objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 27. oktober 2011 ob 07:27

Jankovićevi ljudje. Veliko razočaranje. Samo iz Ljubljane in stranke Zares!
Strel v koleno, napoved velikega volilnega poraza!? Zoran Janković je bodočo ministrsko ekipo sestavil iz svojih ljubljanskih uradnikov in vidnih članov propadajoče Golobičeve stranke
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Ljubljanski župan Zoran Janković je včeraj popoldne v prostorih svojega volilnega štaba na Mestnem trgu 3, tik poleg Magistrata, predstavil ključne "programske sodelavce" svoje stranke Pozitivna Slovenija, torej tiste ljudi, ki naj bi po decembrskih parlamentarnih volitvah prevzeli ministrske resorje v morebitni Jankovićevi vladi.
Toda ožja lista njegove liste, tako imenovani Jankovićev "dream team," je pravzaprav eno veliko razočaranje. Janković si je ekipo sestavil iz najožjih ljubljanskih sodelavcev, ki jim je dodal nekaj vidnih članov Golobičeve stranke Zares. No, da bo na koncu izpadlo približno tako, smo na našem portalu pravilno napovedali že pred nekaj dnevi. Vsakemu nosilcu ali nosilki področja je Janković za pomoč dodelil tudi "kritičnega modreca."
Področje ali bodoči ministrski resor "konkurenčnega gospodarstva" bo vodila ljubljanska podžupanja Jadranka Dakić, njen kritični modrec pa je nekdanji minister in bivši rektor ljubljanske univerze Jože Mencinger. Področje "racionalne javne uprave" je prevzel Vasja Butina, direktor ljubljanske mestne uprave, njegov kritični modrec pa je Jaro Berce, profesor na ljubljanski fakulteti za družbene vede. "Stabilizacija javnih financ" je pristala v rokah Alenke Bratušek, generalne direktorice direktorata za proračun na ministrstvu za finance, sicer vidne članice stranke Zares. Kritičnega modreca še nima, ker se Janković, kot sam pravi, še ni do konca dogovoril, po naših informacijah pa naj bi šlo za finančnega ministra v vladi Toneta Ropa, zdajšnjega dekana ljubljanske ekonomske fakultete Dušana Mramorja. Resor "pravne države in politične participacije" prevzema Maša Kopicer, mestna svetnica na Listi Zorana Jankovića, zaposlena kot vodja službe za alternativno reševanje sporov na ljubljanskem okrožnem sodišču. Spomnimo, Mašo Kociper so leta 2004 novinarji razglasili za prvo spremljevalko miss piarovk, kar je takrat postala Nina Orel, tiskovna predstavnica ministrstva za kulturo, Kociprova pa je vodila službo za odnose z javnostmi na ljubljanske okrožnem sodišču. Kritični modrec Maše Kociper je bivši ustavni sodnik Lojze Ude, zdaj seveda že "bivši svetovalec" Boruta Pahorja in Socialnih demokratov. Področje "socialnega dialoga, socialnega sistema in zdravstva" bo pokrival zdravnik in direktor ljubljanske pediatrične kinike Rajko Kenda, ki je Jankovića podprl že pred tremi tedni v mestni hiši, skupaj z Milanom Kučanom ter ostalimi podporniki Jankovićeve kandidature. Mimogrede, iz ljubljanskega kliničnega centra je slišati govorice, da naj bi Kendi takrat v mestni hiši Jankovićevi ljudje dali v roke listek, kjer so bile zapisane besede, ki jih je Kenda pozneje uporabil kot izjavo medijem. Modrec Rajka Kende bo Mateja Kožuh Novak, predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije, kar pomeni, da Janković načrtno stopnjuje spopad s predsednikom stranke DeSUS Karlom Erjavcem. Gre namreč za hud boj za volilne glasove upokojencev. Področje "življenjskega okolja" je prevzel še en ljubljanski uradnik Miran Gajšek, načelnik mestnega oddelka za urbanizem, njegov kritični modrec pa je Jankovićev arhitekt in podžupan Ljubljane Janez Koželj. Gajšek je bil sicer že leta 2002, kot tedanji direktor celjskega zavoda za planiranje in izgradnjo, pravnomočno obsojen zaradi zlorabe pooblastil, na štiri mesece zapora, pogojno. Brez kritičnega modreca je zaenkrat ostal tudi Stojan Pelko, sicer svetovalec v predvolilnem štabu Zorana Jankovića in bivši državni sekretar na ministrstvu za kulturo, zdaj prevzema še resor "ustvarjalnega preboja."
Kot vidimo, iz ožjega nabora kandidatk in kandidatov za ministrske resorje v Jankovićevi vladi dobesedno vre ljubljanska uradniška agenda, Alenka Bratušek in Stojan Pelko pa sta očitno prva velika prebežnika iz stranke Zares. Po naših dosedanjih informacijah Bratuškova in Pelko iz propadajoče Golobičeve stranke formalno (še) nista izstopila, generalni sekretar Zaresa Bogdan Biščak pa je včeraj zvečer na to temo ostal brez komentarja.
Po mnenju poznavalcev politične scene si je Zoran Janković, ki se na zadnjih anketah javnega mnenja utrjuje "šele" na tretjem mestu, za Janezom Janšo in Gregorjem Virantom, s postavitvijo bizarno proljubljanske in prozaresovske kadrovske ekipe, začinjene z razvpito "penzionistko" Matejo Kožuh Novak, storil medvedjo uslugo, celo nekakšen strel v koleno. Nekateri tudi ocenjujejo, da je to začetek Jankovićevega velikega poraza na prihajajočih volitvah.
Po objavi članka nam je Bogdan Biščak dejal, da v primeru Alenke Bratušek in Stojan Pelka ne gre za prebežnika, saj Bratuškova in Pelko formalno nikoli nista bila člana stranke Zares. Pelko je bil samo državni sekretar ob Majdi Širci, članici stranke Zares; Alenka Bratušek pa je na prejšnjih parlamentarnih volitvah kandidirala za poslanko, na listi stranke Zares. SMS-sporočilo, ki smo ga generalnemu sekretarju Zaresa posredovali že včeraj zvečer, s prošnjo za komentar pred objavo članka, pa je Biščak, kot pravi, žal spregledal.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
zoran janković Golobičeve Jadranka Dakič jože mencinger Vasja Butina Jaro Berce Alenke Bratušek Toneta Ropa Dušana Mramorja Maša Kopicer Nina Orel Boruta Pahorja rajko kenda Milanom Kučanom Mateja Kožuh Novak Karlom Erjavcem Miran Gajšek Janez Koželj Stojan Pelko Bogdan Biščak Janezom Janšo Gregorjem Virantom Majdi Širci

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Jankovićevi ljudje. Veliko razočaranje. Samo iz Ljubljane in stranke Zares!