus: Janša in Pahor imata skupaj precej več glasov kot Janković in Virant, ki ju koalicijsko povezuje predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Janez Stanovnik. Včeraj zvečer se je menda na hitro sestal ožji del Foruma 21 (prišel naj bi tudi Zoran Janković), in Milana Kučana, ki podeljuje licence za socialdemokracijo, bo spet začela boleti glava …

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregor Virant Franci Matoz janez šušteršič marko pavliha Jani Soršak Tina Zajec Zorana Jankovića Janševa Boruta Pahorja matej lahovnik janez stanovnik Milana Kučana

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Prosti pad diletanta Viranta. Vrnil malo denarja, izgubil veliko glasov!