objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Nedelja, 6. november 2011 ob 08:30

Sramota. LDS, Kresalova in Kacin niti besedice o preminulem Niku Kavčiču!
2011 Pozareport

Odpri galerijo

"Plasirali smo eno gnilo tranzicijo ... katere vrhunec je pasja tragedija," tako nekako je Niko Kavčič, starosta slovenske levice, pravzaprav celotne politike in še zlasti slovenskega bančništva, označil stanje družbe februarja 2010, okoli dva tedna po izbruhu afere Baričevič. Takrat je od (zdaj že bivše) ministrice za notranje zadeve in predsednice LDS Katarine Kresal javno zahteval, naj se takoj umakne iz politike, to pa začinil z medijsko lucidno kritiko nekega njenega televizijskega nastopa.
"Iz ušes sta ji (Katarini Kresal; op.p.) visela dva diamantna obeska. Takoj zatem sem poslušal, kako za bolno mladenko zbirajo zamaške. Naj bi ona pri priči snela tiste obročke in jih vrgla v fond zamaškov.
Katarina Kresal ga ni poslušala, še manj, da bi snela diamantne obeske. Raje je vpoklicala Jelka Kacina in eldeesovega psihiatra Slavka Ziherla, da sta na hitro sklicani tiskovni konferenci z neverjetno grobimi besedami obračunala z Nikom Kavčičem. Evropski poslanec Kacin je za to priložnost posebej priletel iz Bruslja. In to, kar je s Kavčičem počel na tisti tiskovni konferenci, zanesljivo sodi med najbolj nagravžne izdaje v novejši zgodovini slovenske politike. Liberalni demokrati danes na vseh anketah javnega mnenja lovijo okoli en odstotek podpore, in vse kaže, da se jim ne bo uspelo prebiti v parlament.
Vsi, ki smo Nika Kavčiča dobro poznali in bili večkrat v njegovem ljubljanskem stanovanju na Beethovnovi ulici, kjer so pogovori potekali v dnevni sobi rahlo meščanskega tipa, med policami, polnimi niti malo zaprašenih in vselej pripravljenih arhivskih map z mamljivo obetavnimi naslovi, denimo "Janša & Bavčar, Kučan & Krpač" in podobno, smo zelo dobro vedeli, da je prav Niko Kavčič najzaslužnejši za zmago Jelka Kacina na kongresu LDS, kjer je Kacin 15. oktobra 2005 postal predsednik liberalnih demokratov. Niko Kavčič je imel tik pred kongresom fantastično preštete glasove delegatov. Zelo dobro se spomnim, kako je nekaj dni prej v tisti dnevni sobi Igorju Omerzi in moji malenkosti filigransko natančno napovedal izide glasovanja na kongresu. Jelko Kacin je takrat gladko premagala Iva Vajgla in Jožefa Školča, čeprav sta Vajgla na kongresu osebno podprla Janez Drnovšek in Tone Rop, iz ozadja pa Gregor Golobič. Tedaj že 90-letni Niko Kavčič je bil torej močnejši, spretnejši ter vplivnejši od Drnovška, Ropa in Golobiča skupaj.
No, kar se tiče Golobiča. Zanimivo, Niko Kavčič je zanj govoril, da je (bil) Gregor Golobič v resnici vedno Kučanov človek, ne pa Drnovškov, kar se običajno misli in kar naj bil (zmotno-naivno) prepričan tudi Drnovšek. Ker se Milan Kučan in pokojni Janez Drnovšek (ko je bil še predsednik vlade in LDS) praktično nista pogovarjala, je njuna zaupna komunikacija, tako Niko Kavčič, šla preko Golobiča in dolgoletnega Kučanovega zaupnika Zdenka Roterja.
Mimogrede, bogsigavedi, kaj se bo zdaj zgodilo z vsemi temi arhivi?
Niko Kavčič je bil tisti, ki je tik pred parlamentarnimi volitvami leta 2008 Mitjo Gasparija "spravil" do Boruta Pahorja. Tudi bankir Draško Veselinovič, ki sta ga Kresalova in Miro Senica porinila na mesto predsednika uprave Nove ljubljanske banke ter začela vojno znotraj levega vladnega trojčka KGB, se je prej trudil pridobiti tudi blagoslov Nika Kavčiča.
Kljub takšni Kresalovi in izdajalskem Kacinu je Niko Kavčič ostal član LDS, čeprav je z vodstvom stranke prekinil vse odnose. Februarja lani je v odmevnem intervjuju za Pop TV dejal, da ostaja član liberalnih demokratov, zaradi "neke Katarine Kresal" pač ne more "odpisati svojih nazorov."
Prekinil je tudi vse stike z Jelkom Kacinom. "To, kar je naredil, je bila življenjska katastrofa (Kavčič je namreč Kacinu pravočasno očital, da je na čelo LDS spustil Kresalovo). In finale je tukaj." LDS je ostala "brez razmišljajočega zaledja," je hitro in racionalno ugotovil Niko Kavčič. "Vsega tega se je vodstvo znebilo, stremelo je za nekim drugim ciljem in tako je stranka postala opustošena."
Niko Kavčič, star 96 let, je preminil prejšnji ponedeljek, širša javnost pa je za njegovo smrt izvedela šele v petek zjutraj, ko smo to novico objavili na našem portalu. Njegov nečak, predsednik državnega sveta in bivši vidni član LDS Blaž Kavčič je pojasnil, da je družina želela vest o njegovi smrti zadržati v ožjem družinskem krogu. Tisti, ki so Nika Kavčiča poznali bolje od mene, so prepričani, da je bila to njegova zadnja želja.
Je pa žalostno, sramotno in nespoštljivo, da aktualno vodstvo LDS ob smrti Nika Kavčiča kot zakleto popolnoma molči.
Ničesar o njem na uradni spletni spletni strani LDS, ničesar na Facebooku in Twitterju Katarine Kresal. Niko Kavčič je imel o čisto posebnem stanju duha v tej stranki (beri: slovenski levici) očitno povsem prav.
(Bojan Požar)

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarine Kresal Jelka Kacina Slavka Ziherla Igorju Omerzi Iva Vajgla Jožefa Školča Janez Drnovšek Tone Rop Gregor Golobič Kučanov Zdenka Roterja Mitjo Gasparija Boruta Pahorja Draško Veselinovič miro senica Blaž Kavčič (Bojan Požar)

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Sramota. LDS, Kresalova in Kacin niti besedice o preminulem Niku Kavčiču!