objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Sobota, 12. november 2011 ob 08:37

Gregorji v propad?! Je denar za Viranta to, kar je bila Ultra za Golobiča?
2011 Pozareport

Odpri galerijo

"Poznamo ministre prejšnje vlade, ki so vlekli nadomestilo 12 mesecev, 366. dan pa se je kot po čudežu našla služba zanje." To so kritične besede Gregorja Viranta, ki jih je kot minister za javno upravo v vladi Janeza Janše izrekel novembra 2006.
Danes vemo, da je sam ravnal približno enako.
Da "nekaj ne štima" z denarnim nadomestilom za brezposelnost, ki ga je nekdanji minister za javno upravo, zdaj predsednik Državljanske liste Gregorja Viranta in pretendent za mesto predsednika vlade, dobival potem, ko mu je prenehala ministrska funkcija, se je slutilo že tri tedne nazaj. Takrat sem Virantu, v oddaji Požareport na Info TV, postavil vprašanje, ali drži, da je po prenehanju ministrske funkcije, ko je bil kobajagi brez službe, s svetovanjem makedonski vladi zaslužil približno 200 tisoč evrov, in če to drži, zakaj ni ustanovil svojega podjetja, se tam zaposlil, ne pa, da je prejemal "ministrsko" nadomestilo. Virant me je odpravil s pojasnili, ki so se vrtela okoli nekih tehničnih težav z domnevno (ne)zaposlitvijo, višino honorarja za svetovanje v Makedoniji pa je zanikal, češ, ni tako visoka. Koliko denarja je točno pokasiral, pa se ni spomnil. Moja novinarska zagata je bila v tem, da pred tremi tedni mediji še ni(s)mo razpolagali z Virantovo dohodninsko napovedjo.
Ta je med novinarje zajadrala šele v četrtek, vendar ravno pravšnji čas pred prvimi predvolilnimi soočenji liderjev političnih strank na dveh televizijah. To je bil za Gregorja Viranta zanesljivo najslabši četrtek v njegovi politični karieri.
Izkazalo se namreč, da v Makedoniji resda ni zaslužil 200 tisoč evrov, je pa leta 2009, poleg denarnega nadomestila v višini 65 tisoč evrov, v žep pospravil dobrih 95 tisoč evrov za svetovalne storitve. Med drugim tudi 9 tisoč evrov, ki jih je za svetovanje zaračunal Rdečemu križu.
Vse to je na žalost zakonito. Ni pa moralno, da je Virant, ob teh 95 tisoč evrih, davkoplačevalcem spulil še tisto, kar mu po zakonu pripada kot bivšemu ministru, ki "ne more" najti ustrezne službe. Še posebej za politika a'la Gregor Virant, ki je drugim na vladi, v opoziciji in državni upravi rad "težil" z etičnim kodeksom, njegova novopečena stranka pa gradi kredibilnost tudi na Virantovi osebni "nadpoštenosti".
Toda njegova kalvarija se začne točno tam, kjer je pred dvema letoma politično propadel Gregor Golobič z njegovo Ultro. Blazno podobno kot je Golobič javnosti zamolčal lastniški delež v družbi Ultra Sum na Nizozemskem, je Virant javnosti zamolčal dejstvo, da mastno služi s svetovanjem, medtem ko je medijem tvezil, da se kot bivši minister ne more zaposliti.
Zdaj, ko s(m)o ga novinarji sredi predvolilne kampanje stisnili v kot, pa je v zgodbo nonšalantno pripeljal svojo družino. Češ, denarno nadomestilo je vendarle jemal zaradi družine?! To je šele fiasko, kar dvojna porcija!
Prvič. Neokusno je, da v predvolilno tekmo kandidat sam vleče družino, saj se je prav Gregor Virant v preteklosti večkrat skliceval na pravico do zasebnosti in varovanja družine pred zapisi v medijih. In drugič, tovrstno skrivanje za družino je precej nemožato dejanje za morebitnega premiera.
Spletni, ulični in strokovni komentarji po obeh televizijskih soočenjih so bili za Viranta uničujoči. Zato sta skupaj z Leom Oblakom, radijskim mogotcem in lastnikom družbe Infonet, ki figurira kot ključni logist Virantove stranke in Virantov medijski svetovalec, čez noč obrnila ploščo. Takoj v naslednjem televizijskem soočanju, v petek popoldne sredi oddaje Svet na Kanalu A, je Virant že začel ponujati denar - nazaj. Državi naj bi vrnil razliko med plačanimi davki in prejetim nadomestilo. Po njegovem izračunu naj bi šlo za 1.285 evrov, in češ, "če je to problem," tako Virant, "jih lahko jutri vrnem v proračun."
Vrnitev denarja (teh 1.285 evrov) je Virant kasneje potrdil še na Twitterju.
Ampak to je že prepozno. Ser je že zaplezal. Gre namreč predvsem za načelna vprašanja. Pravzaprav je (bil) ta preobrat še slabši. Med drugim črno na belem dokazuje, kako je Virant čez noč sposoben adaptirati svoja prepričanja, da bi le ugajal javnosti. V četrtek zvečer je namreč še vedno glasno zatrjeval, kako je vzel zgolj to, kar mu "po zakonu in morali" pripada.
Mimogrede, zaradi zamolčanja enormne višine plače je na predsedniških volitvah leta 2002 pogrnil bankir France Arhar. Zdaj se "propad" zaradi "prikrivanja" denarja očitno obeta še Gregorju Virantu. Saj smo Slovenci na prikrite resnice o denarju ravno prav občutljivi.
Da je Gregor Virant precej iznajdljiv, kar zadeva denar, dokazuje tudi njegova kandidatna lista. Med poslanskimi kandidati Državljanske liste Gregorja Viranta niso samo vodilni uradniki, ki jih je kot minister za javno upravo nastavljal on sam, ampak tudi direktorji podjetij, znanih dobaviteljev javne uprave. Denimo Gvido Hribar, Mateja Rudolf, Marko Pavlišič, Janez Balkovec, Janko Jenko in drugi … Slednji, ki je hkrati tudi Virantov vodja volilnega štaba, je bil pred leti celo obtožen utaje davkov, ampak na koncu oproščen, kar smo na našem portalu že poročali. Izjmeno zanimiv med morda bodočimi Virantovimi poslanci je tudi visok državni uradnik Dušan Kričej, menda vezni člen med Virantom in številnimi informacijskimi podjetji, ki so državno upravo opremljala in servisirala v času javnoupravne vladavine Gregorja Viranta. Kričej je bil pristojen za tako imenovano eUpravo, denar pa naj bi "vagoniral" v znano družbo SRC, nekdanjemu Virantovemu državnemu sekretarju Gorazdu Pereniču, podjetju Ipmit d.o.o. in še komu. Dušan Kričej je pred dobrim letom dni "prestopil" na ministrstvo za pravosodje.
Fotografije, ki jih objavljamo, dokazujejo, da je Gregor Virant za eno od domačih zabav, imenovanih pool party (menda za njegov rojstni dan), senčnike najel nikjer drugje kot pri Javnem zavodu Brdo - Protokolarne storitve. Na senčnikih fotografije je razviden logotip Brda. No, direktor Brda Iztok Purić nam je sicer potrdil, da je Virant najetje njihove opreme tudi plačal.
P.S. Že omenjenega Gorazda Pereniča, nekdanjega Virantovega tesnega sodelavca, je ljubljansko sodišče pravkar obsodilo na eno leto in dva mesece pogojne zaporne kazni, zaradi kaznivih dejanj spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. Spomnimo, pikantno Pereničevo zgodbico, ki je zdaj dobila sodni epilog, je leta 2005 razkril tabloid Direkt.
(Bojan Požar)

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregorja Viranta Janeza Janše Gregor Golobič Leom Oblakom france arhar Gvido Hribar Mateja Rudolf marko pavlišič Janez Balkovec Janko Jenko Dušan Kričej Gorazdu Pereniču Iztok Purič (Bojan Požar)

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Gregorji v propad?! Je denar za Viranta to, kar je bila Ultra za Golobiča?