objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 5. november 2011 ob 08:02

Ekskluzivno. Objavljamo tajni seznam ustanovnih članov Virantove stranke!
Na listi najdemo znane novinarje in urednike in zanimive družinske povezave. Preseneča tudi Dada Brejc, žena Mihe Brejca, nekdanjega podpredsednika in evropskega poslanca Janševe SDS
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Uspelo nam je pridobiti kopijo seznama ustanovnih članov Državljanske liste Gregorja Viranta, nove stranke na slovenskem političnem zemljevidu. Seznam objavljamo v celoti (glej faksimile), seveda brez tistih podatkov, ki jih varuje Zakon o varstvu osebnih podatkov.
Kot izhaja iz seznama, sta največ ljudi pripeljala lider stranke Gregor Virant in glavni logist Leo Oblak, sicer lastnik radijske mreže Infonet. Virant je pripeljal 22, Oblak pa 15 članov in članic. Med ustanovnimi člani tako najdemo skoraj celotno družino Virant. Spomnimo, Jernej Virant, oče Gregorja Viranta, je bil pred leti direktor ljubljanskega ženskega rokometnega kluba Krim, ki velja za "privatno" rokometno moštvo družine ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Marjan Virant, stric Gregorja Viranta, pa je oče Mije Janković, žene Zorana Jankovića. Med ustanovnimi članicami močno preseneča Dada Brejc, žena nekdanjega vplivnega podpredsednika Janševe SDS in bivšega evropskega poslanca Mihe Brejca, sicer tasta Gregorja Viranta. Za nekatere poznavalce političnih razmerij je to nesporni dokaz, da je Miha Brejc "globoko vpleten" v ustanovitev Virantove stranke.
Družinska omrežja znotraj Virantove stranke se kar vrstijo. Tukaj sta Snežana Šušteršič in Ana Jevšek Pezdir, ženi Janeza Šušteršiča in Rada Pezdirja, obe pa naj bi kandidirali tudi za poslanski funkciji.
Mimogrede, Snežana Šušteršič je pred časom kupila polovico podjetja Re-forma d.o.o. od pred nekaj tedni aretiranega Andreja Horvata, nekdanjega državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Boruta Pahorja, in predsednika konference Socialnih demokratov. Lastnik druge polovice tega podjetja je njen mož Janez Šušteršič, kar smo na našem portalu že poročali.
Na listi ustanovnih članov najdemo tudi Matejo Kračun, hčerko Davorina Kračuna, nekdanjega ministra za zunanje zadeve in ekonomske odnose v vladi Janeza Drnovška ter bivšega slovenskega veleposlanika v Washingtonu (Davorin Kračun je pred kratkim postal predsednik nadzornega sveta Pošte Slovenije), ki je žena Janija Soršaka, bivšega direktorja Urada za varstvo konkurence in enega od pomembnejših politikov Virantove stranke. Soršak je med ustanovne člane, vsaj po naših informacijah, povabil tudi ljubljanskega odvetnika Andreja Simoniča, moža Simone Toplak, namestnice odgovornega urednika časnika Finance. Ustanovni član Virantove stranke je tudi občasni novinar Financ Boris Meglič, sicer pa v časniku Finance redno komentirata Janez Šušteršič in Rado Pezdir.
Toda najbolj zanimivo in presenetljivo direktno novinarsko ime med ustanovnimi člani Virantove stranke je Luka Dekleva, nekdanji novinar Financ, zdaj pa eden od urednikov brezplačnika Žurnal24. Naši viri pravijo, da ga je na Virantovo listo spravil Sašo Matas, direktor agencije za javno naročanje, ki je bil Deklevova poročna priča, ko sta se poročila Luka Dekleva in Brina Černetič, prav tako bivša novinarka Financ, ki že nekaj časa dela kot svetovalka uprave Diners Cluba Slovenije, v lasti Tomaža F. Lovšeta.
Ampak Dekleva je medtem že demantiral, da je on med ustanovnimi člani Virantove stranke, saj zagotavlja, da ni ničesar podpisal (glej članek Demanti). Kasneje se je oglasil še Goran Novkovič, direktor in odgovorni urednik Žurnala24, ki nam je sporočil, da Luka Dekleva sploh ni več zaposlenih v njihovi založniški družbi Žurnal Media (glej članek Dekleva ni več pri Žurnalu).
Na ustanovni listi Virantove sicer kar mrgoli kariernih državnih in občinskih uradnikov. Med njimi je tudi bivši namestnik generalnega sekretarja nekdanje Janševe vlade Franc Kodela.
Po naših zanesljivih informacijah vse ključne odločitve znotraj tabora Virantovega volilnega štaba sprejemajo štirje ljudje. To so Gregor Virant, Janez Šušteršič, Rado Pezdir in Leo Oblak. So pa v statut stranke, zanimivo, zapisali, da o morebitnih koalicijskih povezavah odloča svet stranke.
No, v štabu Virantove stranke pa se menda že pojavljajo prvi spori, poročajo naši viri. Tako naj bi se sprla Gregor Virant in podpredsednik stranke Janez Šušteršič, ker naj bi Šušteršič v štab pripeljal Stanka Polaniča (Pomgrad) in Blaža Miklavčiča (GH Holding), ki naj bi za stranko donirala vsak po 15 tisoč evrov, v zameno pa sta zahtevala sestanek z Gregorjem Virantom. Slednji naj bi se temu uprl in se s Polaničem ter Miklavčičem menda ni hotel sestati. Virant ni popustil, niti po dolgem prepričevanju ne, Šuštaršič naj bi celo izgubil živce in začel vpiti. Ve se namreč tudi, da je Polanič najvplivnejši človek v Prekmurju in dolgoletni prijatelj Milana Kučana, kar bi lahko pomenilo poskus "prenosa kapitala" iz Foruma 21 v Virantov krog.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregor Virant Leo Oblak Jernej Virant Zorana Jankovića Marjan Virant Mije Janković Dada Brejc Janševe Mihe Brejca Snežana Šušteršič Ana Jevšek Pezdir Janeza Šušteršiča Rada Pezdirja Andreja Horvata Boruta Pahorja Matejo Kračun Davorina Kračuna Janeza Drnovška Janija Soršaka Andreja Simoniča Simone Toplak Boris Meglič Luka Dekleva Sašo Matas Brina Černetič Tomaža F. Lovšeta Franc Kodela Stanka Polaniča Blaža Miklavčiča Milana Kučana

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ekskluzivno. Objavljamo tajni seznam ustanovnih članov Virantove stranke!