objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Petek, 4. november 2011 ob 07:00

Ubogi Zoran Janković. Se mi smili. Zdaj mora kandidirati celo za poslanca!
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Ljubljanski župan Zoran Janković je, vsaj kar zadeva njegovo dosedanjo politično življenje župana prestolnice, požrl vse svoje besede, ki jih je izrekel na račun lastne politike.
Prvič. Vseskozi je ponavljal, da ni politik, čeprav je hkrati kar najprej politiziral.
Drugič. Še donedavnega je prisegal, da ga mesto predsednika vlade ne zanima, potem je priznal, da ga zanima samo to.
Tretjič. Medijem in javnosti je vehementno nakladal, da ga stranke ne zanimajo in da ne gre v nobeno stranko. Na koncu je šel tako daleč, stranko ustanovil sam, ji dal celo svoje ime in postal njen predsednik.
Četrtič. Govoril je, da ga mesto poslanca v državnem absolutno ne zanima, toda zdaj kandidira prav za takšnega poslanca.
Nenazadnje. Ljubljanski župan po novem neverjetno in nerazumljivo pripoveduje, kako ga prihajajoče parlamentarne volitve menda "ne zanimajo (ni sicer čisto jasno, kaj s tem misli)," saj vendar hkrati kandidira.
Zoran Janković je med včerajšnjo predstavitvijo tako imenovanih regionalnih direktorjev končno sporočil, da bo za poslanca kandidiral tudi sam, še vedno pa skriva, v kateri volilni enoti in katerem okraju. Čeprav je sprva nameraval poslansko (ne)kandidaturo obelodaniti šele 9. novembra, je bil očitno prisiljen ta rok za nekaj dni skrajšati. Pokazalo se je namreč, da čudno cincanje okoli kandidature živcira Jankovićeve sodelavce, odnaša zaupanje ljudi in maje njegovo verodostojnost.
No, sploh se zdi, da se je predvolilna kampanja Liste Zorana Jankovića, alias Pozitivne Slovenja, znašla v nekakšnem slepem tiru, polnem zagat (tudi če ne verjamemo govoricam, kako znotraj Jankovićega štaba vlada precejšnja zmeda in da se fantje med seboj že nekaj časa prepirajo), čeprav naj bi bila ta kampanja vzorno pripravljena že leto dni, kot je pred časom priznal glavni Jankovićev marketinški svetovalec Igor Arih.
Toda pravega in učinkovitega naboja Jankovićeve kampanje dejansko ni, še spletna stran Pozitivne Slovenije je narejena dokaj povprečno. Zakaj?
Prvi zagon je hitro upadel; po prvi anketi javnega mnenja, objavljeni v časniku Delo, ki je LIsto Zorana Jankovića povzdignila v nebo (in hkrati sprožila sume, da je bila anketa celo prirejena), je sledila javnomenjska streznitev. Janković je na vseh naslednjih anketah zdrsnila na tretje mesto, kar je zanj velik začasni poraz. To je nekaj takšnega, kot če bi v moškem slalomu na svetovnem prvenstvu pri vmesnem času zaostajal za 10 sekund, na progi, ki jo je sicer mogoče prevoziti v 56 sekundah.
Hja, predstavljajte si, kako ob tem boleče trpi Jankovićev ego?!
Potem je sledilo še eno veliko razočaranje (medijev in javnosti) ob predstavitvi "ključnih ljudi" njegove ekipe. Sami stari obrazi, od Aleša Čerina do Jadranke Dakić, z dodanimi še starejšimi modreci. Pri čemer nekateri že odstopajo, denimo predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak, ki celo pravi, da so njeno ime v Jankovićevem štabu malce zlorabili. Tudi včerajšja predstavitev male četice "regionalnih direktorjev" ne kaže nič boljše kadrovske krvne slike. Janković prilčakovano gradi na izdajalskih prebežnicah in prebežnikih iz Socialnih demokratov, Zaresa, DeSUS-a in LDS, zraven se lepijo ljudje, ki so doslej karierno zamenjali že tri ali štiri politične grupacije. Kot da menjujejo službe, ne političnih strank. Denimo Robert Golob, predsednik uprave Gen Energije in Gen-I (Istrabenz-Gorenje). Ne rečem, da ni posoben (pravijo namreč, da je), toda kaj si lahko mislimo o njegovem značaju in vrednotah? Tip je bil najprej pri LDS, potem pri Igorju Bavčarju, nato blizu Zares, vmes je v domači Novi Gorici ustanovil lokalno politično Listo Roberta Goloba, zdaj je pristal pri Jankoviću. Pa se vprašajmo, je takšnemu "tipu politika" sploh mogoče karkoli verjeti in zaupati?
Vprašajmo se tudi, kaj za božjo voljo med poslanske klopi žene podjetnika leta, kot je, denimo, Boštjan Šifrar, ki se je včeraj predstavil v dolgočasni vlogi Jankovićevga kandidata za poslanca. Okej, kaj bo pa storil Boštjan Šifrar, če bo slučajno izvoljen za poslanca? Ždel v državnem zboru in zaprl svojo firmo SIBO G iz Škofje Loke, ki se ukvarja z vlivanjem plastičnih pokrovčkov?!
Kako bizarno konceptualna je kadrovska politika Zorana Jankovića morda še najbolje priča dejstvo, da so v Jankovićev tabor pred nekaj dnevi vabili celo Angelco Pleš Murko, ki vodi predvolilni štab ljubljanskih Socialnih demokratov. Pa zdaj ne veš več točno, je to neka "zajebancija," ali pa so tam pri Jankoviću blizu Magistrata res totalno v krizi?
Mimogrede, naj šefu Jankovićevega predvolilnega štaba Alešu Čerinu nekdo prijazno namigne, naj on in drugi Ljubljančani ne telefonirajo ljudem po Mariboru ali Ptuju, ker je folk tam na to alergičen. In če Aleš Čerin že fehta piranskega podžupana Gašparja Gašparja Mišiča, naj priskoči na Jankovićevo listo, naj potem ne kliče več znanih Mišičevih lokalnih konkurentov. Tudi v Piranu se namreč vsi poznajo med seboj.
Na koncu pa prvi Jankovićevi televizijski nastopi. Poznavalcem je bilo itak jasno, da bo prehod iz lokalnega na državni nivo (pre)težak zalogaj za Jankovićeve verbalne sposobnosti in zadrege, vključno s tistimi njegovi značilnimi motečimi govornimi mašili - neee-ji. Zdaj pa se mu dogaja še to, da so ljudje začeli bolj pozorno poslušati, kaj govori. Zato so njegovi uvodni televizijski intervjuji (Pogledi Slovenije, Vroči stol) močno razočarali. Samo poglejte, kako infantilno Zoran Janković, pretendent za predsednika vlade, odgovarja na temo slovenske zunanje politike. Nekaj dni potem, ko je Slovenija neslavno pogrnila na glasovanju za nestalno članico varnostnega sveta v Združenih narodih, kjer je celo soseda Madžarska glasuvala proti nam, župan prestolnice Janković na nivoju otroškega vrtca "strokovno" ugotavlja, da imamo odlično zunanjo politiko in odličnega predsednika države ...
Ni naključje, da so anketiranci v zadnji anketi Epicentra, danes objavljeni v časniku Finance, ljubljanskega župana Jankovića, v primerjavi z Gregorjem Virantom in Janezom Janšo, razglasili za daleč najmanj poštenega, najmanj strokovnega, najmanj zaupanja vrednega in najmanj demokratičnega kandidata za predsednika vlade.
P.S. V Jankovićevem volilnem štabu na Mestnem trgu 2 se je že pojavil tudi Jani Sever (glej fotografijo), nekdanji odgovorni urednik in solastnik hitro propadlega spletnega portala Vest.si. Sever po novem občasno piše za ljubljanski Dnevnik in Sobotno prilogo Dela, njegov zadnji "veliki projekt" pa je bila produkcija razvpitega reklamnega spota z Urško Hočevar Čepin, ki je dokončno pokopala vladno kampanjo za pokojninsko reformo.
(Bojan Požar)

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
zoran janković Igor Arih Aleša Čerina Jadranke Dakić Mateja Kožuh Novak Robert Golob Igorju Bavčarju Boštjan Šifrar Angelco Pleš Murko Gašparja Gašparja Mišiča Gregorjem Virantom Janezom Janšo Jani Sever Urško Hočevar Čepin (Bojan Požar)

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ubogi Zoran Janković. Se mi smili. Zdaj mora kandidirati celo za poslanca!