objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Četrtek, 29. september 2011 ob 07:02

Sumljivi posli Elektra Maribor. Sprašujete stvari, ki so kristalno jasne?!
Naši viri trdijo: Andrej Kosmačin briše sledove spornih poslov. Pri javnem razpisu za kablovod, ki ga preiskuje Nacionalni preiskovalni urad, naj bi v Elektru Maribor zamenjali razpisno dokumentacijo
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Osmega junija zjutraj so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada začeli medijsko odmevno preiskavo spornih in domnevno nezakonitih poslov Elektra Maribor. Spomnimo, med začasno pridržanimi sta bila tudi predsednik uprave Andrej Kosmačin in tedanji predsednik mariborskega odbora stranke Zares, mestni svetnik in bivši kandidat za mariborskega župana Gregor Jager. Slednji je noč preživel v priporu in pozneje odstopil z mesta predsednika Zaresa v Mariboru (glej članek Priprli polovico vodstva Elektra Maribor).
Kriminalistična preiskava še ni končana, toda na dan curljajo zanimive stvari.
Po naših informacijah, ki prihajajo iz policijskih virov, naj bi preiskavo dejansko sprožil Andrej Kosmačin. Tako naj bi po pripovedovanju naših virov Kosmačin zaslutil, da se nekaj pripravlja (že zgodaj spomladi naj bi po telefonu nenadoma prenehal komunicirati s prijatelji in znanci), zato naj bi se odločil za spin. Sam naj bi Elektro Maribor prijavil policiji, menda z računico, da bo tako "namočil" kolege iz ožjega vodstva, predvsem šefa strokovnih služb Iztoka Petroviča. Andrej Kosmačin te očitke seveda ostro zanika. Češ, gre za "za groba podtikanja", in se sprašuje, "v čigavem interesu se pojavljajo. Ne upam si niti pomisliti, da bi lahko taka podtikanja pomenila oviranje dela pristojnih organov z namenom zavlačevanja postopka," pravi Kosmačin.
Sporni posel, ki ga zdaj že nekaj mesecev preiskuje NPU, se nanaša na javni razpis za gradnjo kablovoda Koroška vrata - Pekre, kjer je zmagal samostojni podjetnik Ramadan Ukaj oziroma Merita, gradbeništvo in trgovina s.p.. Keč je v tem, da je Elektro Maribor za izvedbo gradbenih del ponudilo 1,2 milijona evrov, Ramadan Ukaj pa je prišel z bizarno nizko ponudbo 629 tisoč evrov, in seveda gladko zmagal. Ponudbe preostalih treh ponudnikov (Hyteco d.o.o., Izkop d.o.o. in Kokollari Feriz d.o.o.) so se podobno gibale blizu cene Elektra Maribor, Konstruktor VGR d.o.o. in Stigma Trzin d.o.o. pa sta formalno odpadla zaradi blokiranih transakcijskih računov (glej faksimile).
Postopek odpiranja ponudb je 12. aprila vodila uslužbenka Elektra Maribor Danijela Homec, zraven je bila še Daniela Pekić, prav tako zaposlena na Elektru Maribor. Ko so omenjena podjetja deset dni pozneje (21. aprila) prejela pisno odločitev o oddaji javnega naročila Meriti s.p. (podpisal jo je Andrej Kosmačin), Elektro Maribor v odločbi ni navedel (prej omenjene) cene, ki je bila za oddajo posla odločilnega pomena.
Zdaj pa pozor. Med preiskavo NPU in zasliševanji posameznih akterjev se je izkazalo, da bo Ramadan Ukaj (Merita s.p.) za izvedbo posla pokasiral približno 1,18 milijona evrov, ne pa samo 629 tisoč, kot je izhajalo iz njihove uradne ponudbe. Novo ceno za Ramadana Ukaja so po naših informacijah kriminalisti NPU med zaslišanjem pokazali direktorju Hyteca Robertu Šitumu, ko so ga vprašali, zakaj se ni pritožil, če je bila razlika med ponudbo njegovega Hyteca in Merite s.p. minimalnih 15 tisoč evrov. Šitum se je sprva začudil, zakaj bi se pritožil, saj je bil vendar Ramadan Ukaj toliko cenejši, ko pa so mu kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada pokazali dokumentacijo Elektra s končno ceno Merite s.p., je Šitum lahko samo še debelo pogledal.
Podjetnik Robert Šitum nam po telefonu izjav glede zaslišanja na NPU ni hotel dajati, je pa skoraj zavpil, češ, kaj ga "sprašujemo stvari, ki so kristalno jasne. Saj že vse veste. Tem zadevam pristojni organi morajo priti do dna."
Zato so naši viri prepričani, da je nekdo znotraj Elektra Maribor po odločitvi za blejsko Merito s.p. ustrezno prilagodil (zamenjal ali ponaredil) končno razpisno dokumentacijo, tako da je posel dobil Ramadan Ukaj, in da so hkrati prišli do zaželene cene.
Andrej Kosmačin se brani, češ da v Elektru Maribor "vsi postopki zunanjih izvajalcev različnih del in storitev potekajo v skladu z zakonodajo in v nobenem postopku predsednik uprave ni direktno ali indirektno udeležen. Tako je tudi postopke za navedeni razpis v Elektru Maribor vodila razpisna komisija." Kosmačin je po njegovih navedbah takoj potem, ko so se "ob preiskavi pojavili dvomi v potek postopkov javnega naročanja," ustanovil posebno neodvisno komisijo, ki je "še enkrat preverila ustreznost poteka postopkov javnega naročanja." Kosmačin še pravi, da mu je ta komisija predagala, "naj zaradi zaščite interesov družbe odstopi od izvedbe javnega naročila," kar je Kosmačin tudi storil. O tem je obvestil nadzorni svet Elektra Maribor, ki pa se glede tega še ni opredelil. Menda naj bi o tem razpravljali na današnji seji. Kosmačin tudi pravi, da "predmetnega javnega naročila v letu 2011 v danem trenutku pod danimi pogoji ne morejo več realizirati." No, prav to, da zdaj za seboj "briše sledove" spornih poslov, Kosmačinu očitajo naši viri.
Glede suma zamenjave (beri: ponarejanja) razpisne dokumentacije, pa Andrej Kosmačin trdi, da tega ne sme in ne more komentirati.
Na očitke, da znotraj Elektra Maribor vodi nepotistično kadrovsko politiko, Andrej Kosmačin odgovarja, da si v Elektru Maribor vedno prizadevajo zaposlovati sposobne ljudi in da je to edino vodilo pri njihovem zaposlovanju. Pa vendar, Matjaž Kosmačin, brat predsednika uprave, je zaposlen kot vodja obratovanja in vzdrževanja na OE Maribor z okolico, Miroslav Prešeren je direktor hčerinske firme Oven Elektro Maribor d.o.o., njegov brat Mitja Prešeren pa je pomočnik izvršnega direktorja distribucije in vzdrževanja omrežja. Andrej Kosmačin tudi zanika, da je Andrej Dolšak, ki prevzema posle zamenjanega Iztoka Petroviča, njegov svak.
Poznavalci razmer opozarjajo tudi na "zlizanost" predsednika uprave Andreja Kosmačina in predsednika nadzornega sveta Elektra Maribor Romana Ferenčaka, lastnika družbe Ocean Orchids d.o.o. in predsednika nadzornega sveta Nafte Lendava. Kosmačina in Ferenčaka naj bi povezovali Ferenčakovi energetski posli v Prekmurju, pravijo naši viri. Vprašanje je tudi, kako bosta (danes) reagirala nova člana nadzornega sveta Elektra Maribor, finančnik Drago Naberšnik (Center Naložb, KBM Infond), in mariborski arhitekt Matjaž Durjava. Slednji je lastnik biroja Dr.Durjava d.o.o., slovi pa tudi kot "dvorni svetovalec" nekdanjega župana Ruš in bivšega poslanca stranke DeSUS, zdaj nepovezanega poslanca Vilija Rezmana.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Andrej Kosmačin Gregor Jager Iztoka Petroviča Ramadan Ukaj Danijela Homec Daniela Pekić Robertu Šitumu Matjaž Kosmačin Miroslav Prešeren Mitja Prešeren Andrej Dolšak Romana Ferenčaka Drago Naberšnik Matjaž Durjava Vilija Rezmana

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Sumljivi posli Elektra Maribor. Sprašujete stvari, ki so kristalno jasne?!