objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 22. oktober 2011 ob 08:02

Virant dobil stranko. Šef njegovega štaba obtožen utaje davkov, a oproščen
Kongres v Monsu in volilne prognoze. Čuj, v Mariboru bo zmagal Gregor Virant, Maribor bo Virantov. Kongresna avla razkrila tudi ključnega logista Virantove stranke, radijskega mogotca Lea Oblaka
2011 Pozareport

Odpri galerijo

V dobri uri in pol se je včeraj končal ustanovni kongres politične stranke Gregorja Viranta, ki gre na decembrske parlamentarne volitve pod imenom Državljanska lista Gregorja Viranta. Kongresna dvorana v ljubljanskem hotelu Mons (ki je v lasti znanega poslovneža Jožeta Anderliča) je bila nabito polna, tako da so jo morali med potekom kongresa celo zakleniti, na parkingu pred hotelom pa s(m)o bili prisiljeni parkirati na pločnikih. Pred zaklenjenimi vrati sta obstala tudi medijsko znan ljubljanski podjetnik Nedeljko Dabić in dolgoletni ljubljanski mestni svetnik na Listi za pitno vodo Mihael Jarc.
Mimogrede, avtopark "kongresnikov" in bodočih poslancev Virantove stranke sploh ni bil videti slab, prej obratno.
Tik pred kongresom je za Viranta izbruhnila še ena nerodna kadrovska zadeva. Vodja njegovega volilnega štaba, podjetnik Janko Jenko, je bil namreč pred leti obtožen davčne utaje, zato naj bil njegov angažma v Virantovem taboru nasprotje od tega, kar na spletni strani Virantove liste piše ekonomist in podpornik Virantove stranke Rado Pezdir, češ "mi potrebujemo dobre, kompetentne in poštene ljudi."
Zadeva je takšna. Leta 2007 je ljubljansko državno tožilstvo tedanjega direktorja podjetja PCX Computers Jenka obtožilo utaje davkov. Leta 2000 in 2001 naj bi utajil za dobrih 61 milijonov slovenskih tolarjev, kar danes znese 258 tisoč evrov. Da bi se izognil obveznemu plačilu davkov in prispevkov za socialno varnost, je delavcem plače dajal na roke, v obliki gotovinskih pologov preko računov Abanke Vipa. Tako naj bi Jenko in njegov PCX Computers precej oškodovala državni proračun. Jenka so na sodišču zagovarjali kar trije odvetniki, branil pa se je s tezo, da sta skupaj z ženo nekaterim zaposlenim, ki so to želeli, občasno posojala denar, da bi zaradi morebitnih posojil dobili boljše bonitete na bankah. Tako denarja kobajagi ni posojalo podjetje, ampak Jenko in njegova žena, kot fizični osebi. Delavci naj bi denar takoj dvignili in jima ga brez obresti vrnili. Na koncu je bil Jenko oproščen.
Janko Jenko, ki je že nekaj let Virantov dober prijatelj, naj bi obogatel s prodajo dveh podjetij, eno ruski družbi Asbis, drugo pa Iskri Sistemom, nam je takoj po kongresu dejal, da ga poslansko mesto ne zanima, zato ne bo kandidiral, razen v skrajnem primeru, če bi to zahteval Virant, zato mu ta epizoda na sodišču ne more škodovati. Teden dni po koncu volitev, ko bo delo vodje volilnega štaba končano, se bo "umaknil nazaj v podjetništvo." Na vprašanje, kje in kaj dela, Jenko odgovarja, da je "lastnik številnih podjetij."
Na kongresu v hotelu Mons se je v projektu Virantove stranke razkrila tudi vloga Lea Oblaka, lastnika radijske mreže Infonet. Oblak je že od vsega začetka eden ključnih strategov in logistov Virantove stranke, tudi prostori Virantovega volilnega štaba v ljubljanskih Stegnah, ki so uradni prostori Pezdirjevega Društva za pravno državo, so v lasti Lea Oblaka. Zdi se, da je za tehnično izvedbo in varovanje kongresa poskrbel prav Oblak, njegova ekipa pa je pripravila tudi spletno stran www.Lista-Virant.si, ne pa Netmedia iz Murske Sobote, kot smo, na podlagi navedb nekaterih virov poročali včeraj (glej članek Zelo nevarni lobiji). Res pa je tudi, da so na spletni strani Virantove liste šele nekaj ur po objavi našega članka obelodanili "prave" avtorje spletne strani. Prej so na to menda pozabili. Tudi sicer je na kongresu kar mrgolelo Oblakovih sodelavk iz družbe Infonet Media. Zdaj bomo videli, kako bodo o Virantovi stranki govorili na radijskih postajah, ki jih obvladuje - Leo Oblak.
Velik angažma radijskega mogotca Lea Oblaka v Virantovem štabu je po naših informacijah neprijetno presenetil nekatere druge politične stranke, med najbolj razočaranimi, denimo, naj bi bili v Janševi SDS.
Tiskovna predstavnica Virantovega volilnega štaba pa je postala nekdanja radijska in televizijska zvezdnica Helena Lovše, zaposlena na inšpektoratu za okolje in prostor. Pred leti je bila Lovšetova iz Litije piarovka pri nekdanjemu ministru za okolje Janezu Kopaču.
Med kongresom pa je na odru dvorane, kot delovno predsedstvo, dominiralo ožje moštvo Gregorja Viranta. Kongres je neposredno vodil Jani Soršak, nekdanji direktor Urada za varstvo konkurence. Ekonomist Janez Šušteršič je postal podpredsednik stranke. Ivo Boscarol je bil izvoljen za svetovalca izvršilnega odbora, čeprav ne bo postal član stranke. Boscarol se je tako po štirih letih vrnil v politiko; leta 2007 je bil namreč vodja volilnega štaba kandidata za predsednika republike Lojzeta Peterleta. Doktor prava, nekdanji poslanec ter bivši minister za promet Marko Pavliha, ki ne bo kandidiral za poslanca, se je pred kongresom pohvalil, da Viranta pozna že 25 let, pozneje pa pojasnil, da je bil prestop iz LDS v poslansko skupino Socialnih demokratov "njegova največja politična napaka." Pavliha menda ostaja v igri za volitve predsednika republike, ki bodo jeseni prihodnje leto. Namesto Pavlihe se bo v Piranu za poslanko na listi Virantove stranke potegovala Ingrid Mahnič, nekdanja vinska kraljica, solastnica znane kmetije Mahnič in predsednica Društva vinogradnikov Slovenske Istre. Eni so prepričani, da Patrick Vlačič (Socialni demokrati) proti njej na volitvah nima šans. Za lepoto med delovnim predsedstvom je poskrbela edina ženska Tina Zajec, magistra prava, študentka MBA, ki se je predstavila s čustvenim nagovorom matere samohranilke. "Treba je biti pošten in nekaj narediti, ne samo delati, tako vzgajam tudi svojo hčerko." Tino Zajec ne gre mešati s Tino Zajc, miss Slovenije leta 2003 (nazadnje smo jo videli kot sovoditeljico v hitro ukinjeni oddaji Trikotnik na TV Slovenija), čeprav sta obe temnolasi.
Med znanimi "resetiranci" na kongresu v Monsu ni bilo Rada Pezdirja, ker principielno noče biti del politične stranke. Bo pa na kandidatni listi Virantove stranke njegova žena Ana Pezdir.
Pri delovnem predsedstvu je bilo zanimivo opazovati striktno naslavljanje s titulami. Jani Soršak je Virantu obvezno govoril "doktor Virant" in tako dalje. Janez Šušteršič nam je potem pojasnil, da so želeli ustvariti vtis resne stranke, zato ni primerno, če bi se nagovarjali z besedami "ej, Gregor ..."
No, iz Virantovega štaba je slišati tudi druge zelo resne stvari. Ljudje, ki prihajajo zraven in se ponujajo za poslanske kandidature, so menda totalno različno opredeljeni. Eni so proti Janezu Janši, drugi so proti Zoranu Jankoviću. Virantu ne bo lahko s takšnimi poslanci, pravijo naši viri. Po drugi strani je ožji Virantov štab že sklenil, da bodo v primeru vladne koalicije z Jankovićem vztrajali, da Jankovićeva stranka ne dobi ministrstva za pravosodje, niti ministrstva za notranje zadeve.
Novinarje, še posebej tiste, ki slovensko politiko od blizu in znotraj spremljamo že dvajset let, je morda še najbolj fasciniralo dejstvo, da je bilo med včerajšnjim kongresom videti vsaj 90 odstotkov povsem neznanih obrazov. Ena od njih, "neznana Mariborčanka," toda prijetna in energična gospa v letih Ivona Prosen, čisto slučajno žena legendarnega mariborskega nogometaša Tomislava Prosena, mi je po kongresu v avli samozavestno napovedala: "Čuj, v Mariboru bo zmagal Gregor Virant, Maribor bo Virantov!"
Zmago na volitvah ali vsaj medaljo pričakuje tudi vedno bolj samozavestni Gregor Virant, edini, ki je na včerajšnji kongres v Mons prišel v družbi svoje žene Bojane in njunega sina (medklic: slišati je, da naj bi Virant ženi Bojani obljubil, da bo tudi poslej vsak dan ob dveh doma na družinskem kosilu). Javnomnenjske ankete mu, vsaj zaenkrat, dajejo prav.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregorja Viranta Jožeta Anderliča Nedeljko Dabić Mihael Jarc Janko Jenko rado pezdir Lea Oblaka Janševi Helena Lovše Janezu Kopaču Jani Soršak janez šušteršič Ivo Boscarol Lojzeta Peterleta marko pavliha ingrid mahnič patrick vlačič Tina Zajec Tino Zajc Ana Pezdir Zoranu Jankoviću Ivona Prosen Tomislava Prosena Bojane

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Virant dobil stranko. Šef njegovega štaba obtožen utaje davkov, a oproščen