objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Torek, 11. oktober 2011 ob 07:09

Hm, Gregor Virant proti Janši. Gre Brejčev zet na volitve uničit desnico?!
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Gregor Virant, nekdanji minister za javno upravo v vladi Janeza Janše, je včeraj zvečer dobršen del medijske slave spretno pobral Zoranu Jankoviću. Potem ko s(m)o novinarji na ljubljanskem Magistratu doživeli nemajhno razočaranje, ker "superžupan" Janković še vedno nemožato cinca in je odločitev o morebitni kandidaturi na parlamentarnih volitvah napovedal za danes ob dveh, ga je Virant pozneje zasenčil s presenetljivo napovedjo kandidature s svojo listo, kar je doslej namreč javno vedno zavračal.
Zgodba je pravzaprav odlična. Takole na prvo žogo: po krvavenju levice in propadu vladnega trojčka KGB se pred decembrskimi volitvami očitno začenja tudi mesarsko klanje na desnici.
Krožijo tri teze.
Teza številka 1. Janez Janša in Gregor Virant sta se na skrivaj dogovorila, da gre Virant na volitve s tako imenovanimi "resetiranci" in ambicijo, da Jankoviću spodnese del sredinskih in še neopredeljenih volivcev. Izjave o tem, kako je Virant "neprijetno presenetil" SDS, so zaigrane ter predstava za javnost.
Teza številka 2. Gre za spor na desnici, Virantova odločitev je šokirala Janševo SDS in Novo Slovenijo Ljudmile Novak. Ne gre pozabiti, da del vodstva SDS še vedno krivi Viranta, ker naj bi s plačno reformo javnih uslužbencev nekaj dni pred volitvami leta 2008 močno prispeval k porazu Janševe vlade. V opozicijski SDS so zdaj ogorčeni. Pravijo, da je Gregor Virant več kot tri leta sodeloval v njihovem strokovnem svetu, zdaj pa naj bi preprosto skopiral njihov program, ki ga bo sam uporabil na volitvah, kot svojega. In še, Virant je bil prejšnji teden pri Janši in mu dejal, da ne bo kandidiral.
Teza številka 3. Gre za tajni dogovor med Virantom in Zoranom Jankovićem o bodoči (vladni) koaliciji, pogojen z družinskimi razmerji. Virant je bratranec Jankovićeve žene Mije, njegov stric je (bil) dolgoletni vodja Jankovićevega ženskega rokometnega kluba Krim Electa. Toda po drugi strani je Gregor Virant zet nekdanjega podpredsednika SDS, bivšega direktorja obveščevalne službe VIS (predhodnice Sove) ter evropskega poslanca v prejšnjem mandatu Mihe Brejca, ki je še vedno član izvršilnega odbora Janševe SDS.
Poglejmo nekatera dejstva.
Resetiranci?! Na volitve z Virantom jih gre samo polovica. Žiga Turk, menda dejanski ustanovitelj ad hoc skupine Resetirajmo Slovenijo, ostaja z Janezom Janšo. Matej Lahovnik je resetirancem "dal nogo" že pred njihovim drugim srečanjem v hotelu City, Rado Pezdir, javnosti enormno všečni ekonomist, na listo ne gre, čeprav bo Virantovo listo kakor podprl.
Z Gregorjem Virantom torej ostajata Marko Pavliha in Janez Šušteršič. Prvi je nekdanji minister za promet v vladi Toneta Ropa, pozneje podpredsednik državnega zbora in prestopnik v poslansko skupino Pahorjevih Socialnih demokratov. Drugi ni samo nekdanji direktor Urada za makroekonomske študije in razvoj, ampak tudi (bivši) poslovni partner Andreja Horvata, predsednika konference SD in državnega sekretarja v Pahorjevem kabinetu, znanega kot eks ministra za Pomurje. Šušteršič in Horvat sta imela skupno podjetje Re-Forma d.o.o. No, Andrej Horvat se je pred časom iz podjetja umaknil, polovični lastniški delež pa prodal Šušteršičevi ženi Snežani Šušteršič. Prav Šušteršič naj bi bil skupna točka med Virantom in Horvatom, saj naj bi se tudi del Horvatove ekipe dogovarjal za prestop na Virantovo listo.
Prav tako naj bi se Gregor Virant o nastopu na svoji listi pogovarjal tudi s predsednikom računskega sodišča Igorjem Šoltesom (to nam je potrdilo več različnih virov), čeprav je bolj malo verjetno, da se bo Šoltes odločil za Viranta.
Vse to kaže, da Virantova lista ni samo desni, ampak tudi levi politični projekt, zato naj bi bili nad Virantom hudo razočarani znotraj Zbora za republiko, ki ga sicer vodi prav Virant, pravijo naši viri.
Kot eden od glavnih operativcev Virantovega volilnega štaba pa naj bi deloval Roman Rep, nekdanji Virantov državni sekretar, prijatelj Marka Pogorevca in donedavnega Raščanov direktor propadlega založniškega podjetja Delo Revije. Zato nekateri poznavalci politične scene Virantovi državljanski listi cinično že pravijo "Lista Nevidne moči," glede na famozni spisek domnevnih gejev iz gospodarstva, politike in medijev, imenovan Nevidna moč, ki zadnjih deset dni pospešeno kroži po spletu.
Mimogrede, Virant naj bi za kandidaturo nagovarjal tudi kolumnistko tednika Reporter Majo Sunčič, raziskovalko in glavno urednico znanstvenih publikacij na Inštitutu Studiorum Humanitatis ter partnerko kolumnista Financ Stanislava Kovača. Ta naj bi se povabilu začudila, češ kaj ti je in kaj se greš?
(Po objavi članka nam je Maja Sunčič sporočila, da jo je Virant res poklical po telefonu in jo povabil k sodelovanju. "Za povabilo sem se mu zahvalila in mu povedala, da se na prihajajočih volitvah ne nameravam aktivirati pri nobeni stranki ali listi," pravi Sunčičeva. Zgoraj zapisani stavek, "češ, kaj ti je in kaj se greš?," je po njenih besedah popolna neresnica in ga nikoli ni izrekla).
Gregor Virant je včeraj večkrat poudaril, da mu ne gre za zarote, ampak za projekte. Ni pa hotel odgovoriti na vprašanje, kdaj točno je sprejel odločitev, da bo šel sam na volitve. To je namreč pomembno za ugotovitev geneze ambicij Viranta in ključnih akterjev njegove liste. Marko Pavliha sicer pravi, da "ne ve, kdaj je to dozorelo," moji viri pa trdijo, da naj bi se Virant s Pezdirjem pogajal še v soboto. Če držijo informacije, naj bi Virant novinarju Reporterja Igorju Kršinarju minuli petek izrecno zagotovil, da na volitve ne gre, medtem ko naj bi novinarka TV Slovenije Mojca Pašek Šetinc (medklic: Paškova je sestrična znane mariborske publicistke Vesne V. Godina, ki je po novem strastna podpornica kandidature Zorana Jankovića) že dan prej, torej v četrtek, vedela, da Virantova lista odhaja na volitve.
Virant, ki naj bi mu po njegovih internih raziskavah kazalo, da lahko računa na 15 odstotkov volilnih glasov, bo v nekaterih medijih zdaj lahko tudi uspešno kapitaliziral svoje dosedanje - resda previdne - kritike na račun Janeza Janše.
Je torej smiselno parafrazirati sekretarja Socialnih demokratov Uroša Jauševca in njegovo Facebook sporočilce okoli Zorana Jankovića? Češ, Gregor Virant gre na volitve uničit desnico ..."
(Bojan Požar)

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregor Virant Janeza Janše Zoranu Jankoviću Ljudmile Novak Mije Mihe Brejca žiga turk matej lahovnik rado pezdir marko pavliha janez šušteršič Toneta Ropa Pahorjevih Andreja Horvata Snežani Šušteršič Igorjem Šoltesom Roman Rep Marka Pogorevca Raščanov Majo Sunčič Stanislava Kovača Igorju Kršinarju Mojca Pašek Šetinc Vesne V. Godina Uroša Jauševca (Bojan Požar)

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Hm, Gregor Virant proti Janši. Gre Brejčev zet na volitve uničit desnico?!