objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Sreda, 26. oktober 2011 ob 07:00

Politiki brez prihrankov?! Janković, kje so milijoni od prodaje Mercatorja?
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Delo je včeraj objavilo sliko premoženjskega stanja vodilnih slovenskih politikov, liderjev političnih strank. Spisana je na podlagi njihovih odgovorov, in jasno, nihče ni niti slučajno kak bogataš. Pričakovano, zakaj bi izzivali volivce.
Najbolj hecni pa so njihovi prihranki, ki jih vodilni slovenski politiki tako rekoč nimajo. Razen Gregorja Viranta, ki ima prihranjenih solidnih 110 tisoč evrov v depozitih in vzajemnih skladih, Darka Krajnca, ki premore 30 tisoč evrov, Karla Erjavca, ima jih 20 tisoč evrov, ostali gledajo prazne bančne račune. Celo evropska poslanka Ljudmila Novak (Nova Slovenija) naj bi imela na transakcijskem računu samo nekaj tisoč evrov, predsednica LDS Katarina Kresal pa natančno 5 tisoč evrov?! Še torbica Hermes, model Birkin, ki jo nosi po Ljubljani, je vredna precej več. Kresalova je sicer še navedla, da ima tudi 330 tisoč evrov - v upravljanju.
Toda pozor, popolnoma brez prihrankov je tudi ljubljanski župan in lider stranke Pozitivna Slovenija Zoran Janković. Njegovo premoženje tvorijo solastništvo hiše v Ljubljani, travnik v Bovcu in skoraj 63 odstotkov lastništva družbe KLM, ki drži 61.490 delnic Mercatorja. Prihrankov in denarja pa nič!
Zato nas zdaj zanima, kje je Jankovićev zapravil denar od prodaje Mercatorja, 6. aprila leta 2006. Spomnimo, takrat je zasebnik Zoran Janković "neznanemu" londonskemu finančnemu skladu Altima Global Special Situations Fund prodal sveženj svojih delnic Mercatorja (kot mali delničar) po ceni 41 tisoč tedanjih tolarjev za delnico. Prodajo je opravil pred fotografi in televizijskimi kamerami, na sedežu ljubljanske družbe Ilirika Fintrade, ki jo vodi Igor Štemberger. Takrat naj bi Janković zaslužil več deset milijonov tolarjev, delnice Mercatorja pa so istočasno prodali tudi Aleš Čerin, Jadranka Dakić in Marjan Sedej, vsi nekdanji člani Mercatorjeve uprave.
Za osvežitev spomina. Lastništvo londonske Altime, ki je kupovala Mercator, je bilo zavito v skrivnost. Mediji so špekulirali, da za Altimo stojita srbska tajkuna Miroslav Mišković in Milan Beko, ki naj bi preko Jankovića poskušala prevzeti Mercator. Janković je male delničarje Mercatorja glasno pozival k prodaji, Altima pa je Jankoviću ponujala službo svetovalca za Balkan.
No, Altimi ni uspelo prevzeti Mercatorja, Zoran Janković pa je tistega leta jeseni postal župan Ljubljane. Kam so izpuhtel njegovi milijoni od prodaje Mercatorja (danes bi to lahko bili dobri prihranki), lahko samo ugibamo.
(Bojan Požar)

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregorja Viranta Darka Krajnca Karla Erjavca ljudmila novak Katarina Kresal zoran janković Igor Štemberger aleš čerin Jadranka Dakič Marjan Sedej miroslav mišković Milan Beko (Bojan Požar)

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Politiki brez prihrankov?! Janković, kje so milijoni od prodaje Mercatorja?