objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 28. oktober 2011 ob 07:00

Pogledi Slovenije. Virant še ni prvoligaš, Jankovićeve face, Janša pasiven
Slučajno soočenje vodilnih kandidatov za novega predsednika vlade na temo gospodarstva. Preveč monologa, premalo prask
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Bojan Traven in Uroš Slak sta v sinočnjih Pogledih Slovenije pripravila "slučajno" soočenje vodilnih kandidatov za novega predsednika vlade, pomešanih med peterico (javnosti bolj ali manj znanih) sindikalistov in poslovnežev. To je scenarij oddaje, ki lahko v predpredvolilnem času na TV Slovenija pripelje ljubljanskega župana Zorana Jankovića in Gregorja Viranta iz oči v oči z Janezom Janšo, kar zakon o nacionalni televiziji, kot je znano, v strogem predvolilnem času sicer prepoveduje. Janković in Virant pač še nimata parlamentarnih strank.
Kljub tej intrigantni okoliščini je soočenje minilo nenavadno mirno. Precej je bilo monologov, debata pa skoraj brez prask. Janković, Virant in Janša so pripovedovali skoraj enaka stališča. Strinjajo se z odpravo bančnega kreditnega krča, debirokratizacijo, uvedbo pravne države in socialnega dialoga, vsi trije so gladko zavrnili tudi ponedeljkovo pobudo vrha gospodarstva na Brdu, naj se država zadolži za dodatno milijardo evrov, ki naj jih plasira posameznim podjetjem. Razlike so še pri DDV. Župan prestolnice bi ga dvignil na 21 odstotkov, Janez Janša in Gregor Virant pa ne.
Edini večji spopad je bil med Virantom in Jankovićem, ki sta precej različnih mnenj okoli vloge države v gospodarstvu. Virant zagovarja popolno umik, Janković pa ne, on bi vlogo države v gospodarstvu reševal s postavljanjem pravih menedžerjev. Povedano drugače, Janković bi kot premier še vedno rad "malo fural" državna podjetja.
Toda za pravo predvolilno soočenje ni bilo pravih političnih tem. Včeraj je na žalost manjkala politika. Nenazadnje, manjkal je odhajajoči premier Borut Pahor, bilo je namreč precej govora tudi o njegovi odhajajoči vladi.
Posredno pa so Pogledi Slovenije pokazali nekaj drugega.
Gregor Virant kar naprej ponavlja dvoje. Da ni nikomur "nič dolžan" in kako mora država postati servis ljudi in podjetij. Njegova notorična tema je državna uprava. Daje vtis politika, ki še vedno ni prvoligaš (glej članek Nakup).
Tudi Zoran Jankovića ponavlja eno in isto tezo. Češ, državo bom vodil kot Mercator in ljubljansko občino. To seveda ni mogoče, zato si ga je res težko predstavljati na vrhu v Bruslju, denimo včeraj, ob sprejemanju "elementov globalnega, ambicioznega in kredibilnega odgovora na krizo, ki pretresa evro." Jankovićev obraz se je ves čas oddaje tudi zanj značilno vidno spakoval. 
Eks premier Janez Janša je nepričakovano deloval dokaj pasivno. Govoril je v glavnem o tem, kaj je njegova vlada storila v svojem mandatu. Vmes pa enkrat ali dvakrat kameram promocijsko pokazal knjižico s programom SDS.
Vse skupaj je bilo tako videti pretirano umirjeno, celo bogaboječe, daleč stran od surove predvolilne kampanje, ki medtem poteka v zakulisju in prihaja na dan v drugih medijih, vključno s Pogledi Slovenije prejšnji teden.
Čas za trda soočenja očitno šele prihaja.


 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Bojan Traven Uroš Slak Zorana Jankovića Gregorja Viranta Janezom Janšo Borut Pahor

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pogledi Slovenije. Virant še ni prvoligaš, Jankovićeve face, Janša pasiven