objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Sreda, 12. oktober 2011 ob 07:06

Simboli in nove vrednote Jankovićeve države. Snaha Vesna za 70 tisoč evrov!
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Ljubljanski župan Zoran Janković je s famoznim-pompoznim prihodom na Kongresni trg in množično razglasitvijo kandidature svoje "Stranke Zorana Jankovića" na decembrskih parlamentarnih volitvah gladko snedel vse besede in zagotovila, ki jih je doslej, kot trgovec po duši, na drobno in debelo prodajal Ljubljančanom ter slovenski javnosti.
Doslej je eksplicitno govoril, da ga politika ne zanima, zdaj pa ustanavlja politično stranko, katere edini predsednik bo seveda on.
Doslej je neštetokrat rekel, da ga mesto predsednika vlade ne zanima in ostaja župan najlepšega mesta na svetu, zdaj pa kar naenkrat pravi, da ga zanima edino stolček predsednika vlade.
Novinarje je podučeval, naj njegovih otrok (družine) ne mešamo v predvolilno kampanjo, včeraj na Kongresnem pa ga je pod roko, poleg žene Mije, držala tudi snaha Vesna Dolenc Janković, žena Jureta Jankovića.
Janković pravi, da bo njegova politična stranka "programska" stranka, toda še sinoči je priznal, da stranko sicer ustanavlja, programa pa še nima?!
V ponedeljek, točno opoldne, je Zoran Janković na Magistratu med drugim dejal, da je "cincanja konec." Kljub temu se še vedno ni odločil, ali bo on sam kandidiral ali ne? Največji cincar je torej Zoran Janković. To so včeraj, po koncu zabave na Kongresnem trgu, govorili tudi taksisti.
Jankovićeva predvolilna kampanja, ki je po besedah Igorja Ariha, sposobnega šefa njegove kampanje, pripravljena že leto dni, je polna čudnih protislovij.
Šestindvajset uglednih Slovenk in Slovencev, ki je Zorana Jankovića v ponedeljek opoldne pozvalo h kandidaturi, tehnično gledano nesporno sodi med trdo jedro slovenske politične levice. Kljub temu so za glavnega aduta ali "zadnjega upa" levice na prihajajočih volitvah določili moža, ki po vseh kriterijih spada med turbokapitaliste. Da Zoran Janković ni čista levica, je moral končno priznati celo Milan Kučan, glavni arhitekt Jankovićeve kandidature in boter Jankovićeve politične kariere nasploh.
Po tem, skoraj bizarnem dogodku sredi Rdeče dvorane v mestni hiši, ki se nam je večini tam prisotnih novinarjev zdel ponižujoč in nedostojanstven (za ugledne znane Slovenke in Slovenske namreč, saj jim Zoran Janković ni naklonil niti odgovora, bo kandidiral ali ne), se je celo med Socialnimi demokrati vsul plaz razočaranja in ogorčenja nad Kučanom.
"To je dokaz, kako se je Milan Kučan iz politika prelevil v politikanta," mi je ponedeljek zvečer skoraj resignirano dejal eden od vidni esdejevcev. Je pa to tudi kronski dokaz, da gre na teh volitvah za zadnji veliki medsebojni obračun politične elite tranzicijske Slovenije.
Naslednji dan na Kongresnem trgu teh uglednih Slovenk in Slovencev ni bilo več zraven. Za Jankovićem je stala njegova znana ekipa iz Mercatorja in Magistrata, nekaj direktorjev ljubljanskih javnih podjetij in pisana druščina tistih, ki se (občasno) rinejo zraven Jankovića. Od poslovneža Jožeta Anderliča do medijskega zvezdnika Jonasa Žnidaršiča.
Zoran Janković obljublja, da bo v tej državi spremenil vrednote. Ker je precej slab govornik, tudi ne pove, kakšne bo uvedel. Je pa nekaj teh novih vrednot vendarle zelo jasno demonstriral na Kongresnem trgu. In ker je praktik, sploh ne dvomim, da tega ni storil načrtno. Nove vrednote Jankovićeve države tako simbolizira Vesna D. Janković, njegova snaha, za katero se ne ve, kaj počne, se pa po novem ve, da včasih na dan "od Jureta" dobi 70 tisoč evrov gotovine, plus nekaj deset tisoč evrov za plačilo kreditnih kartic.
Kljub tej pojmovni zmedi in prejkone slabim napovedim na anketah javnega mnenja pa Stranke Zorana Jankovića ne gre podcenjevati. To je edina politična grupacija, ki pred volitvami ne bo imela težav z denarjem in financiranjem predvolilne kampanje. Na Kongresnem trgu tudi nismo dobili (še ene) navadne politične stranke, ampak gibanje, ki ga Slovenija še ni doživela. Politično gibanje, podobno razvpitemu gibanju Silvia Berlusconija Forza Italia, morda celo podobno nekemu drugemu, še bolj srhljivemu gibanju, ki je v prejšnjem stoletju uprizorilo zloglasni pohod na Rim. Čeprav gre tokrat le za pohod na Šubičevo in Gregorčičevo, in čeprav si samozavestni Zoran Janković tokrat še ni upal stopiti na znameniti "Titov" balkon zgodovinske stavbe, kjer domuje ljubljanska univerza.
Res, Zoran Janković je začel v svojem slogu. Najprej je za potrebe zasebne politične promocije v ponedeljek zlorabil Rdečo dvorano mestne hiše, včeraj na Kongresnem trgu si ni upal vzeti v roke megafona, verjetno zato, ker prireditev ni bila zakonito prijavljena (in ker verjame, kot zagotavlja, v pravno državo), zvečer pa je na televiziji nonšalantno zatrdil, da ga je na trg prišlo podpreti tri tisoč ljudi. Bilo (nas) je namreč samo kakšnih 400, to številko poročajo vsi mediji. Ploskanja ni bilo veliko, pravzaprav zelo malo, bistveno manj kot smo novinarji pričakovali, smo pa po dolgem času sredi Ljubljane slišali vpitje "Tito, partija," in prve vzklike "Živel cesar."
(Bojan Požar)

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
zoran janković Mije Vesna Dolenc Janković ureta Jankovića Igorja Ariha Milan Kučan Jožeta Anderliča Jonasa Žnidaršiča Silvia Berlusconija Titov (Bojan Požar)

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Simboli in nove vrednote Jankovićeve države. Snaha Vesna za 70 tisoč evrov!