objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Ponedeljek, 17. oktober 2011 ob 07:01

Prvič v zgodovini. Kučan odkrito proti Socialnim demokratom, in obratno!
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Zgodilo se je prvič v zgodovini. Milan Kučan se je znašel v frontalnem političnem spopadu proti Socialnim demokratom, stranki, ki jo je nekoč (dejansko) vodil, politični stranki, katere strankarsko knjižnico ima še danes "zamrznjeno". To se je zgodilo minuli ponedeljek, ko je Kučan in skupina tako imenovanih "rdečih senatorjev" podprla kandidaturo ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki naj bi bil zadnji up slovenske levice.
Čeprav je Milan Kučan sredi Rdeče dvorane na ljubljanskem Magistratu ves čas precej zaskrbljeno gledal tla, se je v zakulisju slovenske levice že odvijala specialna vojna, katere cilji so (bili) razkol vodstva stranke SD, nato prebegi Pahorjevih poslancev na listo Zorana Jankovića in ugrabitev leve volilne baze. Zoran Janković bo namreč volilne glasove začel najprej pobirati na skrajni levici in se počasi pomikal proti sredini.
Da bo Janković pokopal Zares in LDS, je bilo pričakovano, Socialni demokrati se zdaj (lahko) samo še čudijo, kaj vse je Milan Kučan pripravljen žrtvovati za Jankovićevo zmago. V sobotnem intervjuju za Žurnal24 je nekdanji predsednik države tudi prvič javno priznal, da je on avtor projekta Janković. Šel je celo tako daleč, da je začel hvaliti Silvia Berlusconija, češ, saj Evropa nima nič proti njemu, samo da bi lahko opravičil nastanek slovenske inačice italijanskega Berlusconija - Zorana Jankovića. Gre za cinizem prve vrste (mar Kučan ne spremlja evropskih medijev?!), ki ga je v soboto udejanil še Janković, saj je se, kot edini turbokapitalist na svetu, tragikomično pokazal na ljubljanskem protestu zoper finančni kapitalizem. Potem pa preko Twitterja lansiral nekaj fraz okoli dela in solidarnosti, čeprav vsi zelo dobro vemo, da Zoran Janković sploh ne uporablja računalnika. No, sinoči zvečer, ko je že precej hladno, ga med mladimi protestniki v šotorih pred ljubljansko borzo seveda ni bilo.
Mimogrede, slišati je, da naj bi se Kučan za javno priznanje avtorstva nad projektom Janković odločil šele potem, ko je izvedel za rezultate javnomnenjske ankete časnika Delo, ki Jankovića presenetljivo postavlja pred Janšo, Boruta Pahorja in Socialne demokrate pa komajda tik nad pragom preboja v parlament. O Delovi anketi sicer obstajajo skrajno različna mnenja. Eni pravijo, da je Jankovićev trenutni rezultat logična posledica silovite medijske kampanje, ki jo je Slovenija doživela prejšnji teden, drugi pa celo trdijo, da je sobotna anketa Dela čista izmišljotina.
Del esdejevecev je bil šokiran, ko so Kučana in druge rdeče senatorje videli tako ponižno stati za Jankovićem, drugi, nekoliko treznejši, so Kučana (do)kočno razglasili za politikanta (glej članek Simboli in vrednote Jankovićeve države). Potem je sledilo čakanje in preštevanje, kdo bo, poleg metliške županje in nečlanice SD Renate Brunskole, še odšel. Telefoni pri poslankah in poslancih SD so brneli, Kučanovi lobisti naj bi delali in pritiskali sto na uro, v prepričevanje edsedejevcev, da je Janković ta pravi, so se vključili tudi zaupni ljudje predsednika republike Danilo Türka. Govorilo se je, da naj bi odšla vsaj še poslanka Janja Klasinc, Melito Župevc pa menda ne pusti njen Tone Rop, ker sta z Jankovićem sprta.
Ampak zaenkrat je SD obstala skupaj, kar naj bi bil prvi velik zakulisni poraz stale Kučanove garde, potem ko je v igro stopil Janković.
Nato je včeraj proti Kučanu na odprti sceni udaril vodja poslanske skupine Dušan Kumer, češ, Zoran Janković ne bo nikoli lider levice. Kučanu in rdečim senatorjem pa sporočil (bolje rečeno zabrusil), kako bodo čez dve leti uvideli, da so ravnali narobe. Kar naj bi dokazali tudi decembrski volilni rezultati. Z intervjujem Dušana Kumra na multimedijskem portalu RTV Slovenija se je zgodil prvi atak na Kučana iz vrst Socialnih demokratov, kar nesporno dokazuje, za kako enormno velike vložke gre na prihajajočih parlamentarnih volitvah. Javni nastop Dušana Kumra proti Milanu Kučanu ima še to dodano vrednost, saj Kumer še zdaleč ne velja za "pahorjanca". Ravno obratno.
Starosta SD Miran Potrč je medtem tiho in odhaja v pokoj, medijsko totalni odsotni Pahor pa naj bi predvolilno kampanjo začel konec tedna na Ptuju.
P.S. Ljudje blizu odhajajočega premiera Boruta Pahorja skorajda prisegajo, da je stara garda, zbrana okoli Milana Kučana, najmočnejša politična skupina v državi. Če se nekaj odločijo, tudi dosežejo. Menda jih "ni mogoče" zaustaviti. Medije naj bi zlobirali bolj kot kdajkoli prej ...
(Bojan Požar)
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Milan Kučan Zorana Jankovića Pahorjevih Silvia Berlusconija Boruta Pahorja Renate Brunskole Danilo Türka Janja Klasinc Melito Župevc Tone Rop Dušan Kumer miran potrč (Bojan Požar)

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Prvič v zgodovini. Kučan odkrito proti Socialnim demokratom, in obratno!