objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Nedelja, 2. oktober 2011 ob 07:03

Manca Košir, Hanžek, Gojko Stanič ... pa to je reklama za politične stranke
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Glavne vloge v Gibanju za trajnostni razvoj Slovenije so zdaj razdeljene. Včeraj je sredi ljubljanskega Grand hotela Union (v salonu Orhideja, kot se spodobi) predsednica gibanja TRS postala publicistka Manca Košir, predsednik stranke z enakim imenom pa bivši varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek.
Kaj pa zdaj? Stranka gre na decembrske predčasne volitve (dokončno naj bi stranko ustanovili do 15. oktobra, če bodo na ministrstvu za notranje zadeve prijazno "pohiteli" z obdelavo vloge; no, vršilec dolžnosti pravosodnega in notranjega ministra Aleš Zalar pri tem zanesljivo ne namerava zavlačevati, saj gre za gibanje-stranko, ki je dovolj blizu politični levici), gibanje pa naj bi stranko nadzorovalo. Manca Košir se ob tem hvali, da je to "nov princip delovanja stranke v 21. stoletju."
Pred nekaj tedni, ko se je na političnem prizorišču pojavil TRS, sem zapisal, da bodo na volitve šli, če se prej ne bodo sprli (glej članek Lahko tile pridejo v parlament?!). Kljub temu, da je včerajšnji ustanovni zbor potekal v prejkone arhaičnem vzdušju in temu primerni retoriki, je že prišlo do kadrovskih težav. Zapletlo se je, ker so si nekateri člani ustanovnega zbora na mestu predsednice stranke zaželeli Hermino Krt, lani jeseni na lokalnih poraženo kandidatko za županjo Kranja, iniciativni odbor pa je za predsednika že vnaprej določil Hanžka. Razpletlo se je z dokaj bizarnim salomonskim pojasnilom, da je Hermina Krt v tem trenutku manj primerna, ker je bančnica in gospodarstvenica, Hanžek pa intelektualec in kakor bolj prepoznaven?!
Mimogrede, Matjaž Hanžek se znotraj stranke najbolj boji trojanskih konjev ali krtov. Zato so tudi skeptični do prispelih ponudb posameznih poslancev, ki se menda že rinejo med "trsovce".
Zbrana druščina je tudi politično strašansko hecna. Matjaž Hanžek je definitivno edini predsednik politične stranke na svetu, ki zase trdi, da nima političnih ambicij, in hkrati govori, da bodo na volitvah zmagali. Manca Košir je multipraktik, nekakšna Rebeka Dremelj slovenske medijsko-intelektualne-politične scene; s tem Trsom verjetno malo misli zares, še bolj pa ji je všeč, ker jo spet ful oblegajo novinarji, fotoaparati in kamere. Saj veste, bivša miss in to. Hermina Krt mi je vsaj pošteno priznala, da ona pa ima politične ambicije. Še pred časom je ustanovitev nove politične stranke kovala tudi na kosilih s predsednikom računskega sodišča Igorjem Šoltesom.
Mediji imajo TRS radi. Po moje predvsem zato, ker dejansko ne gre za nove obraze, niso videti nikomur nevarni, videti so le naivni, gerontološki in smešni. Nič, ampak res prav nič nimajo skupnega s famozno berlinsko Piratsko stranko. Nenazadnje, Koširjeva in Hanžek, pa se kopica drugih obrazov iz TRS-a, se praktično že skoraj celo življenje "rolajo" na državnem proračunu.
Eni drugi mediji (takšni, ki se jim ob omembi imena Janeza Janše pred očmi avtomatično spusti rdeča zastavica), denimo Mladina, pa s TRS-om celo zelo resno računajo. Še več, kolumnist Mladine Janko Lorenci predlaga ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću in Matjažu Hanžku "zakon iz razuma." Oba skupaj naj bi "lovila ravnotežje med možnim in zaželenim ..."
Moja napoved. Najnovejša stranka Matjaža Hanžka in Mance Košir bo na parlamentarnih volitvah ulovila nekje med 0,8 do 1,8 odstotka volilnih glasov. Nič več, nič manj, vse ostalo bi bilo enormno presenečenje.
To, kar se dogaja s TRS-som, nesojenim rezervnim mandatarjem "kljukcem" Gojkom Staničem ali pa županskim Gibanjem za Slovenije (kjer nas nekaj županov prepričuje, da oni pa znajo, ampak ne bodo kandidirali, v zameno pa za kandidaturo nagovarjajo Primoža Kosmusa in Petro Majdič) me namreč še najbolj spominja na reklamno kampanjo za obstoječe politične stranke.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
manca košir matjaž hanžek Aleš Zalar Hermino Krt rebeka dremelj Igorjem Šoltesom Janeza Janše Janko Lorenci Zoranu Jankoviću Gojkom Staničem Primoža Kosmusa Petro Majdič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Manca Košir, Hanžek, Gojko Stanič ... pa to je reklama za politične stranke