objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 1. oktober 2011 ob 07:03

Dokumenti. Srhljivo razkritje. Jure Janković na dan porabi 300 tisoč evrov!
Cifre so res neverjetne: 70 tisoč evrov samo za ženo Vesno Janković. Zoran Janković se brani, češ Jure je polnoleten. V medije curljajo podatki bank, urada za preprečevanje denarja in davčne uprave
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Le dan potem, ko smo na našem portalu v četrtek dopoldne ekskluzivno omenili davčni pregled poslovanja in transakcijskih računov Jureta Jankovića, mlajšega sina ljubljanskega župana Zorana Jankovića (glej članek Menda bo jasno v ponedeljek), so v javnost že začeli prihajati posamezni dokumenti bančnih operacij, urada za preprečevanje pranja denarja in davčne uprave.
Famozne denarne transakcije, razvidne iz (priloženih) dokumentov, so domala fantastične. Mlajši sin ljubljanskega župana je v času hude gospodarske recesije samo v dveh dneh, 9. in 10. aprila leta 2009, v slogu sinov arabskih šejkov porabil 688 tisoč evrov. In to kako! (glej faksimile)
Družbi Autocommerce je prek osebnega transakcijskega računa nakazal 131 tisoč evrov za nakup prestižnega mercedesa G AMG, plačal sedem tisoč evrov porabe na kreditni kartici Diners, nadaljnjih devet tisoč evrov na kartici Mastercard, podjetju Dema Plus d.o.o., ki ga vodi njegov prijatelj Denis Pere, nakazal 120 tisoč evrov, svoji ženi Vesni D. Janković je nakazal 70 tisoč evrov, javnosti neznani firmi Petrolio d.o.o. je dal 230 tisoč evrov, potem pa, takole za boljše počutje, še zase dvignil 100 tisoč evrov gotovine.
Iz priložene dokumentacije je razvidno tudi poslovanje Jureta Jankovića s ciprskim podjetjem Blue Train Investments, ki je v Ljubljani kupovalo nezazidljiva kmetijska zemljišča in jih pozneje, potem ko so postala zazidljiva, preprodajalo naprej. Te domnevno sporne zemljiške posle v ljubljanski mestni občini preiskuje tudi parlamentarna komisija pod vodstvom Alenke Jeraj, ki bo Jureta Jankovića znova zaslišala 11. oktobra. Takrat naj bi zaslišali tudi Boštjana Trstenjaka iz podjetja Cubo in že omenjenega Denisa Pereta.
Jure Janković je sinoči, ko so dokumenti začeli curljati v javnost, za medije že potrdil, da so številke resnične, da pa lahko dokaže izvor denarja. Napovedal je tudi kazensko ovadbo zoper tiste, ki so podatke spravili do novinarjev. Oglasil se je tudi njegov oče Zoran Janković, ki je razkritje Juretovih poslov pripisal stopnjevanju predvolilne mrzlice (spomnimo, v četrtke smo tudi napovedali, da naj bi Janković prihodnji teden napovedal kandidaturo na premierski stolček), pravi pa, da so sinove transakcije stvar sina Jureta, ki je polnoleten.
Toda stvar za Jureta in Zorana Jankovića še zdaleč ni tako enostavna. Jure Janković naj bi namreč po doslej znanih podatkih Dursu v zadnjih štirih letih prijavil približno 50 tisoč prejemkov, tukaj pa vidimo, da je samo 9. in 10. aprila 2009 razpolagal z več kot 600 tisoč evri. Pred dvema dnevoma smo tudi zapisali, da se je po naših informacijah davčni pregled Jureta Jankovića razširil tudi na očeta-župana Zorana Jankovića (slednji sicer pravi, da o tem ne ve ničesar), ker naj bi obstajale neposredne povezave med finančnimi transakcijami Jureta in Zorana Jankovića. Problematično je tudi dejstvo, da Jure Janković očetu Zoranu Jankoviću formalno še vedno dolguje denar za plačilo lastniškega deleža v Electi, krovni družbi družine Janković, ki jo je Zoran Janković pred leti "prodal" sinovoma Juretu in Damijanu, vendar mu, vsaj po doslej znanih podatkih, deležev še nista odplačala.
Po naših informacijah kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada iščejo povezave med lastništvi ljubljanskih zemljišč iz davčnih oaz na Deviških otokih, Cipru in Liechensteinu. Gre za zemljišča, ki so bila med mandatom župana Jankovića predlagana za spremembo namembnosti in so iz kmetijskih zemljišč postala zazidljiva. Del te dokumentacije naj bi kriminalisti našli decembra lani, med preiskavo na sedežu ljubljanske družbe Taxgroup, v lasti bratov Klemna in Matije Šešoka, prijateljev in poslovnih partnerjev družine Janković.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Jureta Jankovića Zorana Jankovića Denis Pere Vesni D. Janković Alenke Jeraj Boštjana Trstenjaka Damijanu Klemna Matije Šešoka

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Dokumenti. Srhljivo razkritje. Jure Janković na dan porabi 300 tisoč evrov!