objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Nedelja, 23. oktober 2011 ob 09:15

Jankovićev prvi kongres. Končali so še hitreje kot nekoč partija na Čebinah
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Sobotni ustanovitveni kongres nove politične stranke ljubljanskega župana Zorana Jankovića, poimenovane Pozitivna Slovenija, v Centru Urbane kulture Kino Šiška, se je končal v pičlih 50 minutah. To je bil nedvomno najkrajši kongres v zgodovini strank in parlamentarne demokracije. Še na Čebinah, daljnega aprila leta 1937, ko se je ustanovila Komunistična partija Slovenije, so debatirali dlje časa. Res pa je, da sta se takrat spoznala Edvard in Pepca Kardelj, pa se je mogoče tudi zaradi tega kongres vlekel celo noč.
Jankovićev kongres je potekal v znamenju že znane in prezkušene Jankovićeve ikonografije. Nesporni lider Janković, zraven njegove ženske spremljevalke, mama Ivanka, žena Mija in snaha Vesna (še vedno ne ve, ali bo kandidirala za poslanko ali ne), prijatelji, poslovni in politični sopotniki, obvezno objemanje z Magnificom, na koncu pa jota in volilni golaž.
Mimogrede sem opazil svojevrsten fenomen. Če je dan prej, na kongresu stranke Gregorja Viranta v ljubljanskem hotelu Mons, Virantova njegova žena Bojana stala bolj ob strani, se je v Kinu Šiška Jankovićeva žena Mija prelevila v aktivno članico Jankovićeve stranko. Tako kot snaha Vesna, obe sta živahno glasovali Medklic: glasovanje je potekalo kot namazano, vsi za, nihče proti. Janković je tako edini politik iz slovenske prve lige, ki je ožjo družino zavestno lansiral na politično sceno. Obeh sinov, Damijana in Jureta, prevetivno seveda ni zraven, vsaj na odprti sceni ne. Med govorom Zorana Jankovića so se v ozadju vrtele marketinško skrbno izbrane pejsažne fotografije Ljubljane, Slovenije in Jankovića z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.
Kakšnih novih obrazov nacionalnega nivoja ni bilo videti, čeprav je slišati, da so telefoni, zlasti pri nekaterih znanih direktorjih, peli celo noč. Janković je menda klical in vabil, toda niso prišli. Kot je slišati tudi zato, ker mu zadnje ankete javnega mnenja na decembrskih parlamentarnih volitvah ne prognozirajo volilne zmage, direktorji pa so zelo prilagodljiva bitja. Zadnja, ki si je menda premislila tik pred zdajci, je bila predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik.
Tako se je po Kinu Šiška motala nekdanja poslanka Zaresa Cveta Zalokar Oražem, ki je doslej zamenjala že tri stranke, LDS, Socialne demokrate in Zares. Pravi, da zdaj podpira Jankovića, članica stranke pa (še) ni postala. Njeno članstvo v stranki bo verjetno odvisno od kasnejšega dogovora z Jankovićem, ali bo (lahko) kandidirala za poslanko ali ne. Ker si je dokaj dobra z Milanom Kučanom, so njene možnosti precejšnje, pravijo naši viri. Med glasovanjem v rokah ni imela zelenih in rdečih glasovalnih listkov, je pa glasovala z dvema prstoma. Videli smo pevko Jerco Mrzel in nekdanjega ustavnega pravnika Lojzeta Udeta, ki je Jankovića podprl že pred dvema tednoma na Magistratu, skupaj s Kučanom, mediji pa so kasneje razkrili, da Ude precej zasluži s pravnim svetovanjem ljubljanski občini. Prišla sta župana Slovenjgradca in Komende, član stranke DeSUS Matjaž Zanoškar in razvpiti domnevni podkupovalec uradnikov Tomaž Drolec. Od "športnikov" smo opazili standardnega Jankovićevega pristaša Petra Vilfana, Aljošo Žorgo in njegovo hčerko Vesno, trenerja nogometnega kluba Olimpije Dušana Kosiča, ki je priromal v družbi direktorice Ljubljanskega gradu Mateje Avbelj Valentan in njenega moža Gregorja Židana, trenerja mladih nogometašev Olimpije. Prišla sta tudi oba glavna ljubljanska gradbena barona iz Grepa, Uroš Ogrin (Gradis G) in Zlatko Sraka (Energoplan), od "zunanjih politikov" pa Jožef Kunič, nekdanji Jankovićev županski kandidat na listi LDS. Kunič je novinarjem povedal, da ne plačuje več članarine LDS, kar verjetno pomeni, da formalno ni več član liberalnih demokratov, pred časom pa smo na našem portalu poročali, kako je Kunič (tudi znotraj LDS) skliceval sestanke za podporo Jankoviću. Edini znan Mariborčan, ki je prišel na Jankovićev kongres in se takoj vsedel v prvo vrsto, je bil Drago Petek, nekdanji direktor poslovnega centra City, predsednik združenja mariborskih gospodarstvenikov in brat bivšega poslanca LDS Milana Petka. Dogajanje na kongresu sta od blizu opazovala tudi Matija Sevšek, zaupni svetovalec predsednice LDS Katarine Kresal, in Nikola Damjanić, direktor agencije Ninamedia.
Če smo prej omenili Jankovićevo objemanje z Magnificom, dodajmo, da se je v bližino Jankovića ponovno rinil Jonas Žnidaršič. Toda statusne razlike so jasne, Jonas se z Jankovićem ne more objemati, lahko je samo blizu. Spomnimo, Žnidaršič je že leta 2006 hotel na Listi Zorana Jankovića postati ljubljanski mestni svetnik, ampak ni mu uspelo. V Kinu Šiška je bil tudi kantavtor Jani Kovačič, vendar pravi, da če se je prej izognil članstvu v partiji, se bo zdaj tudi Jankovićevi Pozitivni Sloveniji.
Številni prisotni na kongresu so nam pojasnjevali, da so tukaj samo v vlogi nekakšnih podpornikov, kot da bi se sramežljivo opravičevali, da postajajo člani politične stranke. To je na glas priznala le bivša poslanka SD in metliška županja Renata Brunskole, s poudarkom, da je to njena prva politična stranka doslej. Zanimiv je direktor ljubljanske mestne uprave Vasja Butina. Je član Pahorjevih Socialnih demokratov in po novem član Jankovićeve Pozitivne Slovenije, kjer bo tudi kandidiral za poslanca. Kljub temu, da status SD ne dovoljuje članstva in kandidature na listi drugih političnih strank, Butina odločno pravi, da je član SD že od leta 1964 in nikakor ne misli izstopiti.
Toda kakorkoli obračamo, sestava Jankovićeve nove politične stranke Pozitivna Slovenija je po kongresu v Kinu Šiška povsem jasna. Kljub frazam, da vabijo vsakogar, ki je pripravljen trdo delati, ni nobenega dvoma, gre za elitno in precej zaprto politično grupacijo Jankovićevih prijateljev in sodelavcev, poslovnih partnerjev družine Jankovič in ljubljanske mestne občine (Jani Moederndorfer, Jadranka Dakić, Aleš Čerin, Milan Gajšek, Samo Lozej, Roman Jakič...), predvsem pa raznoraznih biznismenov, ki se napajajo iz ljubljanskega proračuna. Zoran Janković je s tem kongresom tudi dokončno in evidentno spolitiziral ljubljansko mestno upravo.
Kaj pa program nove stranke? Janković z brošurco na šestnajstih straneh, ki so jo stiskali šele v soboto zgodaj zjutraj, obljublja, da bo po koncu njegovega štiriletnega vladnega mandata Slovenija najboljša država na svetu!
(Bojan Požar)

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zorana Jankovića Edvard Pepca Kardel Ivanka Mija vesna Magnificom Gregorja Viranta Bojana Damijana Jureta Vladimirjem Putinom Mateja Duhovnik Cveta Zalokar Oražem Milanom Kučanom Jerco Mrzel Lojzeta Udeta Matjaž Zanoškar Tomaž Drolec Petra Vilfana Aljošo Žorgo Vesno Dušana Kosiča Mateje Avbelj Valentan Gregorja Židana Uroš Ogrin Zlatko Sraka Jožef Kunič Drago Petek Milana Petka matija sevšek Katarine Kresal Nikola Damjanić Jonas Žnidaršič Jani Kovačič Renata Brunskole Vasja Butina Pahorjevih Jani Moederndorfer Jadranka Dakič aleš čerin Milan Gajšek Samo Lozej roman jakič (Bojan Požar)

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Jankovićev prvi kongres. Končali so še hitreje kot nekoč partija na Čebinah