objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 7. oktober 2011 ob 07:19

Drama na levi, kocka je padla. Janković gre na volitve uničiti levico?!
Generalni sekretar Pahorjeve stranke Uroš Jauševec napovedal kandidaturo ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Milan Kučan menda v ožjem krogu: ni druge alternative
2011 Pozareport

Odpri galerijo

"Torej, kocka je padla, ljubljanski Jay-Z gre na volitve ... uničit levico." Tako je včeraj dopoldne generalni sekretar Socialnih demokratov Uroš Jauševec preko spletnega družabnega omrežja Facebook dramatično napovedal kandidaturo ljubljanskega župana Zorana Jankovića. To je Jauševec storil potem, ko so ga nekateri vidni gospodarstveniki opozorili, da naj bi jih ljudje iz ožjega kroga Zorana Jankovića povabili, naj prihodnji ponedeljek pridejo na magistrat, kjer naj bi podpisali Jankovićevo kandidaturo.
Spomnimo, na našem portalu smo že včeraj zjutraj poročali o torkovem tajnem srečanju nekaterih članov in bivših članov LDS, ki so skupaj z Jankovićevimi ljudmi sestankovali v Mestnem muzeju in soglasno podprli Jankovićevo kandidaturo (glej članek Dvojni LDS?!). Vse kaže, da se uresničuje naša napoved, objavljena v ponedeljek, da si je Janković za odločitev kandidirati ali ne vzel še deset dni časa (glej članek Odločitev); po zadnjih informacijah naj bi dokončno odločitev o kandidaturi tako sporočil v ponedeljek ali torek.
Nekdanji predsednik države Milan Kučan pa naj bi v ožjih krogih kandidaturo Zorana Jankovića komentiral z besedami, češ ni druge alternative. Po drugi strani je slišati, da naj bi Janković še vedno močno okleval, saj naj bi ga bilo predvsem strah volilnega poraza, po drugi strani pa menda ocenjuje, da je čas zdaj ali nikoli. Milan Goslar, nekdanji legendarni direktor Mercatorja, ki Jankovića zelo dobro pozna, pravi, da bo Janković verjetno res šel na volitve.
Tednik Mladina, ki že nekaj tednov odkrito agitira za Jankovića, v današnji številki objavlja anketo agencije Ninamedia, ki pa ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću ne obeta (več) volilne zmage. Kaže namreč bistveno drugačne rezultate kot strogo zaupna interna anketa, ki naj bi jo pred dvema tednoma direktor Ninamedie Nikola Damjanić pokazal Jankoviću. Takrat naj bi Ninamedia Jankoviću namerila kar 34 odstotkov vseh volilnih glasov. 
Tokrat so bila anketna vprašanja, kot poroča Mladina, nekoliko drugačna. Anketarji so ljudem "naštevali stranke in liste ter jih spraševali po morebitni verjetnosti in odločitvi, da bi jih volili." Uredništvo Mladine naj bi tako poskušalo izmeriti, kakšna je priljubljenost dveh novih list, torej nove stranke Za trajnostni razvoj Slovenije (TRS), ki jo vodi Matjaž Hanžek, in morebitne Jankovićeve liste, ki je dejansko še ni. Končni rezultat je "seštevek izbire stranke in relativni deleži tiste, ki je neopredeljenim volivcem najbližja," v končnem seštevku tudi niso upoštevani tisti, ki se volitev po lastnih besedah ne bi udeležili.
Po tej anketi bi Janševo SDS volilo 27,4 odstotka volivcev, listoa Zorana Jankovića bi zbrala 9,8 odstotka glasov, Pahorjevi Socialni demokrati 9,5, Žerjavova Slovenska ljudska stranka 9,0, Hanžkova stranka presenetljivih 8,9 odstotka, Desus Karla Erjavca 8,6, Jelinčičeva Slovenska nacionalna stranka 3,7, LDS (Katarina Kresal) in Zares (Gregor Golobič) pa se ne bi uvrstili v parlament. Liberalni demokrati bi zbrali samo 2,5 odstotka, Zares pa le 1,7 odstotka, kar pomeni, da bi jih nastop Zorana Jankovića na parlamentarnih volitvah pričakovano-brutalno zbrisal s političnega zemljevida. V parlament se prav tako ne bi uvrstila Nova Slovenija, ki bi sicer resda prehitela Zares, vendar bi dobila zgolj 2,1-odstotno podporo.
Zoran Janković pa medtem še vedno molči in pravi, da bo odločitev o vstopu v volilno tekmo sporočil sam, ko jo bo sprejel, in to vsem medijem hkrati.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Uroš Jauševec Zorana Jankovića Milan Kučan Milan Goslar Nikola Damjanić matjaž hanžek Janševo Pahorjevi Žerjavova Karla Erjavca Jelinčičeva Katarina Kresal Gregor Golobič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Drama na levi, kocka je padla. Janković gre na volitve uničiti levico?!