objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Ponedeljek, 24. oktober 2011 ob 07:01

Elitni avtopark med Jankovićevim kongresom. So se zato borili partizani?!
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Če smo v petek zvečer mimogrede ugotovili, da avtopark kongresnikov novopečene stranke Gregorja Viranta pred ljubljanskim hotelom Mons sploh ni bil tako slab, smo v soboto dopoldne, ko je začel zasedati ustanovni kongres stranke ljubljanskega župana Zorana Jankovića, dočakali pričakovano. Na parkirišču pred Kinom Šiška je seznam parkiranih avtomobilov članov nastajajoče Liste Zorana Jankoviča alias Pozitivne Slovenije spominjal na parkirišče pred vhodom v klubske prostore in garderobe nogometnih velikanov Real Madrida ali Barcelone, kjer trenirajo nogometni milijonarji a'la Cristiano Ronaldo in Lionel Messi. Prestižne in super drage znamke, od mercedesa ML prek BMW-ja X6 do hummerja.
Ker je šlo za kongres stranke Zorana Jankovića, čigar kandidaturo na decembrskih parlamentarnih volitvah je podprla stara garda slovenske politične levice z Milanom Kučanom in Janezom Stanovnikom na čelu, se logično vprašamo. Je to res tisto, prestižni avtomobili in mega bogastvo v rokah peščice ljudi, kopica drugih sodržavljanov pa medtem životari pod pragom revščine, za kar so se v hosti borili partizani?!
Kučan trdi drugače. Zoran Janković je po njegovem mnenju "doslej pokazal zadostno mero občutka za socialno pravičnost, dostojanstvo in solidarnost."
Nekdanji predsednik države Milan Kučan, nesporni avtor projekta Janković, je v sobotnem intervjuju za časnik Večer iznašel nov pragmatični argument, zakaj se je odrekel Socialnim demokratom in podprl "tycoona" Jankovića (glej Zvezde&izjave). Zdaj pravi, da so ga razočarali predvsem Borut Pahor in njegova SD, ker v minulih letih bojda niso dovolj "uveljavljali socialdemokracije," Pahor pa naj bi ga še dodatno razjezil s tem, da gre spet na volitve.
Pahor je Kučanu nemudoma vrnil milo za drago. Še isti dan je pohitel s televizijsko izjavo na TV Slovenija, z dokaj grobimi besedami, ki jih politik Pahor praviloma ne uporablja. Kučana je posredno uvrstil v kontekst "vseh podgan," ki so "bežale, prej pa so se hranile ob koritu." On, Borut Pahor (v politiko je vstopil leta 1990), pa je ostal in stranko pripeljal do zmage na volitvah.
Tako je Pahor javno potrdil tezo, ki mi jo je v nekem pogovoru prvič povedal pred dobrimi tremi leti. Pahor: Kučan je hotel, da Socialni demokrati, prej z bivšim režimom kontaminirana Združena lista demokratične prenove, dobesedno izgine iz slovenskega političnega zemljevida, njegova izbira je bila LDS. Zato je na čelo stranke najprej postavil Cirila Ribičiča, potem Janeza Kocijančiča, s Pahorjem pa se je, vsaj do leta 2008, v tem smislu resno uštel. Novinarski kolega Ali Žerdin se na spletni strani Dela navihano in cinično sprašuje, če je Milan Kučan imel nekoč o Pahorju slabe informacije.
Ampak tisti, ki bolje poznajo insajderska razmerja znotraj slovenske levice, se sporu med Kučanom in Pahorjem ne čudijo. Bilo je samo še vprašanje časa, kdaj bo javno izbruhnil. Kučan namreč zdaj ne dela samo na izginotju Socialnih demokratov, zdaj mu gre predvsem za politični izgon Boruta Pahorja.
Z Jankovićevo Pozitivna Slovenijo pa Kučan misli, da je našel svojo novo LDS.
(Bojan Požar)

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregorja Viranta Zorana Jankovića Cristiano Ronaldo Lionel Messi Milanom Kučanom Janezom Stanovnikom Borut Pahor Cirila Ribičiča Janeza Kocijančiča ali žerdin (Bojan Požar)

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Elitni avtopark med Jankovićevim kongresom. So se zato borili partizani?!