objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 8. november 2011 ob 07:08

Virantov kandidat za poslanca si obeta Darsov posel za 200 milijonov evrov!
Prvi komentarji ob razkritju liste Virantove stranke. Janez Šušteršič in Rado Pezdir svoji ženi forsirata na poslanski funkciji
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Gregor Virant je včeraj popoldne v ljubljanskem hotelu Mons predstavil kandidatno listo Državljanske liste Gregorja Viranta na skorajšnjih parlamentarnih volitvah. Imena morebitnih bodočih poslank in poslancev, ki večinsko "prihajajo iz gospodarstva in uradništva," se gibljejo nekje med presenečenjem in razočaranjem.
Kandidatno listo objavljamo v celoti (glej faksimile). O nekaterih smo že v minulih dnevih pisali, zato danes poglejmo bolj "zanimiva nova" imena.
Verjetno je najbolj presenetljiva kandidatura žena obeh vplivnih mož Virantove stranke, podpredsednika Janeza Šušteršiča in Rada Pezdirja. Slednji sicer ni član stranke, je samo podpornik, toda pojavlja se na ključnih tiskovnih konferencah stranke. Gre za Snežano Šušteršič, ki se bo za poslanko potegovala v Škofji Loki, in Ano Jevšek Pezdir, ki bo kandidirala v ljubljanskem volilnem okraju Bežigrad 2. Kandidatura obeh žena logično že sproža komentarje, da poskušata Šušteršič in Pezdir preko Virantove stranke reševati karierno eksistenco svojih boljših polovic, Snežane in Ane.
Da Virantova stranka ne bo čisto imuna na lobije, dokazuje kandidatura Saše Todoroviča, direktorja družbe Nokia Siemens networks d.o.o. v Kamniku. Le-ta si namreč prizadeva pridobiti razvpiti posel elektronskega cestninjenja na državnem Darsu pod vodstvom predsednice uprave Mateje Duhovnik, vreden več kot 200 milijonov evrov.
Na listi Virantove stranke se je znašla tudi Cvetka Žirovnik, nekdanja pomočnica generalnega direktorja RTV Slovenija Antona Guzeja in bivša direktorica regionalnega centra javne televizije v Mariboru. Kandidirala bo v Radljah ob Dravi, ker ima v dravski dolini kopico sorodnikov. Njena nečakinja, lanska miss Slovenije Sandra Adam, je doma iz Dravograda. Cvetka Žirovnik je sicer poročena z mariborskim okrožnim sodnikom Janezom Žirovnikom, nekdanjim pomočnikom direktorja Sove. Njuna hčerka Karmen Žirovnik pa dela v ljubljanski oglaševalski agenciji Arih, kjer vodijo predvolilno kampanjo za Listo Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija.
Virantova lista ima premore tudi vsaj dva kontaminirani odpadnika iz Janševe SDS. Gre za Denisa Padjana in Zvonka Kusteca, ki so ju zaradi slabega dela in temu primernih volilnih rezultatov "izključili" iz njune bivše stranke. Padjan se bo za poslanca potegoval v dveh volilnih okrajih v Celju, Kustec pa v Ljutomeru. Najbolj znan in "pozitiven" prestopnik iz SDS pa je zanesljivo Bojan Starman, bivši župan občine Žiri, in nekdanji poslanec SDS ter sanator Mure, ki bo seveda kandidiral v Škofji Loki.
Čeprav večina kandidatk in kandidatov prihaja iz tako imenovanega srednjega sloja slovenskega gospodarstva, se iz strukture kandidatne liste tudi zelo jasno vidi, kako je Gregor Virant gradil na svojih kadrih iz vrst uradništva, ki jih je v času, ko je bil še minister za javno upravo, nastavljal sam, kot pravijo naši viri. Tako je Virant zdaj samo spretno politično kapitaliziral svojo bivšo ministrsko funkcijo. Sredi Maribora, denimo, je ena od glavnih Virantovih kandidatk upokojena uradnica Pavla Mlinarič, v Kočevju bivši načelnik upravne enote Janez Henigman, v Velenju pa sedanji načelnik upravne enote Fidel Krupič.
Za konec poglejmo še nekaj govoric iz Virantovega volilnega štaba.
Glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić, ki se za poslanko poteguje znotraj ljubljanskega volilnega okraja Vić-Rudnik, se menda že vidi na funkciji ministrice in se temu primerno v štabu tudi obnaša. Odvetnik Jani Sošak, nekdanji direktor Urada za varstvo konkurence, ki za poslanca kandidira kar v dveh mariborskih volilnih okrajih, menda pod nobenim pogojem ne želi biti - izvoljen. Soršak naj bi kolebal tudi ob pristanku na poslansko kandidaturo. Glavni logist Virantove stranke in radijski mogotec Leo Oblak pa se je včeraj fizično izognil predstavitvi kandidatov v hotelu Mons. Malo zato, ker se je bal novinarjev fotografov, malo pa zato, ker je slavil rojstni dan.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregor Virant Janeza Šušteršiča Rada Pezdirja Snežano Šušteršič Ano Jevšek Pezdir Saše Todoroviča Mateje Duhovnik Cvetka Žirovnik Antona Guzeja Sandra Adam Janezom Žirovnikom Karmen Žirovnik Zorana Jankovića Janševe Denisa Padjana Zvonka Kusteca bojan starman Pavla Mlinarič Janez Henigman Fidel Krupič Andrejka Grlić Jani Sošak Leo Oblak

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Virantov kandidat za poslanca si obeta Darsov posel za 200 milijonov evrov!