objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Ponedeljek, 10. oktober 2011 ob 07:00

Spet Jure Janković. Junija v Švici odprl šest bančnih računov, Dursu pa nič
Sum pranja denarja. Medijska razkritja novih spornih finančnih operacij mlajšega sina župana Zorana Jankovića sredi Züricha
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Jure Janković, mlajši sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića, naj bi junija letos v švicarskih bankah odprl kar šest bančnih računov, toda nobenega ni prijavil davčnemu uradu v Sloveniji, je sinoči poročala Pop TV. Janković mlajši je 9. junija odprl tri račune na RBS Coutts v Zürichu, enajst dni pozneje pa še tri račune na banki UBS AG, prav tako v švicarski prestolnici Zürich.
Po dosedanjih informacijah obstoj računov ni sporen (glej faksimile), vendar Jure Janković bančnih računov ni prijavil slovenski davčni upravi. Tako obstaja upravičen sum pranja denarja in drugih kaznivih dejanj, pri čemer ni izključeno, da so sumljive transakcije zaznale švicarske oblasti in začele preiskavo. Sta pa Jure Janković in njegov odvetnik Aleksander Čeferin vložila kazensko ovadbo zoper predsednico parlamentarne komisije Alenko Jeraj (SDS), zaradi nekaterih razkritih finančnih transakcij Jureta Jankovića (glej članek Jure Janković na dan porabi 300 tisoč evrov!). Jerajeva je predsednica preiskovalne komisije, ki preiskuje domnevno sporne nepremičninske posle družine Janković v Ljubljani. Spomnimo, Jure Janković bo pred komisijo ponovno zaslišan v sredo dopoldne. Ni pa še jasno, ali bo tudi prišel, saj vabila, kot pravi Alenka Jeraj, Jure Janković doslej ni dvignil.
Po bančnih izpiskih, ki so jih danes objavile Slovenske novice, naj bi Jure Janković 20. decembra lani z Dinersovo kartico porabil več kot 30 tisoč, na isti dan pa še nekaj več kot 14 tisoč evrov s kreditno kartico mastercard. Njegova redna mesečna plača, ki jo dobiva kot polovični lastnik Electe, krovnega podjetja družine Janković, sicer znaša samo 1.015 evrov. Istega dne, torej 20. decembra lani, je Jure Janković na svoj transakcijski račun prejel tudi 60 tisoč evrov, ni pa kdo naj bi mu jih nakazal. To zanima tudi davčne preiskovalce, ki naj bi po poročanju Slovenskih novic proučevali bančne izpiske z njegovega osebnega platinastega računa med 1. januarjem 2010 in 28. februarjem letos.
Za osvežitev spomina, Jure Janković je v zadnjih štirih letih davčni upravi prijavil le 53 tisoč evrov prejemkov, kar smo na našem portalu že poročali.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Jure Janković Zorana Jankovića aleksander čeferin Alenko Jeraj

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Spet Jure Janković. Junija v Švici odprl šest bančnih računov, Dursu pa nič