objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 23. oktober 2011 ob 07:21

Jankovićev kongres. Končali si še hitreje kot nekoč partija na Čebinah
xy
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Sobotni ustanovitveni kongres nove politične stranke ljubljanskega župana Zorana Jankovića, Pozitivne Slovenije v Centru Urbane kulture Kino Šiška se je končal v slabih 50 minutah. To je bil nedvomno najkrajši kongres v zgodovini strank in parlamentarne demokracije, še na Čebinah, aprila leta 1937, ko se je ustanovila Komunistična partija Slovenije, so debatirali dlje časa. Res pa je tudi, da sta se takrat spoznala Edvard in Pepca Kardelj, pa se je mogoče tudi zaradi tega kongres vlekel celo noč.
Jankovićev kongres je potekal v znamenju že znane in prezkušene Jankovićeve ikonografije. Nesporni lider Janković, zraven njegove ženske spremljevalke, mama Ivanka, žena Mija in snaha Vesna (še vedno ne ve, ali bo kandidirala za poslanko ali ne), prijatelji, poslovni in politični sopotniki, obvezno objemanje z Magnificom, na koncu pa jota in volilni golaž.
Kakšnih novih obrazov nacionalnega nivoja ni bilo videti, čeprav je slišati, da so telefoni, zlasti pri nekaterih znanih direktorjih, peli celo noč. Janković je menda telefoniral, toda niso prišli. Kot je slišati tudi zato, ker mu zadnje ankete javnega mnenja na decembrskih parlamentarnih volitvah ne prognozirajo volilne zmage, direktorji pa so zelo prilagodljiva bitja. Zadnja, ki si je menda premislila tik pred zdajci, je bila predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik.
Tako se je Kinu Šiška motala nekdanja poslanka Zaresa Cveta Zalokar Oražem, ki je doslej zamenjala že tri stranke, LDS, Socialni demokrate in Zares. Pravi, da podpira Jankovića, članica stranke pa (še) ni postala. Njeno članstvo v stranki bo odvisno od dogovora z Jankovićem, ali bo (lahko) kandidirala za poslanko ali ne. Ker si je dobra z Milanom Kučanom, so njene možnosti velike, pravijo naši viri. Med glasovanjem v rokah ni imela zelenih in rdečih glasovalnih listkov, je pa glasovala z dvema prstoma (glej fotografijo). Videli smo nekdanjega ustavnega pravnika Lojzeta Udeta, ki je Jankovića podprl že pred dvema tednoma na Magistratu, skupaj s Kučanom, mediji pa so kasneje razkrili, da Ude precej zasluži s pravnim svetovanjem ljubljanski občini. Prišla sta župana Slovenjgradca in Komende, član stranke DeSUS Matjaž Zanoškar in razvpiti domenvni podkupovalec uradnikov Tomaž Drolec. Od športnikov smo opazili standardnega Jankovićevega pristaša Petra Vilfana, Aljošo Žorgo in njegovo hčerko Vesno, trenerja nogometnega kluba Olimpije, ki je prišel v družbi direktorice Ljubljanskega gradu Mateje Avbelj Valentan in njenega moža Gregorja Židana, trenerja mladih nogometašev Olimpije. Prišla sta tudi oba ljubljanska gradbena barona iz Grepa, Uroš Ogrin (Gradis G) in Zlatko Sraka (Energoplan), od zunanjih politikov pa Jožef Kunič, nekdanji Jnakovićev županski kandidat na listi LDS. Kunič je novinarjem povedal, da ne plačuje več članarine LDS, kar verjetno pomeni, da ni več član, pred časom pa smo na našem portalu poročali, kako je Kunič (tudi znotraj LDS)skliceval sestanke za podporo Jankoviću.
Če smo prej omenili Jankovićevo objemanje z Magnificom, dodajmo, da se je tudi tokrat zraven Jankovića rinil Jonas Žnidaršič. Toda statusne razlike so jasne, Jonas se z Jankovićem ne more objemati, lahko je samo blizu. Spomnimo, Žnidaršič je sicer že leta 2006 hotel na Listi Zorana Jankovića postati ljubljanski mestni svetnik, vendare mu to ni uspelo.
Številni prisotni na kongresu so nam pojasnjevali, da so tukaj samo kot podpornik, kot da bi se opravičevali, da postajajo člani politične stranke. To je na glas priznala samo bivša poslanka SD in metliška županja Renata Brunskole, ki pravil, da je to njena prva stranka doslej. Zanimiv je direktor ljubljanske mestne uprave Vasja Butina. Je član Socialnih demokratov in po novem član Jankovićeve Pozitivne Slovenije, kjer bo tudi kandidiral za poslanca. Kljub temu, da status SD ne dovoljuje članstva in kandidature na listi drugih političnih strank, Butina odločno pravi, da je član SD že od leta 1964 (takrat je bila še ZKS) in nikakor ne misli izstopiti.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zorana Jankovića Edvard Pepca Kardel Ivanka Mija vesna Magnificom Mateja Duhovnik Cveta Zalokar Oražem Milanom Kučanom Lojzeta Udeta Matjaž Zanoškar Tomaž Drolec Petra Vilfana Aljošo Žorgo Vesno Mateje Avbelj Valentan Gregorja Židana Uroš Ogrin Zlatko Sraka Jožef Kunič Jonas Žnidaršič Renata Brunskole Vasja Butina

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Jankovićev kongres. Končali si še hitreje kot nekoč partija na Čebinah