objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 18. oktober 2011 ob 07:00

Ko bo Pahor odšel, se bosta za Socialne demokrate spopadla Lukšič in Vlačič
Varianta: Dušan Kumer predsednik stranke, Melita Župevc sekretarka, menda ni realna. Zaradi hudega spora z Jeretičem za Igorja Lukšiča tokrat lobira tudi generalni sekretar SD Uroš Jauševec
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Odhajajoči premier in lider Socialnih demokratov Borut Pahor je včeraj potrdil nedeljske izjave vodje poslanske skupine SD Dušana Kumra, da utegne na prihodnjem kongresu stranke odstopiti z mesta predsednika SD in vodenje stranke prepustiti drugim. Odhod Pahorja bi menda lahko "rešil" le še volilni rezultat, ki bi Socialnim demokratom na decembrskih predčasnih parlamentarnih volitvah prinesel več kot dvajset odstotkov volilnih glasov. Tisti, ki so pozorno prebrali sobotni intervju z Milanom Kučanom v brezplačniku Žurnal24, in videli, kako je Kučan izjemno živčno reagiral, ko mu je novinarka omenila morebitno Pahorjevo kandidaturo za predsednika države prihodnje leto proti Danilu Türku, so se lahko prepričali, kako držijo govorice, da Kučan pripravlja tako rekoč Pahorjev "izgon" iz slovenske politične scene.
Ko se bo Borut Pahor umaknil, menda na rednem volilnem kongresu SD, predvidoma maja prihodnje leto, se bosta za lidersko mesto v stranki skoraj zanesljivo spopadla sedanji podpredsednik stranke in minister za promet Patrick Vlačič ter dolgoletni ideolog SD in minister za šolstvo ter šport Igor Lukšič. Varianta, o kateri se tudi govori, da naj bi nov predsednik SD postal Dušan Kumer, generalna sekretarka pa poslanka Melita Župevc, ni realna, pravijo naši viri. Nenazadnje, Župevčeva sploh ni članica SD, je pa res, da sta Kumer in Melita Župevc tesna prijatelja.
Čeprav se je še nekaj tednov nazaj precej govorilo, da se Patrick Vlačič kakor umika iz politike, je zdaj že jasno, da je zadeva popolnoma obratna. Vlačič se bo za poslanski stolček potegoval v Piranu, kjer je predsednik lokalnega odbora SD še vedno temnopolti župan Peter Bossman. Prav tako ni dvoma, da Vlačičev glavni svetovalec ostaja strokovnjak za politični marketing Sebastjan Jeretič, ki je sicer prepričan, da bi Borut Pahor moral odstopiti še pred volitvami, recimo do konca tega tedna, Socialne demokrate pa naj na decembrske volitve popelje podpredsednik Vlačič, da bodo vsaj "ziher" prišli v parlament. Jeretič bo Vlačiču poskušal pridobiti podporo predvsem med mlajšim delom stranke, do zdaj tako imenovanimi "pahorjanci", kot sta denimo štajerska poslanca Matevž Frangež in Dejan Levanič.
Igor Lukšič pa v stranki računa na popolnoma "druge" ljudi, predvsem na ljubljanski del stranke, ki ga vodi Metka Tekavčič. Za Lukšiča naj bi začel lobirati tudi generalni sekretar SD Uroš Jauševec, ki je na zadnjem volilnem kongresu stranke sicer navijal za Vlačiča in proti Lukšiču, ki sta se takrat spopadla za podpredsedniško funkcijo. Tokrat je Jauševec obrnil ploščo, verjetno tudi zaradi hudega spora z Jeretičem.
Od končnega izida boja za predsedniško mesto med Vlačičem in Lukšičem je tudi odvisno, kam se bodo v prihodnje zapeljali Socialni demokrati.
No, tudi Uroš Jauševec že nekaj časa napoveduje, da se bo po volitvah umaknil z mesta generalnega sekretarja, rad bi se preselil med poslanske klopi, po vzoru svojega predhodnika na sekretarskem stolčku Dušana Kumra. Vendar je vprašanje, če in kje bo izvoljen. Jauševec je sprva nameraval kandidirati v Radovljici, toda na lokalnih volitvah je SD tam dobila bolj malo glasov, kar naj bi ga prestrašilo. Nato se je začel ozirati za novim okrajem in fokusiral Ljubljano-Center (dosedanji volilni okraj Mirana Potrča, ki odhaja v pokoj), ki Socialnim demokratom "garantira" vsaj eno izvoljivo mesto. Tukaj pa je trčil na volilni interes Metke Tekavčič, ki ji nekako pripada ta okraj, če se bo sploh odločila kandidirati. Za Ljubljano-Center se previdno zanima tudi ljubljanski poslanec Socialnih demokratov Anton Colarič, res pa je tudi, da je vprašanje gladke izvoljivosti v Ljubljani za esdejevce postalo enormno vprašljivo, potem ko je kandidaturo napovedal ljubljanski župan Zoran Janković.
Pa vendar, če bo v spopadu za "partijski vrh" zmagal Igor Lukšič, ni izključeno, da bo generalni sekretar stranke še vsaj en mandat ostal Uroš Jauševec.
Mimogrede, Borut Pahor bo tradicionalno kandidiral v Novi Gorici.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor Dušana Kumra Milanom Kučanom Danilu Türku patrick vlačič Igor Lukšič Melita Župevc peter bossman Sebastjan Jeretič Matevž Frangež Dejan Levanič metka tekavčič Uroš Jauševec Mirana Potrča Anton Colarič zoran janković

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ko bo Pahor odšel, se bosta za Socialne demokrate spopadla Lukšič in Vlačič