objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Sreda, 9. november 2011 ob 05:36

Lista Zorana Jankovića. Stanje šoka. Se župan banalno norčuje iz volivcev?!
2011 Pozareport

Odpri galerijo

"Nestrpna, lažniva in do obisti pokvarjena bivša poslanka Slovenske nacionalne stranke." S temi dramatičnimi besedami je kolumnist časnika Dnevnik Vlado Miheljak v eni od Dnevnikovih kolumen opisal Barbaro Žgajner Tavš, nekdanjo poslanko Jelinčičeve SNS, Pečetove Lipe in aktualno podžupanjo Trbovelj. Resda si je Miheljak prislužil kazensko in odškodninsko tožbo jezne Žgajner Tavševe, res pa je tudi, da je Barbara Žgajner Tavš od včeraj dalje kandidatka za poslanko na Listi Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija, torej ena od pripadnic "kombinacije najboljše ekipe in najboljšega programa," ki naj bi, tako Zoran Janković, Slovencem vrnila nasmeh na ustnice. Nenazadnje, res je tudi, res je tudi, da je Vlado MIheljak eden izmed velikih medijskih navijačev ljubljanskega župana in ideologov Jankovićeve politične opcije.
Nasmeh na ustnicah Slovenk in Slovencev naj bi torej po zaslugi kandidatne liste Zorana Jankovića vračali tudi "nestrpni, kažnivi in do obisti pokvarjeni" osebki, ki jih je Zoran Janković v zadnjih nekaj dneh tako ali drugače, predvsem pa na hitro spokal skupaj, da bi kot "zadnji upi levice" in "krizni menedžerji" na skorajšnih parlamentarnih volitvah osvojili oblast.
Ampak tudi če na tej, včeraj popoldne predstavljeni Jankovićevi listi, slučajno ne bi bilo razvpite Barbare Žgajner Tavš (na listi se je znašla prek prijateljice Melite Župevc, toda spomnimo, kandidaturo Žgajner Tavševe sta že na prejšnjih parlamentarnih volitvah leta 2008 podprla Janković in Milan Kučan, ko sta obiskala predvolilno stojnico Lipe), je ta lista eno veliko in bizarno razočaranje.
Imena famoznih prebežnikov iz vrst Socialčnih demokratov, Zaresa in LDS ne bomo ponavljali. Vsi jih že poznamo.
Je pa zato nekaj takšnih novosti, ki Zorana Jankovića uvrščajo v tista leta prejšnjega stoletja, ko se je rušil socializem vzhodne Evrope. Takrat so se novopečene politične stranke, pa tudi stare politične strukture, najraje oklepale estradnikov in športnikov, da bi šminkale svoj politični imidž. To danes počne Janković, čeprav naj bi politika vmes postala resen poklic.
Razumem blazno paniko Zorana Jankovića, da še do včeraj ni imel ekipe, toda lista, katere najmočnejši členi so Britta Bilač, Špelca Pretnar, Alenka Bikar & Co. priča o Jankovićevi siromašni politični filozofiji v slogu vodje gradbišča. Gre bolj za listo olimpijskega komiteja, zato ni čudno, da me je včeraj nek kolega, ko je slišal za vsa ta atletska imena, cinično vprašal, če je to listo odobril predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič.
Dejstvo, da je Zoran Janković na čelo kandidatne liste v centru Maribora, v primerjavi z Ljubljano finančno obubožane štajerske prestolnice, postavil nekdanjega košarkarja Petra Vilfana, lahko pomeni zgolj norčevanje iz Mariborčanov. Res je, Peter Vilfan se je nekoč v Ljubljano pripeljal iz Maribora, toda njegovi dandanašnji glavni tedenski opravki so posedanja v lokalih na ljubljanski tržnici in neskončne debate o košarkarjih Olimpije. Zdaj pa naj bi Vilfana tržili kot poslanca, ki bo kot poslanec nekaj "naredo" za Maribor. Jankoviću pa to očitno še ni bilo dovolj. Da bi ja še bolj ponižal Štajerce, je na listo poleg Petra Vilfana porinil tudi slovenski javnosti popolnoma neznanega Boruta Ambrožiča, ki v mestu ob Dravi velja za karikaturo lokalne politične scen. Če bi Janković vprašal mene, bi mu namesto Ambrožiča (in Vilfana) svetoval Damjana Murka.
No, Zoran Janković se ne  norčuje samo iz Mariborčanov, zafrkava tudi Ptujčane. Zakaj bi jim drugače na kandidatno listo postavil direktorico javnega zavoda Ljubljanski grad (ja, prav ste prebrali, Ljubljanski, ne Ptujski grad) Matejo Avbelj Valentan?!
Tukaj imate, Štajerci, kaj mi pa žvigate na stadionu!
Čisto poseben fenomen je Tamara Vonta, nekdanja novinarka Pop TV in bivša voditeljica in nazadnje urednica oddaje 24ur. Vonta je televizijsko hišo Pop TV "zapustila" pred približno mesecem dni. Po eni verziji naj bi ji na Popu povedali, da mora iti, po drugi verziji naj šla šele potem, ki je uvidela, da res ne more biti hkrati urednica in poslanska kandidatka na Listi Zorana Jankovića. Slovenski fenomen pa je, da se pri nas v politiko ne odpravljajo samovščečne novinarske legende, ampak drugorazredni voditelji, uredniki in redaktorji.
Toda najhuje šele pride. Poslušajte namreč, kaj govori Zoran Janković, poleg slogana "delu čast in oblast." V ponedeljkovih Odmevih (TV Slovneija) je frapantno obljubljal svežih pet milijard evrov za infrastrukturne projekte, na vprašanje voditelja Odmevov, kje bo staknil ta denar, pa je odgovoril, da bo zrihtal gospodarsko rast, podjetja bodo začela plačevati prispevke v državno vlagajno, nekaj denarja pa bo dobil iz Evrope. Vse je zelo preprosto, (neresno) trdi Janković.
Ob tem, da Ljubljano kot župan zapušča zapufano do konca. Zdaj, ko kreditno nasedle in nedokončane Stožice evidentno niso več Jankovićeva predvolilna tržna niša, kvečjemu breme, je obljubljanje milijard in milijard evrov populizem najslabše vrste.
Sicer me čudi, kako je to mogoče in zakaj "učinkovitega" Zorana Jankovića še nista opazila Angela Merkel in Nicholas Sarkozy, da bi mu prepustila evropsko reševanje Grčije in stabilizacijo evra.
P.S: Zoranu Jankoviću priporočam, naj si čimprej ogleda nov filma režiserja Andreja Košaka z naslovom Stanje Šoka. Sinoči je bila premiera v Koloseju.
(Bojan Požar)

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Vlado Miheljak Barbaro Žgajner Tavš Jelinčičeve Pečetove Melite Župevc Milan Kučan Britta Bilač Špelca Pretnar Alenka Bikar janez kocijančič Petra Vilfana Boruta Ambrožiča Damjana Murka Matejo Avbelj Valentan Tamara Vonta Angela Merkel Nicholas Sarkozy Andreja Košaka (Bojan Požar)

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Lista Zorana Jankovića. Stanje šoka. Se župan banalno norčuje iz volivcev?!